Bilişim
Giriş Tarihi : 15-06-2017 13:35   Güncelleme : 19-11-2018 16:40

Telefon Dinlemesini Ve Takip Edilmesini Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler

Akıllı telefonların hızla yaygınlaşması ile birlikte telefonların dinlenmesi, mesajların takip edilmesi, cihazlarınızda bulunan verilerin sizden habersiz olarak alınması, gezdiğiniz yerlerin görülmesi mümkün. Mümkün olduğu konusunda artık herkesi bilgisi var fakat özellikle bilmemiz gereken bunların çok kolay bir şekilde yapılabilecek olması. Bu yazımızda ise bu tür girişimlere karşı alabileceğimiz basit önlemleri paylaşacağız.

Telefon Dinlemesini Ve Takip Edilmesini Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler

Öncelikle telefon dinlemesini hukuki açıdan yasal ve yasa dışı dinlemeler olarak ayırabiliriz. Buradan yola çıktığımızda ise tekniklere ulaşabiliriz.

Yasal dinleme ve takipten kaçmak için yapılacak pek fazla bir şey yok. Sadece telefonda konuşacaklarınız ve mesajlarınız ve de gideceğiniz yerler ile ilgili tedbir alabilirsiniz.

Dinleme ve Takip Nasıl Yapılıyor ?

Yasal olmayan görüşme ve ortam dinlemeleri genel olarak casus olarak tabir edilen çeşitli programlar ile yapılmaktadır. Bu programların akıllı telefonların tüm versiyonlarına uyan sürümleri mevcut. Programlar telefona direk telefonun kendisi ile internet üzerinden veya usb kablo ile bilgisayar aracılığı ile yüklenebilmektedir. Yüklenen program telefonunuzda kaydettiği verileri bir sunucu veya mail adresine internet bağlantısına kavuştuğu anda gönderiyor. Veya sizi takip eden kişiye sms gönderiyor. Ya da bluetooth üzerinden yakınınızdan kayıt yapılabiliyor.

Casus Programların Yetenekleri Neler?

Bu tür programların yetenekleri sizin cihazınızın yetenekleri ile paralel. Temel olarak telefon olduğu için ortam ve konuşma dinlemesi, mesajlaşma takibi, klavye ile yazdıklarınız, telefonunuzla yaptıklarınız, ekran görüntüleri, fotoğraflarınız, videolarınız, konum bilgileriniz gibi hemen hemen her türlü takip işlemi yapılabilmektedir.

Casus Programları Nereden Buluyorlar ?

Bu tür programlar yasa dışı ve özel programlar olduğu için genel olarak internet üzerinden satılmaktadır. Fiayatları da oldukça yüksektir. Yani birinin sizi takip etmesi için iyi bir sebebi olmalı.

Casus Dinleme Programlarını Nasıl Tespit Edebilirim ?

Program türlerine göre farklı işleyişler olduğu için farklı yöntemler mevcut.  

1.  Sms’lerinizi veya görüştüğünüz numaraları sizin hattınız ile sms olarak başka bir numaraya gönderen programı detaylı fatura dökümündeki sms gönderilen/alınan numaralara ve sayılarına bakarak tespit edebilirsiniz.

2. Kaydettiği verileri internet üzerinden gönderen bir programı tespit etmek için ise veri kullanım miktarlarını kontrol ederek ulaşabilirsiniz. Sizin kullandığınızdan aşırı fazla bir internet kotası kullanılmış ise şüphelenebilirsiniz.

3. Akıllı telefonlarınızda antivirüs veya casus programlar için özel programlarla telefonunuzda tarama yapın.

4. Telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın. (Tüm bilgileriniz silineceği için rehber, galeri ve dosyalarınızı yedekleyin.)

5. Batarya ömrü normalden çok daha az süre dayanmaya başladıysa şüphe edebilirsiniz. (Başka etkenleri de olabilir, şebekeye uzaklık, çok konuşmak, sürekli kullanmak vs.)

CASUS PROGRAM YÜKLEMELERİNE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

1. Telefonunuzu güvenmediğiniz kişilere, tamircilere vermeyin.

2. Telefonunuzda şifreli tuş kilitleri kullanın.

3. Telefonunuzu açık olarak ortalıklarda bırakmayın.

4. Size gelen mail ve sms’lerde verilen linklerde açılan sayfalardan yapılmak istenen şüpheli yüklemelere onay vermeyin.

5. Sisteminizin yasal marketleri haricindeki yerlerden uygulama yüklemeyin.

6.  İşletim sisteminizin en son ve resmi sürümlerini kullanın.

7. Antivirüs programı kullanın.

8. Yüklediğiniz uygulamaların istediği erişim izinlerine dikkat edin.

9. Özel verilerinizi telefonunuzda bulundurmayın.

Teknoloji geliştikçe farklı dinleme yöntemleri ve bunlara karşı farklı tedbirler sürekli değişiklik göstermektedir. Siz her türlü tedbiri alsanız da karşınızdakinin dinleniyor olma ihtimali var. Onun için bu cihazlara asla kendinize ait ulaşılmaz bir dünya olarak bakmayın.

İTÜ Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ’a göre, ortam dinlemelerinde, “en garantili yöntem”, cep telefonunu, aktif durumdaki bir mp3 çalarla birlikte bir çantaya koyarak taşımak ve böylece karşı tarafın sadece müzik dinlemesini sağlamak.

Dinlenme korkusunun etkisiyle çok sayıda işadamı, öğretim üyesi, yönetici, politikacı ve sıradan vatandaşın kendisine danıştığını açıklayan Üstündağ, “İşadamları, yaptıkları görüşmelerin üçüncü kişilere manfaat sağlamasından korkuyor, politikacılar ise ‘kes yapıştır’ yöntemiyle sözlerinin çarpıtılmasından. Vatandaşlar ise özel ilişkilerinin dinlenmesinden şüpheleniyor” diyor. Üstündağ’ın dinlenmeye karşı tavsiye ettiği önlemler şunlar:

mp 3'le engelleyin

Cep telefonu sadece ses aktardığı için, ortamda müzik yayını olması dinlemeleri engeller. Cep telefonunuzu aktif durumdaki bir mp3 çalarla birlikte bir çantaya koyarsanız karşı tarafa sadece müzik yayını gider. Ortamdaki sesleri telefon algılayamaz. Aynı şekilde telefonunuzu bir müzik seti ya da radyonun yanına koyarak, ortamdaki görüşmelerin dinlenmesini engelleyebilirsiniz.

Cep telefonu kapatın

Cep telefonunun, tamamen kapalıyken dinlenmesi mümkün değil. Bunun için telefonun enerjisinin tam olarak kesik olması lazım. Telefonun pilinin çıkarılması da kullanılan yöntemlerden biri. Ancak cep telefonunuza dinleme yazılımı ya da böceği yüklendiyse, cep telefonunuz kapalı da olsa dinlenmesi mümkün. Bu nedenle, size hediye edilen cep telefonlarını kullanırken temkinli olun. Güvenmediğiniz telefon tamircilerine verdiğiniz telefonlara da dinleme yazılımı yüklenebilir.

Çift cam sesi keser

Bulunduğunuz odada çift cam bulunması ve dış camın aynalı olması, bina dışından yapılacak dinlenmeleri önler. Ses, birinci camdan ikinci cama geçerken zayıflar, film tabakalı aynalı camda ise tamamen kaybolur.

Şarjlı diş fırçası

Mekanın dışından lazerli cihazlarla yapılan dinlemelere karşı camlara takılacak perde sesi zayıflatır. Ayrıca önemli bir görüşmede şarjlı bir diş fırçasını cama temas ettirerek çalıştırmanız halinde oluşan titreşim, dinleyicinin ortamdaki sesi algılamasını engeller.

Kozmik oda önlemi

Türkiye’de bazı güvenlik kuruluşlarında, bankalara kredi kartı ve teknolojisi üreten kurumlarda kullanılan kozmik odaların kullanımı yaygınlaşıyor. Odanın duvarlarına her türlü dinleme ve takibe karşı, ses ve elektromanyetik yalıtım uygulanıyor. Saç gibi dayanıklı maddelerden oluşan kafesler içine alınan odadaki görüşmelerin dışarıdan takibi kesinlikle mümkün değil.

e-postalara dikkat

MSN üzerinden ya da elektronik postayla gelen güvenmediğiniz mesajları açmayın. Tüm yazışmalarınız bu mesajla takip edilebilir. Cep telefonlarınızdaki konuşmalarınızı kriptolayan sistemler mevcut ancak Türkiye’de yaygın olarak satılmıyor.

Bu yazılımı satın almak isterseniz https://www.spykontrol.com adresinden ya da 0543 323 0 323 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

adminadmin