Sağlık
Giriş Tarihi : 10-11-2017 10:00   Güncelleme : 10-11-2017 10:00

Tip 1 Diyabette Konfor: İnsülin Pompa Tedavisi

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği’nden Yrd.Doç.Dr. Gülsüm Figen Günindi çocuklarda Tip 1 diyabet ile ilgili,“ Yaşam boyu sürer ve sürekli insülin tedavisini gerektirir. Tip 1 Diyabetli çocuk hastalarda insülin kullanımı sıkıntılı ve zor bir tedavi yöntemidir. Bu çocukların günde en az 4 kez insülin yapmaları gerekmekte ve bu kadar sık insülin yapılmasına rağmen bazen normal kan şekeri düzeyleri sağlanamamaktadır. Bu hastalarda insülin pompaları çok ciddi konfor ve kan şekeri düzeyinin dengelenmesi adına çok ciddi faydalar sağlamaktadır.“ dedi.

Tip 1 Diyabette Konfor: İnsülin Pompa Tedavisi

Yrd.Doç.Dr. Gülsüm Figen Günindi,“ Hastanemiz Çocuk Endokrin kliniği’nde diyabetli çocuk ve gençlere uygulanan tedaviler arasında insülin pompası da yer almaktadır.  Insülin pompaları cep telefonundan daha küçük boyutta aletlerdir. Pompanın haznesine  hızlı etkili insülin analogları konmakta, pompaya bağlanan bir kateter (ucunda silikon iğne olan ince bir hortum) karın derisine yerleştirilmekte ve bu kateter 3 günde bir değiştirilmektedir. İnsülini pompa ile vermek daha düşük dozlarda ve daha kontrollü insülin uygulamasına imkan verdiği için enjektör veya kalem kullanımına  göre biraz daha fizyolojik (pankreasa benzer) bir şekilde insülin vermeyi sağlamaktadır.  Pompa kullanımı ile hastaların yaşam kalitesi ciddi oranda artmakta ve günde 4 kez enjeksiyon yapma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. 

Hastaların pompa kullanımına başlamadan önce çoklu doz insülin tedavisi uygulaması ve günde 4 kez kan şekeri bakması, insülin dozlarını ayarlayabilmesi ve besinlerdeki karbonhidrat miktarını sayabilmesi  gereklidir. Günümüzde diyabet tedavisinde  esnek beslenme planlaması tercih edilmektedir.  Diyabetli çocuk ve ailelerine sağlıklı beslenme ilkeleri ve besinlerdeki karbonhidrat miktarını sayarak insülin dozları ayarlamaları konusunda  eğitim verilmektedir.“diye konuştu.

Pompa kullanan kişilerde şeker oranlarının çok iyi düzeyde seyretmesi nedeni ile diyabete bağlı oluşabilecek sorunlarda ciddi oranda bir azalma görülmektedir şeklinde bilgiler veren Yrd.Doç.Dr. Gülsüm Figen Günindi,“Günlük yaşantıdaki farklılıklardan kaynaklanan kan şekeri iniş çıkışları, uygun kullanıldığında, pompa tedavisinde  görülmemekte, bu da hipoglisemiler açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır.Pompanın kullanım kolaylığı bazı komplikasyonlara da neden olabilmektedir.  Farklı zaman dilimlerinde yemek yemenin getirdiği kolaylık  alışkanlık haline geldiğinde fazla kilo alımına yol açabilmektedir.  Pompa kullanan diyabetik hasta şeker izlemlerini yapmaz, şüphelendiği zaman kan şekerini kontrol etmezse 4. saatte ketoasidoz tablosu gelişebilir. Bu yüzden diyabetlilerin kendi kan şekerlerini mutlak surette izliyor olmaları gerekmektedir. Endokrin uzmanı pompa kullanımının hasta için yararlı olacağına inanır ve uygun görürse,  bir heyet raporu çıkarılması gerekmektedir.  Bu heyet raporu ve reçeteyle birlikte SGK aracılığıyla pompa maliyeti karşılanmaktadır. “şeklinde açıklamasına son verdi.

adminadmin