Güncel
Giriş Tarihi : 20-01-2017 09:36   Güncelleme : 20-01-2017 09:36

Tavuk ve tavuk ürünü fiyatları arttı!

Avrupa, İran, Ukrayna gibi ülkelerde görülen kuş gribi vakaları ile döviz kurlarındaki yükseliş, art arda zamları da beraberinde getirdi.

Tavuk ve tavuk ürünü fiyatları arttı!

Uzun zamandır yumurta ve tavuk eti fiyatları maliyetinin altında seyrederken, son zamanlarda dünyada tavuk hastalıkları yaşanmaya başlayınca dış ihracat artarak yurt içi fiyatlar arttırıldı.

İran'da, Ukrayna'da ve Avrupa’da birçok ülkede kuş gribi vakaları peş peşe görülmeye başlandı. Bu gelişmeler ülkemizin buralarda daha iyi bir pazar elde etmesini sağladı. Dolayısı ile yurt dışı piyasalarında Türkiye yeni ihracat fırsatı buldu. Bu ihracatlar öncesi Yurt içi piyasalarında ise tavuk eti ve yumurta fiyatları olması gereken seviyelerin altında seyrederken birçok üretici maliyetine hatta maliyetlerin altında fiyatlar ile iç piyasada satış gerçekleştiriyordu.

KUR MALİYETİ ARTIRDI

Türkiye'de tavukçuluk sektöründeki arz fazlalığı baskı unsuru yaratırken, bu arz fazlalığı ihraç etme fırsatı doğurdu. Tavukçuluk sektöründe girdi maliyetlerinin çok önemli bir kısmı döviz ile karşılanırken Dövizdeki artış da maliyetlerin artmasına neden oldu.

TEMEL NEDEN YEM FİYATLARI

Tavuk ürünü fiyatlarındaki artışın nedenlerinden biri de ham madde olan yemden kaynaklanmakta. Yem fiyatları sadece Türkiye’de değil dünya pazarında artış gösterdi.  Yem ham maddelerinin bazıları Türkiye'de yetişmediği için ithal edilmekte ve ödemeleri dolar ile yapılmakta olduğundan artışın temel sebeplerinden biri de Dolar fiyatının artışı olarak kayıtlara geçti.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

 

adminadmin