Fikir
Giriş Tarihi : 25-04-2012 12:42   Güncelleme : 25-04-2012 12:42

Teşvik ve Destekler Çorum'da Masaya Yatırıldı

Çorum'da düzenlenen Orta Karadeniz Bölgesi Tıbbi Cihaz Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri Çalıştayı’nda kamu kuruluşlarının verdiği teşvik ve destekler masaya yatırıldı.

Teşvik ve Destekler Çorum'da Masaya Yatırıldı
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK, KOSGEB, Başbakanlık Yatırım Ajansı, İŞKUR yetkilileri Tıbbi Cihaz Sektörüne yönelik teşvik ve desteklerle ilgili katılımcılara bilgiler verdi. TÜDER, Çorum Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının işbirliğiyle düzenlenen "Orta Karadeniz Bölgesi Tıbbi Cihaz Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri Çalıştayı’nda düzenlenen oturumda teşvik ve destekler ele alındı.
 
Oturum Başkanlığını yapan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Tıbbi Cihaz sektörüne yönelik Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde 2011 yılında 1,5 milyon liralık yatırım gerçekleştireceklerini söyledi.
 
OKA HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDA
 
Nisan2012 itibariyle Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın faaliyetleri ile ilgili bilgiler veren Özen, "Türkiye'deki 26 kalkınma ajansından bir tanesiyiz. Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde çalışıyoruz. 2011 yılında 18 milyon TL'lik teklif çağrısının 15 milyonu KOBİ'lere ayrılmıştı. 5 proje destek almayı kazandı, bu 5 projeyi sözleşme yapmaya davet ettik. 4'ü Samsun’dan, biri Çorumdan olmak üzere. Hibe olarak 750-800 bin TL civarında bir sözleşme bedeli var. Bizim 750 bin liramıza karşılık kendileri de 750 bin liradan daha fazla para harcayarak aşağı yukarı 1,5 milyon liralık tıbbi cihazlar ve cerrahi aletler sektöründe yatırımı gerçekleştirmiş olacağız. Türkiye'deki tüm kalkınma ajansları olarak Türkiye genelinde yılda 450 milyon lira civarında genel bütçeden kaynak kullanıyoruz. Buna ilaveten yüzde 15 kadarı özel bütçelerden geliyor. Topladığımız kaynakların yüzde 85-90'ını da sektöre aktarıyoruz. Bölgenin kurumsal kapasitesi ve insan kaynaklarının geliştirilmesi bizim için çok önemli.
 
KOBİlerin halka açılımı için bir program var. Burada toplam, piyasa danışmanlığı, bağımsız denetim MKB kaydı gibi bir takım masrafları toplamda 100 bin TL'ye kadar destek veriyoruz. Artık belli seviyeye gelmiş KOBİlerin borsaya kota edilerek buradan ek finansman sağlayabilmeleri sağlanabilecek.” diye konuştu.
 
 
HEM İŞSİZLİK VAR HEM DE KALİTELİ İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR
 
Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Zafer Eyvaz, kurum olarak iş gücü yetiştirme kursları staj programları, girişimcilik eğitimlerini hizmet alımı yoluyla ya da iş yerinde eğitim yoluyla uyguladıklarını söyleyerek, "Kaliteli iş gücünden bahsedildi. Gerçekten böyle bir paradoks var. Hem işsizlik var hem de kaliteli iş gücüne ihtiyaç var. Kurumumuzda bunu çözmek için çeşitli çalışmalar yapılmakta. Bunların başında tabi işgücü eğitimleri ilk sırada yer almakta. Bu yaptığımız toplantıların nihai hedefi zaten istihdam sağlamak. Bunun üzerine odaklanıyoruz. 2003 yılından sonra özellikle 4904 sayılı iş kurumu kanunu çıktıktan sonra kurumumuz gerçekten çağdaş iş kurumu düzeyine gelmek için büyük ilerlemeler kaydetti. İllerde il istihdam kurulları oluşturuldu. Bu politikalar doğrultusunda işlem yapıyoruz; iş gücü piyasa analizi yapıyoruz.
 
Bunun dışında istihdam teşvikleri var biliyorsunuz. En son çıkartılan torba yasayla istihdam teşvikleri getirildi. Kurum olarak iş gücü yetiştirme kursları, staj programları, girişimcilik eğitimleri hizmet alımı yoluyla ya da iş yerinde eğitim yoluyla bunları uyguluyoruz. Yatırım yapacak kişiler zaman zaman bize geliyor, şu alanda bir yatırım yapacağım siz bana nasıl destek olursunuz, diyor. İhtiyaç duyduğu alandaki mesleklerin tanımını alıyoruz o meslekler doğrultusunda gerek hizmet alımı yoluyla veya iş yerinde iş başı eğitim programlarıyla iş gücünü hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.
 
Kaynak: Sağlık Dergisi
adminadmin