Samsun Haber
Giriş Tarihi : 10-02-2017 14:58   Güncelleme : 10-02-2017 14:58

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan,Türkiye’de Bir İlk, Embriyo Üretim Merkezini Kuruyoruz

Samsun İnternet Medya Grubu (İMG), TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan'ı makamında ziyaret etti.

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan,Türkiye’de Bir İlk, Embriyo Üretim Merkezini Kuruyoruz

Tarım Bakanlığı'nın en deneyimli bürokratları arasında yer alan Taşan; "Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle yeni bir dönem başlatıyoruz.' dedi.

Samsun'da 7 yıl süreyle tarım İl müdürlüğü görevi yaptıktan sonra geçtiğimiz sene TİGEM Genel Müdürlüğü görevine getirilen Mehmet Taşan'ı İnternet Medya Grubu (İMG) makamında ziyaret etti. TİGEM'in son çalışmaları ile ilgili bilgi veren Taşan, 'Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferi ile yeni bir dönem başlattık. TİGEM'in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan 15 bin baş, taşıyıcı anne adayı inek, kombine veya etçi ırklardan elde edilen embriyoların nakliyle gebe bırakılacak." dedi.

ÜLKEMİZDE DAMIZLIK DÜVE İHTİYACI ARTIYOR

TİGEM'in 3,6 milyon dekarlık arazisinde tarımsal faaliyet yürütüldüğünü dile getiren Taşan, hayvancılığın temelinin damızlığa dayandığını söyledi. Türkiye'de damızlıktan hayvan üretiminin gerçekleşmesi döngüsünün sağlıklı yürütülemediğini, temel sorunun da buradan kaynaklandığını belirten Taşan, nüfus artışına paralel olarak kırmızı et talebinin, dolayısıyla damızlık düve ihtiyacının da giderek arttığını söyledi.

ÜNİVERSİTELERDE ARAŞTIRMA SEVİYESİNDE KALDI

TİGEM'in ilk defa gerçekleştireceği embriyo transferi projesinin de bu yöndeki çalışmaların önemli bir ayağını oluşturduğunu dile getiren Taşan; 'Embriyo transferi, dünyada çok yaygın bir şekilde uygulanmasına rağmen Türkiye'de ağırlıklı olarak üniversitelerde araştırma çerçevesinde kaldı. Embriyo transferinin uygulanmasına artık başlıyoruz. Bu uygulamanın yüksek vasıflı bir dişi sığırdan alınan çok sayıda yumurtanın döllenmesiyle elde edilen embriyoların, taze ya da dondurulmuş olarak çok sayıda taşıyıcı anne adayı dişi ineğe nakledilmesi işlemidir. Böylece istenilen cinsiyette ve ırkta buzağı elde etmek mümkün olacak.' diye konuştu.

TİGEM, EMBRİYO ÜRETİM MERKEZİ HALİNE GELECEK

TİGEM'in faal 17 işletmesinin 12’sinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıldığını sözlerine ekleyen Taşan;' Buralarda simental, siyah alaca, esmer, jersey ve limuzin ırklarından oluşan toplam 32 bin baş hayvan varlığıyla damızlık yetiştiriliyor. Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle yeni bir dönem başlatıyoruz. TİGEM'in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan 15 bin baş, taşıyıcı anne adayı kombine veya etçi ırklardan elde edilen embriyoların nakliyle gebe bırakılacak. Bunlardan kombine simental ırkı damızlık elde ederek hayvan varlığımızı artıracağız. TİGEM, bu projeyle taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline gelecek. TİGEM, ilerleyen dönemlerde hayvan üreticilerimize ıslah amaçlı hizmet de sağlayacak."

adminadmin