Ekonomi
Giriş Tarihi : 09-03-2018 12:52   Güncelleme : 09-03-2018 12:52

Trabzon Ticaret Borsasından Sıfır Atık Projesine Destek

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan "Sıfır Atık" projesinin sadece endüstrisel ve evsel çöpleri değil, bitkisel atıkları da kapsayacak şekilde genişletilmesi istenirken, en önemli tarımsal ihraç ürünümüz olan fındıkta fabrikaların sıfır atıkla çalıştıkları bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsasından Sıfır Atık Projesine Destek

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Eyyüp Ergan, geçen yılın Eylül ayında başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan "Sıfır Atık" projesinde olumlu sonuçlar alınmaya başlandığına dikkat çekerek, sadece alışkanlıkların değiştirilerek atıklar ile çöplerin değerlendirilmesi ile hem kağıt yapımında kullanılan ağaçların kesilmesinin önlendiğini, hem de atıklardan kompost gübre elde edilerek yeşil alanlarda değerlendirildiğini vurguladı.

Eyyüp Ergan, fındık kırma ve işleme fabrikalarının "sıfır atık projesi"nin en büyük destekçisi sanayi kuruluşu niteliğinde olduklarını vurgulayarak; "Bu tesisler kırılan ve işlenen fındıkların atıkları olan zarlar, tozlar ve kabuklar son zerresine kadar değerlendirilmektedir" dedi.

TTB Başkanı Ergan, özellikle tarım alanlarındaki bitkisel atıkların, enerji üretiminin yanısıra organik kompost gübre haline getirilip değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalara dikkat çekerek şunları söyledi:

"700 bin hektarı aşkın bahçede, son yılların ortalaması ile  650 bin ton civarında üretim yaptığımız fındıkta başta zuruf olmak üzere oluşan atıklar hem enerji, hem de organik gübre yapımı için çok elverişli bir madde. Bunların değerlendirilmesi için resmi ve özel kuruluşlar projeler geliştiriyorlar. Üreticimiz kendi çapında bile bunlardan kompost gübre üretip, bedavaya organik gübre elde edebilir. Bu konuda uygulanacak yol ve yöntemle ilgili bilgi ve destek isteyenlere yardımcı olunmaktadır."

adminadmin