Eğitim
Giriş Tarihi : 20-08-2014 13:27   Güncelleme : 20-08-2014 13:27

Trabzon’a ikinci devlet üniversitesi verilmiyor

TÜRKİYE’NİN 4

Trabzon’a ikinci devlet üniversitesi verilmiyor

TÜRKİYE’NİN 4. sırada kurulan üniversitesi KTÜ, 50 bin öğrenci sayısını aşmasına rağmen Trabzon’a ikinci devlet üniversitesi verilmiyor. Erzurum, Konya, Kayseri ve daha birçok vilayetin aldığı ikinci devlet üniversitesi Trabzon için, büyükşehir sürecine bırakılmıştı. Trabzon büyükşehir olunca alacaktı.

TÜRKİYE’NİN 4. sırada kurulan üniversitesi KTÜ, 50 bin öğrenci sayısını aşmasına rağmen Trabzon’a ikinci devlet üniversitesi verilmiyor. Erzurum, Konya, Kayseri ve daha birçok vilayetin aldığı ikinci devlet üniversitesi Trabzon için, büyükşehir sürecine bırakılmıştı. Trabzon büyükşehir olunca alacaktı.

Erdoğan: ‘Şimdi Olmaz, Biraz Beklensin’ Demiş

TRABZON büyükşehir statüsüne kavuşmasına rağmen ikinci üniversiteyi alamıyor. Konuyla ilgili açıklamayı KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal yaptı. Baykal, “Geçtiğimiz günlerde Trabzon’a gelen Sayın Başbakan’a konu iletildi. Ancak Sayın Başbakan sıcak bakmıyor. ‘Biraz beklensin’ demiş” ifadelerine yer verdi.

TRABZON’DA toplumun bütün kesimleri tarafından ihtiyacı dile getirilen ikinci devlet üniversitesinin kısa vadede kurulmasının hayal olduğu ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son Trabzon ziyaretinde ikinci üniversite taleplerinin kendisine iletildiği öğrenilirken, Erdoğan’ın kısa vadede ikinci devlet üniversitesine sıcak bakmadığı kaydedildi.  KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, “Sayın Başbakan’ın geçtiğimiz günlerde Trabzon’a gelişinde Trabzon’a ikinci devlet üniversitesi kurulması konusu kendisine iletildi. Ancak öğrendiğimiz o ki Sayın Başbakanımız kısa vadede ikinci devlet üniversitesine sıcak bakmıyor. İkinci üniversite talebinin biraz beklemesi yönünde beyanda bulunmuş” dedi.

 

KISA VADEDE SOMUT BİR GELİŞME OLMAZ

 

İkinci devlet üniversitesi konusunda gerekli girişimlerin yapıldığını ifade eden Rektör Baykal, “Ama sonuçta buna karar verecek olan merci bellidir. Siyasi karar alma mekanizmaları nihai kararı verecektir. Geçtiğimiz günlerde sayın başbakanın gelişinde bu konu kendisine iletildi. Biraz zamana yayıldı. Hemen karar verilmeyecek zaman içinde değişim olabilir. Kısa vadede ikinci üniversiteye sıcak bakılmıyor. Sayın Başbakan’ın meselenin biraz beklemesi konusunda beyanda bulunduğunu öğrendik. İkinci üniversite bekleme sürecine alındı. Kısa vadede değil ama uzun vadede ikinci devlet üniversitesi için planlama yapılabilir. Kısa vadede somut bir gelişme olmaz. Bu açık ve net anlaşılıyor” dedi.

 

Kurulacak ikinci devlet üniversitesinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Baykal, “Birbirini taklit eden iki üniversite olursa eşit programlar Trabzon’ a katkı sağlamaz. Farklı işlevleri olan programlarla bu üniversite kurulursa Trabzon’a daha faydalı olur. Birisi araştırma diğeri öğrenci ağırlıklı dolayısıyla iki üniversite kendisine daha rahat bir ortam bulabilir. Dolayısıyla kurulacak üniversitenin programları KTÜ’nün programlarıyla aynı olmamalı. Yeni yapılanma ve yatırımlar ile KTÜ’nün yüksek lisans ve doktora programları zenginleştirilmeli. Ağırlıklı yapı araştırmaya endekslenmeli. Böylece KTÜ yeni kurulacak üniversiteye ve çevre üniversitelerine akademik eleman yetiştiren katma değeri yüksek ürünler ve projeler üreten bir üniversite işlevini yerine getirebilir. Yeni kurulacak üniversite ön lisans ve lisans eğitimini öncelemelidir. KTÜ bölünmemeli, iki farklı kulvarda yürüyen güçlü iki üniversite olmalıdır” şeklinde konuştu.

61saat.com   

adminadmin