Kültür
Giriş Tarihi : 29-09-2012 10:36   Güncelleme : 29-09-2012 10:36

Terör sorununu birlikte çözmek durumundayız

''Kişisel tespitlerim ve tecrübelerimden yola çıkarak yeni yasama yılının da sert geçeceğini söylemek mümkün''

Terör sorununu birlikte çözmek durumundayız
 Canikli, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılından beklentilerini  değerlendirdi. 24. Dönem 3. Yasama Yılı'nın önemli konularla başlayacağını ifade eden Canikli, öncelikli olarak yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, büyükşehir belediye sayılarını artıracak düzenleme ile toplu iş ilişkileri yasa tasarısının görüşüleceğini söyledi. Yeni anayasa çalışmalarının yeni yasama yılında da süreceğini anlatan Canikli, ''bazı BDP milletvekilleriyle ilgili olarak toplumun vicdanını rahatlatacak, toplumdan gelen yoğun talebi karşılayacak çözümü bulacaklarını'' söyledi.
 
Geçen yasama yılının, iki siyasi partinin yasama faaliyetlerini boykot tavırları nedeniyle gergin başladığını, gerginliğin tüm yıla yayıldığını hatırlatan Canikli, şöyle konuştu:
 
''Temennimiz yeni yasama yılında gerginlik ortamının ortadan kalkması, daha sakin ve sağduyulu çalışma yürüten bir Meclis'in olmasıdır. Kişisel tespitlerim ve tecrübelerimden yola çıkarak yeni yasama yılının da sert geçeceğini söylemek mümkün. Bunun dozajını ve kriterini belirleyecek olan muhalefettir. Çünkü her zaman iktidar, sakin olunmasını, çalışmaların usuletle yürütülmesini ister. Bu sadece bizim için değil tüm iktidarlar için geçerli. İktidar bir an önce gündemdeki konuların görüşülmesini ve tamamlanmasını ister. Çünkü iktidar icraat makamıdır. Gerginliğin kaynağı hiçbir şekilde siyasi iktidarlar olamaz. Bir gerginlik varsa bunun üreticisi muhalefettir. Nitekim geçen yıla baktığımız zaman aynı şeyi söylemek mümkün. Gerginlik taşıyan tüm oturumlarda gerginlik kaynağı muhalefettir. Bunun bir istisnası yoktur.Bazen çok ağır eleştirilerde bile cevap hakkımızı kullanmayarak gündemdeki konunun bir an önce sonuçlanmasını istiyoruz. Bırakın gerginlik nedeni olmayı ya da görüşmeleri sertleştirmeyi....''
 
''Bizim muhalefetin sorunu...''
 
Canikli, yaz boyunca muhalefet sözcülerinin ortaya koyduğu yaklaşım ve tavırlardan yola çıkarak, ''terör başta olmak üzere yaşanan olayların da etkisiyle, yeni yasama yılının biraz daha sert ve gergin geçecek gibi göründüğünü'' ifade etti.
 
''Temennimiz ve beklentimiz, bu şekilde olmaması. Çünkü gergin ortamlarda siyasi partiler, gruplar ve milletvekilleri birbirini dinlemiyor ve anlamıyor. Böyle ortamlarda kelimeler havada kalıyor'' diyen Canikli, şöyle devam etti:
 
''Demokrasinin en önemli unsurlarından biri olan muhalefet ayağı hayata geçmiyor. Muhalefetin önemli fonksiyonu var; eleştirecek, eksiği ortaya koyacak, doğru ve çözüm içeren öneriler getirecek. Çünkü Meclis, muhalefet için bir arenadır; kendisini iktidara hazırlamada kamuoyuna tanıtma, projelerini aktarma imkanı bulduğu en uygun alandır. Muhalefet iktidara taliptir, vatandaşı buna ikna edebilmesi için proje ortaya koyması gerekir. Bizim muhalefetin en önemli problemi odur; sadece eleştirir, karalar, yıkar ama çözüm önerisi getirmez. Bugüne kadar böyle gördük, temennimiz olması gereken fonksiyonu ifa ve icra eder hale gelmesidir. Bundan Türkiye fayda görür. Elbette muhalefet eleştirecek, hatta ağır eleştirilerde bulunacak. Bunu yadsımıyoruz. Ama yaptığımız yasama faaliyetinin daha kaliteli olması, ülke ve millete daha iyi hizmet için muhalefetin de yapması gereken katkıyı yapması gerekir. Sadece vuran, kıran, eleştiren, hakaret eden hiçbir çözüm önerisi getirmeyen muhalefet değil.''
 
''Milletvekilleri kapasitelerini ortaya koymalı''
 
Canikli, milletvekillerinin kapasitelerini ortaya koymaları gerektiğine işaret ederek, hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinin geçmişte az da olsa yazı düzenlemelerin görüşmelerinde bilgi birikimini yansıttığını söyledi.
 
Milletvekillerin bilgi birikimini topluma katkı sağlayacak şekilde verimli kullanmalarını öneren Canikli, ''Varsa bir şeyler vermek gerekir. Şu anda milletvekilleri birikimlerini hizmete dönüştüremeyecekse ne zaman yapacak? Milletvekillerinin birbirini dinlemeleri, anlamaları, bir şey denildiğinde 'muhalefetten, iktidardan geliyor, kabul edemeyiz' anlayışı yerine, 'ne söylüyor, söylediğinde doğru olabilir mi-' diye karşılamak gerekir. Bu hepimiz için geçerli'' dedi.
 
''Terör sorununu birlikte çözmek durumundayız''
 
Türkiye'nin önemli bir sorunu olan ve zaman zaman Meclis'in de gündemine gelen ''terör sorunu''na dikkati çeken Canikli, şöyle konuştu:
 
''Terör sorununu hep birlikte çözmek durumundayız. 'Terör olsun, biz eleştirelim, iktidar da yıpransın' gibi bir anlayışla buradan siyasi rant devşirmeyi amaçlayan muhalefet anlayışı kabul edilemez. Bu doğru da değil, ahlaki de değil. Böyle bir konuda eleştirmek, iktidar ve güvenlik güçlerinin zafiyetini dile getirmek, terör örgütünün politikalarına hizmet eder. Varsa bu konuda söyleyecekleri kapımız herkese açık. Bu konuda önerisi olup da dikkate almadığımız söz konusu değil. Bu sorun milletin sorunudur, hepimizin sorunudur. Sorunu çözecek iradeyi ortaya koyacak, elin taşın altına koymayı gerektiren adımlar atılmamıştır. Öneriler muhalefet tarafından bu boyuta taşınamamıştır. Yoksa sürekli konuşuyoruz. Terörün tahribatını en aza indirecek, bir milim bile azaltacak öneri olursa biz bunu mutlaka uygularız.''

Akparti.org
 
adminadmin