Samsun Haber
Giriş Tarihi : 21-09-2012 10:53   Güncelleme : 21-09-2012 10:53

Tarımda Verimliliğin Motoru: Teknoloji

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda teknolojik gelişmelerden yararlanmanın ve bu konudaki desteklemelerin önemine işaret ederek, "Türk çiftçisi teknoloji kullanımında kendisine sağlanan desteğin hakkını verdi."

Tarımda Verimliliğin Motoru: Teknoloji
Türk tarımında son yıllarda yüzde 16 oranında verimlilik artışı sağlandı" ifadesini kullandı. Bayraktar, yaptığı açıklamada, mekanizasyonun verimlilikte en önemli etken olduğunu belirterek, mekanizasyonun, üretime yön veren teknolojilerin kullanılmasını ve tarımsal üretimin teknik olarak uygun şekilde yapılmasını sağladığını, bunun da ürün kalitesi ve verimin artırılması anlamına geldiğini belirtti. Doğru şekilde kullanıldığında, mekanizasyonun üretim maliyet unsurlarını azalttığına da dikkati çeken Bayraktar, buna damla sulama yöntemini örnek verdi.

Bayraktar, bu yöntemle yüzde 90'lar gibi randımana ulaşılabildiğini, bunun da hem su kullanım miktarını, hem de suyun girdi olarak maliyet masrafını düşürdüğünü vurguladı. 2000-2009 yıllarını kapsayan çalışmalara göre tarım sektöründe verimliliğin yüzde 16 oranında arttığının saptandığını bildiren Bayraktar, bu artışı belirleyen en önemli faktörün de teknoloji kullanımı olduğunda birleşildiğini ifade etti.
Bayraktar, şöyle devam etti:
 
"Tarımda teknoloji, tarımsal mekanizasyon ve tarımsal üretimin diğer boyutu olarak biyolojik teknolojiyi kapsamaktadır. Sayı ve nitelik yönünden artan tarım makine ve ekipmanlarının kullanımında sağlanan önemli artışlar, tarım sektöründe teknoloji kullanımının, dolayısıyla verimliliğin artışına işarettir. Nitekim 2004-2010 yılları arasında tarım sektöründe toplam tarım alet ve makine sayısı yüzde 11 oranında artmıştır. Eskimiş mekanik teknolojiler terk edilirken verimliliği artıran önemli mekanizasyon gelişmeleri olmuştur.

Örneğin, damla sulama tesisi sayısı, 2004-2011 yılları arasında her yıl yükselerek, yüzde 86 oranında artış göstermiştir. Meyve hasat makinesi sayısı bu sürede yüzde 1375, Mısır silajı hasat makinesi yüzde 150, motorlu tırpan yüzde 504, pamuk toplama makinesi yüzde 1204, ürün kurutma makinesi yüzde 89, ürün sınıflandırma makinesi yüzde 123 ve biçer döver sayısı yüzde 24 oranında artmıştır."

tarimsalpazarlama.com
adminadmin