Ekonomi
Giriş Tarihi : 16-01-2018 13:32   Güncelleme : 16-01-2018 13:32

​Trabzon’dan Fas’a Ticaret Kervanı

Arsin Organize Sanayi Bölgesi ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği işbirliğiyle Fas’a dört günlük ticari gezi düzenleniyor.

​Trabzon’dan Fas’a Ticaret Kervanı

Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kutulu Başkanı Erkut Çelebi, toplantının açılışında, “Türkiye ile Fas arasındaki ilişkilerin hızlı gelişimi bizler için memnuniyet vericidir. Türkiye son yıllarda uluslararası ekonomideki yerini sağlamlaştırmış, güçlü bir yapıya sahiptir. Diğer yandan Fas ise AB ve ABD gibi dünyanın birçok ülkesi ve ülke grubu ile tercihli ekonomik ilişkiler geliştirmektedir. Ayrıca, Afrika’ya açılan bir kapı olma özelliği taşımaktadır. İki ülke arasında tarihe dayanan ilişkiler, 2006 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile boyut değiştirmiştir. Ne var ki iki ülke arasındaki ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmamaktadır ve Fas’ta yerleşik Türk yatırımlarının yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. İlişkileri geliştirmek için artık iş, firmalara düşmektedir. ”dedi

Çelebi şöyle devam etti: “Fas’a uzun zamandır bir heyet organizasyonu gerçekleştirmeyi planlıyorduk. Bugün 20 kişilik bir işadamı heyeti ile buradayız. Fas bizim için Afrika’nın istikrar ülkesi. Limanı, Serbest Bölgesi, hava limanı ve İpekyolu üzerindeki konumu nedeniyle stratejik öneme sahip olan Trabzon Anadolu’nun Kuzey’e çıkış noktasıdır. Arsin Organize Sanayi Bölgesi ise önemli bir üretim, ticaret, sanayi merkezidir. Geçmişte Türk işadamları Afrika’yı ihmal etmiş, bizler ise Afrika’yı keşfediyoruz. Ülkelerimizin sahip olduğu potansiyeller göz önünde bulundurulduğunda şu anki ticaret rakamları kesinlikle yeterli değil. İş bize düşüyor. Ticaretimizi geliştirmeliyiz, bizler Trabzonlu iş adamları olarak Fas ile ticaret yapmak niyetindeyiz”

adminadmin