Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 17-06-2017 08:37   Güncelleme : 17-06-2017 08:37

Tatil kazalarına dikkat!

Mübarek ramazan ayının bitimine sayılı günler kaldı. Eminim pek çoğunuz daha şimdiden bayramı da içine alan bir tatil planı yapmıştır bile. Eee 30 günlük bir oruç ibadetinin ardından şöyle cennet gibi bir tatili de hak ettiniz değil mi? Tatiller güzel olmasına güzeldir, ancak içinde her zaman bir risk barındırır. Tatil kazaları veya aklımıza gelmeyen olumsuz olaylar o güzelim tatilin tadını kaçırabilir. Bu nedenle tatile çıkmadan önce alacağımız önlemler işe yarayabilir. Hadi bu önlemlerin neler olabileceğine bir bakalım:

Tatil kazalarına dikkat!

İlk yapılması gereken iş valiz hazırlama aşamasında başlıyor. Valizimizin bir kenarına, sayacağım şu malzemeleri yerleştiriyorsunuz: ( Bu da nerden çıktı demeyin, siz hazırlayın, anlatacağım) Gazlı bez, sargı bezi, flaster, küçük bir makas, yara bandı, soğutucu jel, gliserin, küçük bir şişeye dolduracağınız sirke, antiseptik mendiller, anti bakteriyel sabun, mentollü merhem ya da daha iyisi ozon yağı, elastik bandaj. Bunlar da valizinizde çok yer kaplamaz, mutlaka hazırlayın. Hepsini küçük bir el çantasına sığdırmanız mümkün. Umarım ihtiyacınız olmaz, ama olursa bana dua edersiniz. Gelelim şimdi bu malzemelerin ne işe yaradığına:

1.Küçük yaralanma dediğimiz sıyrık ve çizikler için; o bölgenin dezenfektan bir mendille silinip 24 saat steril gazlı bez ile kapatılıp, sargı bezi ile sarılarak korunması ve ya daha küçük yaralanmalarda yıkandıktan sonra yara bandı kullanılması yeterli olacaktır.

2.Küçük yüzeyel yanıklarda ve hatta güneş yanıklarında soğutucu jel ve ya örtü kullanılması durumu kurtarıcı bir çözümdür.

3.Eğer açık bir arazide kamp yapıyorsanız, kulağa kaçan bir böceği çıkarmak için gliserin yeterli olabilir. Kulağınıza damlatacağınız 5-6 damla gliserini beş dakika kulakta beklettikten sonra yer çekimine doğru eğilirseniz büyük bir ihtimalle böcek gliserinle birlikte akıp çıkacaktır. Çıkmazsa hiç kurcalamadan doktorun yolunu tutmak gerek.

4.Yine basit böcek ve sinek ısırıklarında, ısırılan bölge anti bakteriyel bir sabunla yıkandıktan sonra mentollü bir merhem veya ozon yağı kullanılması kaşıntı ve kızarıklık için oldukça etkilidir. Bilinmeyen böcek ısırıklarında ise yine doktora başvurmakta fayda var, ama bu dediklerimi yaptıktan sonra.

5.Denizin tadını çıkarırken minik deniz canlıları tadınızı kaçırırsa (özellikle denizanaları) ısırılan bölgenin sirkeli su ile yıkandıktan sonra doktora başvurulması acıyı azaltma yönünden oldukça etkili olacaktır.

6.Hafif ayak ve el bileği burkulmalarında ise elastik bandajla o bölgenin sarılması, hafif istirahate alınması yeterli etkilidir. Çok rahatsız edici ağrılarda doğru doktora.

Bu müdahaleler size önemsizmiş gibi görünebilir, ama başınıza geldikten sonra saymış olduğum malzemelerin yanınızda olmuş olması sizi çok sevindirecek. Siz önleminizi alın da bırakın kader ne yazarsa yazsın.

Sağlıklı, mutlu, güzel bir ramazan, ardından bayram gibi bir bayram ve kazasız belasız tatiller dilerim.

Recep YAZGANRecep YAZGAN