Siyaset
Giriş Tarihi : 13-04-2017 08:48   Güncelleme : 13-04-2017 08:48

Tek adamlık ihtimalini ortadan kaldırmak için “evet”

Sözde muhalefet, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni karalamak için akla, hayale uymayan, hukuktan çok uzak, kıraathanede bile kabul görmeyecek “Tek adamlık, diktatörlük” şeklinde iddialar ortaya atıyor. Muhalefetin iddialarına cevap vermekten, uzlaşıyla hazırlanmış 18 maddelik Anayasa teklifini tartışamıyoruz.

Tek adamlık ihtimalini ortadan kaldırmak için “evet”

Ama iddialarda parlamenter sistemin neden değişmesi gerektiğini bir noktada ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nden tek adamlık olmayacak, milletin adamları devleti yönetecek. Tarihteki tek adamların yani diktatörlerin birçoğu parlamenter sistemden çıkmıştır. Örneğin 65 milyon insanın ölümüne yol açan Nazi Hitler, Kara Gömlekli faşist Mussolini. Türkiye’ye bakalım. İsmet İnönü bir diktatördür ve bu diktatörlüğü parlamenter sistemde ilan etti. Cemal Gürsel, Kenan Evren hepsi parlamenter sistemin diktatörleri. 1982 Anayasası ile son halini almış parlamenter sistem diktatörlüğün can suyu. Anayasa’nın 105. maddesinin 2. fıkrası: “Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz.” Uyguladığımız sistemde Cumhurbaşkanı’nın kararları hem sorgulanamaz hem de cumhurbaşkanı dokunulmaz. Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanını sadece “Vatana ihanetten” yargılanabilir ama vatan hainliğinin de yasal bir çerçevesi yok.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde seçilen cumhurbaşkanı sürekli hem demokratik yollarla başa gelecek, hem de her eylemi yargı ve Meclis tarafından denetlenecek. Cumhurbaşkanlığı Sistemi diktatörlüğün panzehridir. İnanın ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevcut sistemde yetkisi daha fazla, Erdoğan ya da bir başkası diktatörlüğünü ilan edebilir, yetkisi sınırsız, yaptıkları asla sorgulanmıyor ve sistemi istediği an kilitleyebiliyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde ise attığı adım denetleniyor, Meclis’in yasası üstün, AYM her an devreye girebiliyor.

Eğer Türkiye’ye bir daha diktatörlerin hükmetmesini istemiyorsak 16 Nisan’daki kararımız “EVET” olmalı, EVET milletin iktidarının teminatıdır, milletin adamlarına dokunulamayacağının ispatıdır…

 

adminadmin