Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 20-07-2017 09:27   Güncelleme : 20-07-2017 09:27

Trabzon’un yüreğunun orta yeru...

Vakur duruşlu insanlar vardır. Görüntüsünden zekasını ve insanlığını hissedersiniz. İnsan gibi insanlar vardır, sebep ararlar el tutmaya. Koşmak için hazırdır ayakları. Gülmek için arkadaş olabilecek yüz isterler.

Trabzon’un yüreğunun orta yeru...

Trabzon'da dünyaca ünlü, bir ressam. Varol Uzlu... Ressam, sanatçı lakin tepeden bakınanlardan değil, doğallığı dibine kadar yaşayan, muhatabının resmini çekmek değil, önce gönlünü çizmek için var olan, duyguların, hislerin fotoğrafçısı. "Yüreğumun Orta Yeru", isimli bir serginin ev sahibi. 

Onu tanıyınca iki tip fotoğrafçı var demek diye geçiriyorum aklımdan. Biri görüntüleri fotoğraflayan, öteki, hisleri, duyguları, yakalamayı ve yansıtmayı başaran. Vizör insanın mekanik, makineleşmiş gözüdür aslında. Makinenizin gözü sizin gözünüzdür özünde. Ve göz, gönülden geçeni görür etrafında. Algıda seçicilik konulmuş adı. Manası da şu ki, insan ihtiyaç, istek, beklenti, duygu ve taşıdıklarını arar bulur ve evrende görür.

İÇİNDE İNSAN SEVGİSİNİ VE DOĞALLIĞI TAŞIYAN, İNSANI VE SEVGİSİNİ GÖRÜP, ONU KARESİNE ALIYOR.

Karelerinde emek, sabır, çile, mutluluk, hüzün, doğallık, halkın kendisinin yansıması var Varol Uzlunun. Dedim ya, öyle ünlü ama ünsüz isimlerden, KENDİNİ AŞAN İNSAN, DIŞARIDA NASIL BİLİNDİĞİNİ ÇOK ÖNEMSEMEZ, HER YERDE ÜNLÜVE BİLİNİRDİR BELKİ AMA KENDİ İÇİNDE KENDİNE, YAKINLARINA, SEVDİKLERİNE ÜNSÜZDÜR. SADEDEDİR, SIRDAN VE DOĞALDIR.

Sanatçıyım, kaprisim tepelerde duruşu olmayan güzel insanlardan Varol Uzlu. 1971 yılında, Trabzon'da dünyaya gelmiş. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümünden mezun. Okuldan sonra insanı konu alan belgeseller çekmiş, bir takım TV ve radyo kanallarında çalışmaları olmuş.

Yapıp ettiklerinin ötesinde, Varol Uzlu, insanlara insancıl ve olması gereken gibi yanaşmayı hiç elden bırakmamış, hem davranış hem makinesi ile.

Sergilerinde, fotoğraflarında konu Karadeniz’in emektar insanları. En doğal ve en güzel halleri, Hayvanlarla olan bağları, Yeşilin her çeşidi. VAROL UZLU, FOTOĞRAFLARINDA GÖZÜ YEŞİLE DOYA DOYA DOYURMUŞ. Öyle ki kompozisyonu, senaryosu ile aslında çekecek olsanız koca bir film olabilecek hikayeyi, ek bir kareye sığdırabiliyor. Bunun öteki adı işte USTALIK olarak biliniyor. Varol Uzluyu bu özelliği zaten Varol Uzlu yapıyor.

BİR FOTOĞRAF İNSANI KENDİNE NE KADAR ÇOK BAKTIRIYOR, NE KADAR ÇOK HAYAL KURUDUYOR, NE KADAR ALIP GÖTÜRÜYORSA, O KADAR BAŞARILIDIR. İşte Varol Uzlu’nun vizörü, dakikalarca gözlerinizin önünde bir filmi oynatıyor.

BİR ÖMÜR, BİR KARE İLE GÖZE ÇİZİLİR Mİ? Çizilir. Varol Uzlu, yolu Trabzon’a düşenlerin, tanıması gereken güzel yüreklerden...

Sergi yeri: Grand Zorlu Hotel

Sergi Adı: Yüreğumun Orta Yeru

Sergir başlama tarihi: 30 Haziran - 20 Temmuz

Asıl 80 kompozisyondan oluşan temeli büyükşehirlerde yayınlanacak

34 tane Trabzon kadınını anlattın

Karadeniz kadınının doğası ve dünyası çocukları arkadaşlığı

Sergiye ilgi gayet iyi

Arapların ilgisi büyük

 bütün Fotoğraflardan kitabı yayınlanacak.

toplamda 160 kare var. Çocuklar kadınlar erkekler ve doğa konu edilmiş

 Önümüzdeki süreçte, sonbahara doğru

 Sonrasın da film çekilecek, üçayaklı bir proje de diyebiliriz...

 Kitaptan sonra film çekimi olacak

 İsim babası Varol Uzlu...

 Gezelum Yiyelum

35 dakika yemek programı çekilecek.

Tuba IŞIK

adminadmin