Genel
Giriş Tarihi : 14-07-2016 10:48   Güncelleme : 14-07-2016 10:48

Tatilde Kalp Sağlığını Korumak İçin Öneriler

Su ve tuz kaybının arttığı sıcak günlerde sağlık için gerekli tedbirlerin alınmaması, kalp hastalığı riskini beraberinde getiriyor. Bütün yılın yorgunluğunu atmak için yapılan tatil planları sırasında yaşanan stres bile kalbi yorabilirken, bu süreçte beslenme düzeninden egzersiz planlamasına kadar pek çok önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, kalp sağlığı için sıcak günlerde yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Tatilde Kalp Sağlığını Korumak İçin Öneriler

ÇOK FAZLA SU İÇMEK KALP RİTMİNİZİ BOZABİLİR

Artan sıcaklığa vücudun verdiği ilk tepki, terleme şeklindedir. Terlemeyle birlikte yaşanan su ve tuz kaybı kan kıvamının koyulaşmasına neden olmaktadır. Özellikle sıcak günlerde günlük su ihtiyacının karşılanması, kalp sağlığı bakımından hayati önem taşımaktadır. Bununla birlikte tüketilen su miktarının, normalin çok fazla üstünde olmasının, vücudun tuz dengesini bozarak ritm bozukluklarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Herkesin su ihtiyacının farklı oranlarda ortaya çıktığı, özellikle kilolu kişiler ve diyabet hastalarının sıvı kaybının daha fazla olduğu unutulmamalıdır.

İÇTİĞİNİZ SU VE TÜKETTİĞİNİZ YİYECEKLERE DİKKAT EDİN

Yaz aylarında sıvı kaybı kalp sağlığı bakımından ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Temiz olmayan sular ya da iyi yıkanmayan sebze ve meyvelerin tüketilmesi, enfeksiyon hastalıklarına yol açabilmektedir. Yaz aylarında sık görülen ishal, vücuttaki sıvı-tuz dengesinin bozulmasına yol açarak, ciddi tansiyon düşüklüklerine neden olabilmektedir.

TATİLİN KEYFİNİ ÇIKARMAK İSTERKEN KALP SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Yaz tatili mümkün olduğunca keyif almak, bütün bir yılın yorgunluğu ve stresinden kurtulmak için sabırsızlıkla beklenen bir dönemdir. Her şeyin mükemmel ve tatilin eksiksiz olması için yapılan tatil planlaması, bazen stres kaynağı olabilmektedir. Aşırı stresin kalbi yoran etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte tatile gidilen dönemde, beslenme ve uyku düzeni gibi hayat tarzını yakından ilgilendiren alışkanlıklar değişmektedir. Uyku düzensizliği ve beslenme alışkanlığındaki ani değişimler, vücudun genel dengesini bozarak tansiyon düzensizliğine neden olabilmektedir. Şeker bakımından zengin yaz meyvelerinin fazlaca tüketilmesi kan şekeri düzeylerinde düzensizlik yaratabilmektedir.

TATİL İÇİN NEMSİZ BÖLGELERİ SEÇİN

Kalp hastası olanlar ya da risk altında bulunanlar, tatil bölgesini seçerken çok sıcak ve aşırı nemli olmayan bölgeleri seçmelidir. Deniz kenarında tatil yapmak isteyen kalp hastaları ise nem oranının düşük olduğu, sıcaklarla kalbi yormayan bölgeleri seçmeleri daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma gibi rahatsızlıkları olan kişiler, uzun süreli oturmayı gerektiren yolculuklardan kaçınmalı ve mümkünse yolda sık mola vermelidir.

 SICAKTA ALKOLDEN UZAK DURUN

Yazın yapılan aktiviteler nedeniyle alkol tüketiminde bir artış yaşanmaktadır. Duyuları keskinliğini azaltan alkol aynı zamanda tansiyon yüksekliğine de neden olarak kalbi zorlamaktadır. Alkol tüketimiyle susuzluk hissinin ortadan kalkması, vücutta aşırı su kaybına neden olabilmektedir. Tansiyonu tetikleyici bir unsur olan hava sıcaklıkları alkol tüketimiyle birleşince çok daha ciddi kalp sorunlarına neden olabilmektedir.

YEMEKTEN 2 SAAT SONRA SPOR YAPIN

Yaz aylarında formda kalmak için kontrolsüz veya bilinçsiz yapılan egzersizler, bazen tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle orta yaşı geçen, ailesinde kalp hastalığı öyküsü bulunan, sigara kullanan ve risk faktörü yüksek olan kişilerin egzersizlerinde daha dikkatli olması gerekmektedir. Kan dolaşımı ve tansiyonu dengeleyen egzersizin yapılması özellikle tavsiye edilmekle birlikte; yaz aylarında daha kısa tutulmalı ve sabah 07.00-09.00 ya da akşam 18.00-20.00 saatleri arasında yapılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle akşam yemeği yendikten hemen sonra spora başlamak uygun değildir. Yemekten en az 2 saat sonra egzersiz yapılması önerilmektedir.

KIYIYA PARALEL YÜZÜN

Kalp hastaları için yüzmek en faydalı sporlar arasındadır. Her sporda olduğu gibi yüzme konusunda da aşırıya kaçmaktan kaçınılmalı ve kıyıya paralel yüzülmelidir. Aşırı sıcaklarda suya atlayarak girmek, ısı farkının fazlalığından dolayı sorunlara neden olabilmektedir. Vücut ısısıyla su ısısı arasındaki fark çok olduğunda, otonom sinir sistemi, kan dolaşımını soğuk ortama göre ayarlayamaz ve bu nedenle ölümcül olabilecek ritim bozuklukları gelişebilir.

İLAÇLARINIZI YAZA GÖRE AYARLAYIN

Kalp hastalarının sıcaklıkların başlamasıyla özellikle de tatil öncesi check-up kontrolünden geçmesi önemlidir. Kalp ve tansiyon hapı kullanan hastaların kendilerine göre değil, doktor kontrolüyle ilaçlarını yaz aylarına göre ayarlaması hayati önem taşımaktadır. Tansiyon ilaçlarının idrar söktürücü özelliği olduğundan doktor tarafından yaza göre ayarlanması, vücuttaki su dengesinin bozulmaması bakımından gerekli bir uygulamadır.

TERLETMEYEN KIYAFETLER SEÇİN

Kalp hastalarının sağlıklı kalmak için yazın seçecekleri kıyafetlere de dikkat etmesi gerekmektedir. İnce, kolay hava alabilen, daha az terleten, açık renkli tercihen pamuktan yapılmış kıyafetler seçilmelidir. Isı geçirgenliği olan ayakkabıların seçilmesi ve güneşe çıkılırken şapka kullanılması önemlidir.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN