Güncel
Giriş Tarihi : 07-11-2013 18:43   Güncelleme : 07-11-2013 18:43

TÜKETİCİ İSTEDİĞİ ZAMAN ABONELİK SÖZLEŞMESİNİ FESHEDEBİLECEK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı ile kapıdan satış yapacakların Bakanlıktan izin almasının zorunlu olacağını, elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde tüketicinin istediği zaman abonelik sözleşmesini feshetme hakkına sahip olacağını söyledi.

TÜKETİCİ İSTEDİĞİ ZAMAN ABONELİK SÖZLEŞMESİNİ FESHEDEBİLECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı ile kapıdan satış yapacakların Bakanlıktan izin almasının zorunlu olacağını, elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde tüketicinin istediği zaman abonelik sözleşmesini feshetme hakkına sahip olacağını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Meclis Genel Kurulu'nda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmelerinde tasarı hakkında bilgi verdi.

Bakan Yazıcı, tasarının hedeflerinin tüketicilerin işlem yaptığı tüm piyasalarda "bilinçli tüketici, basiretli tacir" ilkesinin esas alınması; tüketicilerin mahkeme dışı çözüm organları aracılığıyla, haklarını etkin, hızlı ve masrafsız arayabilmelerinin önünün açılması, tüketicilerin yaşamış olduğu sorunların minimum düzeye indirilmesi olduğunu anlattı.
Tasarının getirdiklerine dikkat çeken Gümrük ve Ticaret Bakanı, tasarı ile tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirler alındığını, tüketicilerin hak arama yollarının kolaylaştırıldığını, hakkaniyete uygun bir ceza düzenlemesi getirildiğini söyledi.
 
-TÜKETİCİDEN TALEP EDİLECEK HER TÜRLÜ ÜCRET SÖZLEŞMENİN EKİ OLARAK TÜKETİCİYE VERECEK-
 
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte yürürlüğe girecek olan düzenlemelere işaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı şöyle dedi:

"Tüketicilerin bilgilendirilmesi esas alınarak; birçok alanda tüketicilerin sözleşme imzalanmadan önce bilgilendirilmesi zorunluluk haline gelmekte. Ve tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin hususların, sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verilmesi zorunlu hale getirilmektedir.
 
-SÖZLEŞME 12 PUNTO OLACAK-
 
Küçük puntolarla ve karmaşık olarak düzenlenen sözleşmelere son verilmektedir.En az 12 punto halinde sözleşmelerin yapılması öngörülmüştür.
Sözleşmede öngörülen koşulların; keyfi bir şekilde sözleşme süresi içinde, tek taraflı olarak, tüketici aleyhine değiştirilmesi yasaklanmaktadır.
Tüketiciden; haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilmektedir.

Temerrüt hali de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son verilmektedir.
 
-"CAYMA HAKKI SÜRELERİ 14 GÜNE ÇIKARILACAK"-
 
Mevcut kanunda 7 gün olan cayma hakkı süreleri 14 güne çıkarılarak tüketicilerin hakları genişletilmektedir.
Tüketici, sipariş vermediği bir ürünün kendisine gönderilmesi durumunda bundan sorumlu olmayacaktır.

Ayıplı mal ve hizmette ihbar mükellefiyeti kaldırılarak tüketiciye sağlanan haklar tüketici lehine genişletilmektedir.

Tüketici kredisi ve konut finansmanı yani mortgage sözleşmelerinde, tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son verilmektedir.
İnşaat firmaları inşaat ruhsatı almadan maketten satış olarak da bilinen ön ödemeli konut satışı yapmaları yasaklanmaktadır.
 
-"BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI ZORUNLU HALE GETİRİLMEKTE"-
 
Tüketicilerin yaşayabileceği mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla bina tamamlama sigortası zorunlu hale getirilmektedir.
Mağduriyetlerin en çok yaşandığı "kapıdan satışlarda' tüketicilerin hakları genişletilmektedir.
 
-"KAPIDAN SATIŞ YAPACAKLARIN BAKANLIKTAN İZİN ALACAK"-
 
Kapıdan satış yapacakların Bakanlıktan izin alması zorunlu olmaktadır.

Günümüzde 21 milyar Lira ticaret hacmine ulaşmış olan ve pazardaki payını her geçen gün arttıran, internet, telefon, katalog gibi yollarla kurulan mesafeli sözleşmeler ayrıntılı olarak düzenleme altına alınmaktadır.

Finansal hizmetlerin mesafeli satışı, düzenleme altına alınmaktadır.

Milyonlarca yerli ve yabancı turisti ilgilendiren devre tatil, devre mülk ve paket turlarla ilgili tüketicilere yeni haklar tanınmaktadır.
 
 
Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde tüketici, istediği zaman abonelik sözleşmesini feshetme hakkına sahip olmaktadır. Ve abonelik sözleşmesinin feshi; sözleşmenin kurulmasından daha ağır şartlara bağlanamayacaktır.

Gazete ve dergi gibi süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon kampanyaları daha sıkı kurallara tâbi olmaktadır.

Gerçeği yansıtmayan indirimli satış kampanyaları yasaklanacak ve daha sıkı bir şekilde denetlenecektir.

Tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar artırılacaktır.Bu yönde ders kitaplarına tüketici haklarına ilişkin bölümler konulacaktır. Yayın kuruluşlarına, tüketiciyi bilinçlendirici program yayınlama zorunluluğu getirilmektedir.

Tüketicilerin ticari reklam yoluyla yanıltılmasını engelleyecek tedbirler etkinleştirilmektedir.

Saldırgan ve aldatıcı nitelikte olan her türlü haksız ticari uygulama yasaklanmaktadır.

Ticari reklamlar ile haksız ticari uygulamaları denetleyecek olan Reklam Kurulu'nun; etkin, verimli ve hızlı çalışması amacıyla yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemeler yürürlüğe girmektedir.

Tüketicilerin hak arama yolları açısından önemli görev üstlenen Tüketici Hakem Heyetleri'nin daha etkin bir şekilde çalışması sağlanmaktadır.

Tüketici haklarını ihlal edenlere uygulanacak idari para cezaları caydırıcı, orantılı ve belirli olması ilkeleri gözönünde bulundurularak yeniden düzenlenmektedir.
 
-"PİRAMİT SATIŞ SİSTEMLERİ YASAKLANMAKTA"-
 
Halk arasında "saadet zinciri' veya "çok katmanlı satışlar' olarak bilinen; gerçekçi olmayan para veya malvarlığı kazanma ümidi vererek, birçok tüketicinin mağdur olmasına neden olan 'Piramit Satış Sistemleri' yasaklanmaktadır."
adminadmin