Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 09-12-2017 08:59   Güncelleme : 09-12-2017 08:59

Tehlike büyük!

Geçen hafta görevim gereği evinde ziyaret ettiğim bir hastam beni çok şaşırttı, hatta dehşete düşürdü diyebilirim. Konu gereksiz ilaç kullanımı. Öyle bir konu ki görünen kısmını buz dağına benzetebilirsiniz.

Tehlike büyük!

İnanılmaz bir şeydi. Konu baş ağrısıyla gündeme geldi. Hastam, evde bakım hastasıydı. Gerekli muayene ve bakımlarını yapıp ekip olarak çıkmaya hazırlandığımız esnada hasta bana “ başım da çok ağrıyor oğlum” dedi. ” Komşuma da şehirdeki doktor şu ilacı vermiş, sana da iyi gelir belki al iç dedi, ama hiç iyi gelmedi”. Gösterdiği ilaç bir tansiyon ilacıydı. “Teyze” dedim. “Senin önceden tansiyon hastalığın var mıydı” “Yoktu” dedi. Bizim takiplerimiz sırasında da tansiyonları hiç yüksek bulunmamıştı. Tam tersine hep düşük seyrediyordu. “Ne yaptın sen” dedim. “Doktor yazmadan böyle kafana göre ilaç alınır mı? Bu ilaç yüksek tansiyon ilacı, senin tansiyonların zaten düşük, sen bu ilacı kullanamazsın” dedim. “Ne bileyim oğlum komşuma yaramış belki bana da şifa olur dedim”

Evet! Maalesef bu teyzecik sadece bir örnekti. Meslek hayatım boyunca karşılaştığım ilk kişi de değildi. Bizim insanımız nedense çoğu zaman kolay olanı yapmayı tercih edip kulaktan dolma bilgilerle, arkadaş komşu tavsiyeleriyle, şarlatan aldatmacalarıyla ilaç kullanıyor. Sonra ne mi oluyor?

Sonrasını haberlerde duyuyorsunuz işte! Şu ilacı kullandı öldü, bu ilacı kullandı yoğun bakımlık oldu, o ilacı kullandı fenalaştı diye.

Bizlere tıp fakültelerinde ilk şifa dersi olarak şu öğretilir: “ Önce zarar verme”. Yani bir hastalığın ilk tedavisi öncelikle o işi bilen ve o konuda uzman hekimlerce yapılacak ki en önce zarar vermemiş olalım. Bu aslında sadece hekimler için değil herkes için geçerli. Bilmediğiniz, anlamadığınız, hakkında hiçbir malumatınız olmayan ilaçları hekim tarafından tavsiye edilmediği müddetçe asla ve asla kullanmayınız. Sizlere nasıl bir zarar vereceğini bilemezsiniz. İnsanın en büyük varlığı bedeni ve sağlığıdır. Bu kadar değerli bir varlığı korumak özen ister. Hayatın koşturmacası içinde o hayatın başrol oyuncusunu ihmal etmeyin, yoksa hayat diye bir şey kalmayabilir. Gereksiz ve yanlış ilaç kullanıp böbreğini, karaciğerini kaybeden insanlar var maalesef bu ülkede. Her insan farklı yaratılmıştır. Bir hastaya iyi gelen bir ilacın diğer hastaya da iyi geleceği gibi bir kural yoktur. Her insanın bünyesi kendine özgüdür. Birini tedavi eden ilaç diğerinin zehiri olabilir.

Yapmayın! Kendi kendinize ilaç kullanmayın! Bir hekime başvurmak o kadar zor değil. Biz doktorların olduğu kadar sizlerin de düsturu olsun:

“ÖNCE ZARAR VERME!”

Saadettin Bayçelebi

 
adminadmin