Kültür
Giriş Tarihi : 23-04-2019 11:35   Güncelleme : 23-04-2019 11:35

Tasavvuf Araştırmaları Günleri 2019’da

SEYYİD EBU'L HASAN HARAKANİ ANILACAK! Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü tarafından her yıl düzenlenen Tasavvuf Araştırmaları Günleri (TAG), 27-28 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek. TAG, bu sene Uluslararası “Fütüvvet Sultânı Ebu'l-Hasan Harakanî” Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak. TAG kapsamında Enstitüde yürütülmekte olan lisansüstü çalışmaların konu edileceği “Tasavvuf Araştırmaları Tez Atölyesi” başlıklı bir yan etkinlik de düzenlenecek.

Tasavvuf Araştırmaları Günleri 2019’da

Uluslararası “Fütüvvet Sultânı Ebu'l-Hasan Harakanî” Sempozyumu, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, Seyyid Ebu'l Hasan Harakanî Vakfı, Kerim Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, TÜRKKAD Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi ve Nefes Yayıncılık tarafından ortaklaşa düzenlenecek.

27-28 Nisan 2019 tarihlerinde Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirilecek olan sempozyumda 7 farklı ülkeden 28 davetli bildiri yer alacak. Türkiye dışından 10 bildirinin sunulacağı sempozyum iki gün süresince 9 oturumla gerçekleştirilecek.

Aynülkudât el-Hemedânî, Necmeddîn-i Dâye, Attâr, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî gibi büyük mutasavvıfları derinden etkilediği bilinen Seyyid Ebu'l Hasan Harakanî, ilk kez İstanbul’da düzenlenen uluslararası bir sempozyumla anılacak. Seyyid Ebu'l Hasan Harakanî, daha önce, Kars’ta, Seyyid Ebu'l Hasan Harakanî Vakfı ve Kafkas Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen üç uluslararası sempozyuma konu olmuştu.

SEYYİD EBU'L HASAN HARAKANÎ KİMDİR?

Ebu'l-Hasan Harakanî‘nin Bistâm’ın kuzeyindeki Harakān köyünde dünyaya geldiği bilinmektedir (963?-1033). Kaynaklarda ümmî olduğu, Şeyhinin Bâyezîd olduğu kabul edilir. Harakānî’ninMevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin naklettiği bir menkıbeye göre Bâyezîd Harakān’dan büyük bir velî çıkacağını önceden haber vermiştir. Attâr, İbn Sînâ ve Gazneli Mahmud’un onu ziyaret etmek için Harakān’a geldiklerini kaydeder.

HER YÖNÜYLE ELE ALINACAK

Üsküdar Üniversitesi’nde yapılacak olan sempozyumda Harakanî’nin tasavvuftaki yeri, Harakanî’nin Nûrü’l-Ulûmadlı eseri, İbn Arabi’nin fütüvvet anlayışı, Mesnevi’de Harakanî, Harakanî - İbn Sina Görüşmesi, Fütüvvet-nâmeler, fütüvvet hakkında literatürde yer alan farklı görüşler, fütüvvet felsefesinin iş yaşamına yansımaları gibi ilgi çekici birçok konu konuşulacak.

Halka açık ve katılımın ücretsiz olacağı sempozyum, Üsküdar Üniversitesi Televizyonundan ve Kerim Vakfı web sayfasından canlı olarak yayınlanacak.

“Ya ilahi! Senin ve Resulün bendesi, halkının hizmetkârıyım, her kim bu kapıya gelirse ekmeğini verin, inancını sormayın. Zira Allah katında ruh taşıyan herkes Ebu’l- Hasan’ın sofrasından ekmek yemeğe layıktır.” Ebu'l-Hasan Harakanî

adminadmin