Türkiye
Giriş Tarihi : 05-09-2013 10:42   Güncelleme : 05-09-2013 10:42

TÜRK BİLİM ADAMLARINA HAYRAN KALDIK

Rus-Türk Araştırma Merkezi ve Samsun Canik Başarı Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Osmanlıca yaz okulu kursunun katılımcıları hafta başında Rusya’ya döndü. 10 günlük yaz okulunun sponsorluğunu Mardjani Fonu üstlenirken, metodolojik destek ise RAN Doğu Araştırmaları Enstitüsü tarafından sağlandı.

TÜRK BİLİM ADAMLARINA HAYRAN KALDIK
Moskova Devlet Üniversitesi, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi, Kazan Devlet Üniversitesi, Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi ve Rusya Halkların Kardeşliği Üniversitesi’nden gelen ve Türkoloji alanında uzman akademisyenler, söz konusu kurs ile uzmanlık alanlarında kendilerini daha da geliştirme fırsatı buldular. Kursa katılan grubun bilimsel danışmanlığını yapan Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Başkanı Prof. Mihail Mayer, yaz okulunda verilen eğitim seviyesini takdirle karşıladığını ifade etti.
 
Samsun Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz ile yaptığı görüşmede, beklentilerin aksine, tıpkı dil eğitimindeki kalite konusunda olduğu gibi, bir Karadeniz şehri olan Samsun’daki ekonomik dinamizmin kendisini şaşırttığını belirten Mayer, Samsun Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Yusuf Bekdemir’e teşekkür ederek söz konusu kursların ileriki dönemlerde artık öğrenciler için de düzenlenmesini umut ettiğini ifade etti.
 
Prof. Mayer, önümüzdeki yıl Moskova Devlet Üniversitesi’nde ders vermesi için Osmanlıca konusunda uzman bir öğretim üyesi ile de anlaşmaya vardı. Yaz okulundaki Osmanlıca dersi ise Samsun 29 Mayıs Üniversitesi’nden gelen Doç. Mehmet Dursun Erdem ve Doç. Yavuz Bayram tarafından verildi.
 
Kursta dilin kuramsal temellerine hâkim olan katılımcılar, farklı yazı tiplerinde kaleme alınmış ve farklı içeriklere sahip metinleri okudular. 19. yy. da yazılmış daha çağdaş metinlerden başlayan katılımcı Türkologlar, Osmanlıların Karamanoğulları ile yaptıkları savaşların tasvir edildiği metinlere ve 2. Beyazıt’ın 15. yy. da kaleme alınmış olan gazellerine kadar olan geniş bir yelpazede çalışma fırsatı buldular. Yaz okulunda görevli öğretim üyeleri, önceden hazırlanmak suretiye kursa gelmiş olan katılımcıların başarılarından memnun kaldıklarını ifade ettiler. Tüm katılımcılar, kursun sonunda düzenlenen bitirme sınavını en yüksek derece ile vererek sertifika almaya hak kazandı.
 
Rusya’nın Sesi Radyosu ile gerçekleştirilen sohbet esnasında Osmanlıca uzmanlarının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Yevgeniya Larionova, sohbetin devamında ise şunları söyledi: ‘Osmanlıca konusunda yeni başlayalar seviyesinde değiliz. Orta seviyede bir kurs alarak buraya geldik. Bu bağlamda, Türk bilim adamları tarafından verilen eğitimin kalitesine ve seviyesine hayran kaldığımızı ifade edebilirim. Karşı taraftan gördüğümüz ilgi bizi gerçekten çok memnun etti. Amasya’da bulunduğumuz sırada ziyaret ettiğimiz medresede, görevliler bize eski yazıtları ve metinleri gösterdiler. Pratikte böyle bir uygulama olmamasına rağmen, bizim için eserlerin sayfalarını açtılar. Türkiye’de çok fazla sayıda Osmanlıca sözlük ve gramatik kitapları var. Türkler son zamanlarda Osmanlı dönemine karşı inanılmaz derecede ilgililer. Rus bilim çevrelerinde de ciddi bir şeklide ele alınmış olan Doğu bilimleri ve Türkoloji disiplinlerinin de bizler tarafından özellikle daha sıkı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Birkaç şey de Samsun hakkında söylemek istiyorum. Bana göre Samsun Rusya ile her konuda ilişkilerini daha ileri boyuta taşımaya çalışan bir şehir. Bu bağlamda, bizleri şehrin bilimsel potansiyelini görmemiz için davet ettikleri düşüncesindeyim. Genel olarak, izlenimlerim son derece pozitif oldu. Umuyorum, ileriki dönemlerde de benzer programlar düzenlenir.’
 
Rus bilim adamları, Osmanlıca kursunun yanı sıra Türkiye’nin dış politika ekseninde son zamanlardaki gelişmeler doğrultusunda karşı karşıya kaldığı problemlerin, hukuki konuların ve sivil toplum gelişimin ele alındığı dersleri de dinleme imkânı buldular.
 
Yaz okulu kursunun bitiminde AKS televizyonunda yayınlanan Samsun’un Nabzı programına katılan Prof. Mayer, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’nden Doç. Yevgeniya Larionova ve Rus-Türk Araştırma Merkezi Müdürü İlşat Saetov, iki saat boyunca devam eden yayında Prof. Bekdemir ile birlikte Türkiye’nin şu anki durumunu değerlendirerek, bilim ve edebiyat alanlarında her iki ülke arasında karışıklı işbirliğinin nasıl arttırılabileceği konusunu ele aldılar.
RUSYA’NIN SESİ RADOYUSU
adminadmin