Güncel
Giriş Tarihi : 11-12-2013 19:36   Güncelleme : 11-12-2013 19:36

TANRIVERDİ HOLDİNG’İ KANDIRDILAR MI?

Tanrıverdi Holding Samsun Sheraton Otel İnşaatının ihalesini alırken 1979 tarihli Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan fakat Bayındırlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan Kıyı Kenar Çizgisi esas alınarak çalışmalar başlatıldı..

TANRIVERDİ HOLDİNG’İ KANDIRDILAR MI?
Bayındırlık Bakanlığı Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kıyı Kenar çizgisi devletin bütün yatırımları kıyı kenar çizgisi içerisnde kalacağı gerekçesiyle onaylanmazken, 1947 yılındaki haritalarda bölgenin deniz olarak görülmesi burasının imara açılmasına da oluşturuyordu.

Bütün bu olup bitenlerden ise Tanrıverdi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Tanrıverdi’nin haberdar edilmediği öğrenildi..

NERDEN BAKSAN TUTARSIZLIK!

Samsun’da inşaatı devam ederken Mahkeme kararıyla yapımı durdurulan Sheraton Oteli’nin kıyı kenar çizgisine takılacağı en başından bilindiği, ancak durumun yüklenici firma olan Tanrıverdi Holding’e bildirilmediği, Otel’in aynı zamanda doğal güzelliği bozarak Çarpık Yapılaşmaya sebep olacağına yönelik bilirkişi raporunun da gizlendiği ortaya çıktı..

Bilirkişi raporunda ayrıca Binanın bahçe ve yola terklerinin de imar kanununa aykırı olduğu da belirtiliyor..

Otelin karşısında bulunan tepenin 80 metre olduğu ve Otelin 80 metreyi aşmaması gerekirken 116 metre yapılarak doğal güzelliği bozarak çarpık yapılaşmaya sebep olduğu için de bilirkişilerden olur alamadı..

BAKAN MUSTAFA DEMİR NASIL İKNA EDİLDİ?

Kıyı kenar çizgisinden dolayı yapı izni vermeyen dönemin Bakanı Mustafa Demir’i ikna edebilmek için Arena Gazetesinde Nusret sağlam İmzasıyla “Trabzon’un Bakanı Yapıyor, Bizim Bakan Yapamıyor” başlıklı bir yazı yazılarak Bakan Demir zor durumda bırakıldı..

Bakan Demir konuyu Mimarlık döneminden yakın temasta olduğu Mimarlar Odası danışma kuruluna sorarak görüş istedi. Demir kendisine verilen cevap mahkemeye kadar gider şeklinde olmasına rağmen baskılara daha fazla dayanamayarak yapı iznini vermekten başka çare bulamadı..

KENAN ŞARA’DAN İLGİNÇ CEVAP

İnşaat izninin ve yapı ruhsatının alınmasının ve kararın Belediye Meclisinden çıkmasının ardından Mimarlar Odası Samsun Şubesi inşaatı durdurabilmek için birkaç kez Başkan Yusuf Ziya Yılmaz ile görüşmeyi başaramayınca ise Genel Sekreter Kenan Şara ile görüştü..

Şara’nın Mimarlar Odası heyetine verdiği cevap hayli ilginç:

“Biz seçimle geldik, her şeyi yaparız.. Mimarlar Odası kendine çok güveniyorsa bizimle seçime girsin kazanırlarsa onların dediği olsun”

Böylece yasalar, yönetmelikler ve şehircilik kuralları yok sayılarak inşaat kararı Belediye Meclisinden oldu bitti ile çıkartıldı..

İŞİN BİR DE EMSAL TEŞKİL EDEN YÖNÜ VAR

Yasa ve yönetmelikleri göz ardı eden bu kötü örnek, özellikle kıyıdaki Fuar ve diğer dolgu alanları için emsal oluşturuyor. Bölgeden akasyamhaber yapımı düşünülen Kruvaziyer Liman önerileri de dikkate alındığında, bütün sahilin benzer yapılarla işgali kaçınılmaz hale geliyor..
 
YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA

Samsun 1. İdare Mahkemesi Mimarlar Odası tarafından mahkemeye taşınan otel inşaatına mahkeme 05-09-2013 tarihinde: “söz konusu parsel için, plan notlarıyla mevzuata aykırı ayrıcalıklı düzenlemeler getiren imar değişikliğinde ve bu plan değişikliği uyarınca düzenlenen yapı ruhsatının hukuka uygun bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşmış” ve söz konusu yapının inşaat faaliyetinin devam ediyor olması nedeniyle; ileride telafisi güç ve imkansız zararların ortaya çıkabileceği gerekçesiyle “yürütmenin durdurulmasına” kararı verdi. 

RECEP TANRIVERDİ SAMSUN’DA OTEL HİKÂYESİNİ ANLATIYOR
 
 
Her iki dedesinin de Samsun Çarşamba’da manifaturacılıkla uğraştığını söyleyen Tanrıverdi, Milliyet Gazetesi’nde 16 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan röportajda Eylem Türk’e Samsun’da otel yatırım öyküsünü şöyle anlatıyor:
 
“Biz aslen Samsunluyuz. Samsun’da doğup, büyüdük. Daha önce altı tane okul, bir üniversite yapmıştık. Samsun’un konaklama için bir otel ihtiyacı olduğunu gördük. Devletin başı da bize ‘Samsun’da otel yok’ demişti. Biz de yaptık. Kendimizi ihtiyaç nedeniyle mecbur hissettik. Aslında böyle bir yatırım yapmayı düşünmüyorduk. Hesaplara, kitaplara bakıldığında da gerçekten çok akıcı bir hesap göremedik. Şu anda rakamlar biraz değişti. Son durumda çok güzel bir şey yaptığımızı düşünüyorum. Çünkü otel Samsun’un en güzel yerinde.”
 
“Otel Karadeniz’in en yüksek binası olacak. 30 katlı. Burada da Sheraton ile olmak bizi memnun ediyor. Samsun Karadeniz’in önemli, canlı bir noktası. Bir otel talebi vardı. Samsun bir alışveriş merkezidir. İnsanı masrafı, yaşamayı sever. Özellikle düğün ve merasimler çok olur. Samsun aynı zamanda tarihi bir bölge. Atatürk bildiğiniz gibi ‘Ben Samsunluyum’ demiş. Tüm Karadeniz bölgesi ve Rusya pazarı hedefimiz. Geldiklerinde kalamıyorlardı. Artık tek adresleri bizim otelimiz olacak.”
 
Otelin yatırım bedeli nedir?
 
“Otel için harcadığımız para 40 milyon euro civarında.”
 
Samsun Sheraton'un ardından yeni otel yatırımları yapmayı düşünüyor musunuz?
 
“Yeni otel yatırımları elbette düşünüyoruz. Beşiktaş Akaretler’de bir otel inşa ediyoruz. Bir iki ay içinde inşaat bitecek. Ancak bu otel için henüz anlaştığımız bir marka yok. Değerlendiriyoruz. Kiraya vermeyi düşünmüyoruz. Çünkü biz işletmecilik bilmiyoruz. Otelci de değiliz. Shangri –La da bu şekilde oldu. İhtiyaç hissedildiği sürece teklifleri, fırsatları değerlendiriyoruz.”

AKASYAMHABER.COM
adminadmin