Tarih
Giriş Tarihi : 12-06-2020 17:09   Güncelleme : 12-06-2020 17:09

Tarihin Akışını Değiştiren 13 Önemli Protesto

Aşağıdaki tarihsel olarak önemli siyasi protestolar arasında Sivil Haklar hareketinde belirleyici bir olay ve bir adamın ortaçağa meydan okuması yer alıyor. Listeye, polis şiddeti ve sistemik ırkçılığa karşı George Floyd protestoları ve Washington'daki Kadınlar Yürüyüşü de dahil olmak üzere, tarihi değiştirebilecek bazı protestolar ekledik.

Tarihin Akışını Değiştiren 13 Önemli Protesto

Siyasi protestolar zengin bir geçmişe sahiptir ve başlangıçta yaptıklarını başarmada çeşitli derecelerde başarıya sahiptir.

Aşağıdaki tarihsel olarak önemli siyasi protestolar arasında Sivil Haklar hareketinde belirleyici bir olay ve bir adamın ortaçağa meydan okuması yer alıyor. Listeye, polis şiddeti ve sistemik ırkçılığa karşı George Floyd protestoları ve Washington'daki Kadınlar Yürüyüşü de dahil olmak üzere, tarihi değiştirebilecek bazı protestolar ekledik. 
 
GEORGE FLOYD'UN PROTESTOLARI

George Floyd'un protestoları, 26 Mayıs 2020'de Minneapolis'te, şu anda eski Minneapolis Polis memuru Derek Chauvin'in, 8 dakikadan fazla bir süre boyunca boynuna dizini bastırdığı için boğulan siyahi George Floyd'un öldürülmesinden sonra başladı. Protestolar hızla ülke geneline yayıldı ve 50 eyaletteki yüz binlerce insan Floyd'un ölümü, polis vahşeti ve genel olarak kurumsal ırkçılık karşısında sokaklara çıktı. 12 ölüm, yaygın polis vahşeti olayları, yağma ve 24 eyalette yaklaşık 20.000 Ulusal Muhafız birliğinin konuşlandırılmasıyla sonuçlandı. Protestoların hızı azalsa da ABD gündemindeki yerini koruyor.

 

BİLİM YÜRÜYÜŞÜ

22 Nisan 2017 Dünya Günü'nde, yaklaşık 100.000 kişi, özellikle iklim değişikliği ve halk sağlığı gibi konularda bilimsel kanıtlar kullanarak politika kararları almayı teşvik etmek ve bilimi kutlamak için Washington, D.C.'ye yürüdü. Kadınlar Yürüyüşü gibi, Bilim Yürüyüşü de Başkan Trump'ın seçilmesinden ilham aldı. Trump daha önce iklim değişikliğini bir aldatmaca olarak nitelendirmiş ve ABD'yi küresel iklimin hafifletilmesi konusundaki Paris Anlaşması'ndan çekeceğine ve Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) yürürlüğe koyduğu kirlilik karşıtı düzenlemeleri de kaldırmaya söz vermişti. Ayrıca Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) dahil olmak üzere çok sayıda bilim ve araştırma ajansı için federal fonları kesti. Organizatörlere göre Bilim Yürüyüşleri, Dünya Günü 2017'de dünyanın 600'den fazla şehrinde düzenlendi ve 1 milyondan fazla insanın küresel katılımını sağladı.
 

WASHINGTON'DA KADINLAR YÜRÜYÜŞÜ

21 Ocak 2017'de - Donald Trump'ın ABD'nin 45. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasından bir gün sonra - 470.000'den fazla insan Washington, DC'de kadın haklarını desteklemek ve Trump'ın kadın düşmanı açıklamalarına ve davranışlarına karşı yürüdü. (Mayıs 2020 itibariyle, Trump en az 25 kadın tarafından cinsel istismarla suçlanmıştı.) Protesto, aynı gün ABD'de ve diğer 81 ülkede planlanan 600'den fazla yürüyüşle muazzam uluslararası destek aldı. Uzmanlar, sadece ABD'deki yürüyüşlere 3,2 milyon ila 5,2 milyon kişinin katıldığını ve bunun da Kadın Yürüyüşünü ABD tarihinin en büyük tek günlük protestosu haline getirdiğini tahmin ediyor.

 

PROTESTON REFORMU

Protestan Reformu,  bu listede en sessiz ve en uysal tek protesto. 1517 'de Martin Luther tarafından Katolikliğin suistimal edilmesi üzerine yazılmış inceleme, bir Alman kilisesinin kapısına çivi ile asıldı.

 

FRANSA'DA BASTİLLE BASKINI

14 Temmuz 1789 tarihli bu eylem, tüm Fransız Devrimi'ni simgeliyor . Gerçekten de taca karşı 10 yıllık isyan için önemli bir katalizördü. O gün, Parislilerden oluşan bir kalabalık Bastille Hapishanesi'ne saldırarak ele geçirdi ve mahkumları serbest bıraktılar.

 

GANDİ'NİN TUZ YÜRÜYÜŞÜ

İngiliz vergilerine karşı yapılan bir başka protesto. Mahatma Gandhi,  23 gün  240 millik sürecek bir yolculuğa, Hindistan sahillerine giderek kendi tuzunu topladı ve bu da krallık yasaları uyarınca yasadışıydı. Gandhi'nin de dahil olduğu 60.000'den fazla insan tuz yürüyüşüne katıldıkları için hapsedildi, ancak sonuçta  dünya sempatisini gelgitini, İngilizlerden ziyade Hindistan'a karşı çevirdi.

 

BOSTON ÇAY PARTİSİ

Tuhaf görünen ismine rağmen, 1773 "çay partisi" aslında yeni İngiliz vergi işlemlerine sert bir tepki oldu. 16 Aralık'ta üç saatlik süreç boyunca, 100'den fazla kolonist gizlice, limana gelen üç İngiliz gemisine bindi ve 45 ton çayı suya attı. Alışılmadık protesto, Amerikan Devrimi'nin habercisiydi.
 
GÜNEY AFRİKA ULUSAL PROTESTO GÜNÜ

Nelson Mandela'nın ANC partisi, hükümetin herhangi bir siyasi partiyi veya kuruluşu araştırmasına izin veren yeni bir yasa tasarısına misilleme olarak, bu ırkçılık karşıtı iş durdurma işlemini 1950'de düzenledi. 26 Haziran'da yüz binlerce Güney Afrikalı, önümüzdeki on yıl içinde birkaç kez kullanılan bir taktik olan "Evde Kalın" hareketine katıldı. 26 Haziran, 1994'e kadar Güney Afrika'da Ulusal Özgürlük Günü olarak kutlandı.

 

WASHINGTON'DA YÜRÜYÜŞ

Martin Luther King'in tarihi "Rüyam Var" konuşması, 1963 Ağustos mitinginde, ABD'de ırksal eşitliği desteklemek için yapıldı. D.C.'deki Lincoln Anıtı'nda 200.000'den fazla gösterici barışçıl bir şekilde bir araya geldi.Etkinlikte, Cumhurbaşkanı John F.Kennedy'e Sivil Haklar Yasası'nı hazırlaması için  sıkı bir baskı yapıldı.

 

TIANANMEN MEYDANI

Çin ordusunun onları dağıtmak için beklenmedik bir şekilde tanklarla ezdiği, çoğunluğu demokratik reform isteyen öğrenciler olmak üzere en az 1 milyonluk bir kitle, Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nı yedi hafta boyunca barış içinde doldurmuştu. Rakamlar kesin değil, ancak şehirde en az birkaç yüz protestocunun öldürüldüğü tahmin ediliyor ve uluslararası toplum tarafından sert eleştiriler aldı.

 

BERLİN DUVARI PRETOSTALARI

Doğu ve Batı Berlin'i 28 yıl boyunca ayıran somut bölünme, Almanya genelinde halk protestolarının gerçekleşmesinden sadece iki ay sonra yıkıldı. Duvarı yıkma baskısı 1989'da büyüyordu ve sonunda 9 Kasım'da yıkıldı.

 

IRAK SAVAŞI PROTESTOLARI

Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerden milyonlarca insan, 2003 yılının Mart ayında çabalarına rağmen devam eden Irak'ın işgaline yol açan savaşı protesto etmek için bir araya geldi. En az 1 milyon insan 15 Şubat'ta İngiltere tarihindeki en büyük siyasi gösteri olduğuna inanılan gösteride bir araya geldi.

 

UKRAYNA'DA TRUNCU DEVRİM

2004 yılının sonlarında, yüz binlerce insan Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını protesto etmek için Kiev'in ana meydanını doldurdu. Gösteriler 12 gün boyunca kar ve doluya rağmen, seçimler iptal edilip, tekrar yapılana kadar devam etti.

Çeviri: Feyza Akyıl / TİMETÜRK

Recep YAZGANRecep YAZGAN