Ekonomi
Giriş Tarihi : 22-02-2018 14:03   Güncelleme : 22-02-2018 14:03

TMO 2017 Fındığını Satışa Çıkardı

TMO, fındık üreticilerinin ürünlerini makul fiyatla satması ve piyasalardaki istikrarın sağlanması amacıyla yoğun gayret göstererek; 11 İl'de, 46 noktada, randevu verilen 100 bin üreticinin %75'inden 138 bin ton fındık satın almış ve karşılığında 1,3 milyar TL ödemiştir.

TMO 2017 Fındığını Satışa Çıkardı

Bugüne kadar piyasalar yakından takip edilmiş olup stoklarımız talep oluncaya kadar satışa açılmamıştır. Gelinen noktada ise; fındık ihracatının geçen yıla göre yaklaşık % 35 fazla olması, iç piyasa tüketimindeki artış ve stok göz önüne alındığında stoklarımızdaki fındığa ihtiyaç duyulduğu görülmektedir.  
Bu doğrultuda, stoklarımızda bulunan kabuklu fındıklar (Giresun Şube stoklarındaki Giresun Kalite ELÜS ve Derince Şube stoklarındaki Levant Kalite hariç) %50 sağlam iç fındık esasına göre peşin bedel mukabilinde KDV hariç olmak üzere; 

Giresun kalite kabuklu fındıklar için      ; 12,50 TL/kg,

Levant kalite kabuklu fındıklar için       ; 11,50 TL/kg,

Sivri kalite kabuklu fındıklar için           ; 10,50 TL/kg, fiyatla satışa açılmıştır.

2016 yılı mahsulü fındıklar açıklanan fiyatlardan 0,50 TL/kg indirimli olarak satılacaktır. 

Satış fiyatımız aylık olarak belirlenecek olup yukarıda açıklanan fiyatlarımız 31 Mart 2018 tarihine kadar geçerlidir.
Satışa açılan Giresun ve Sivri Kalite fındıklar için talebin yoğun olacağı öngörüldüğünden dağıtım tutar/miktar üzerinden yapılacaktır. Giresun ve Sivri Kalite fındık talep edenlerin 26 Şubat 2018'e kadar bedelini yatırmaları gerekmektedir.

SATIŞ KARARI İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER

Ulusal Fındık Konseyi  (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk; TMO'nun satış yapmak açıkladığı 2017 ürünü fındık fiyatı ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Fiyat piyasa koşullarına göre değerlendirildiğinde uygundur. Bu fiyat önümüzdeki 2018 ürünündeki alımları içinde bir öngörüdür"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, TMO'nun açıkladığı fiyat için "Hayırlı olsun" temennisinde bulundu ve değerlendirme yapmayarak, "Sonuçlarını uygulamada göreceğiz" dedi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Mehmet Cirav da, "Alırken bize sormadılar ki, satarken sorsunlar. Alana da satana da hayırlı olsun" şeklinde değerlendirme yaptı.

adminadmin