Genel
Giriş Tarihi : 20-03-2018 11:22   Güncelleme : 20-03-2018 11:22

Türk Dili Çalıştayı Ankara Ticaret Odası’nda yapıldı

20 MART 2018- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkçe’nin Batı dillerinin istilası altında olduğunu belirterek, “Bir ülkenin bayrağı ne kadar önemliyse dili de o kadar önemlidir. Dilimizi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıyız” dedi.

Türk Dili Çalıştayı Ankara Ticaret Odası’nda yapıldı

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Dilimizi Koruyalım Projesi” kapsamında Ankara Ticaret Odası ve Türk Dil Kurumu iş birliğiyle düzenlediği Türk Dili Çalıştayı, ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Kurultay’ın açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, Türkçe’nin dünyanın en zengin, en kıvrak dillerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Çince, Arapça, Hinduca, İngilizce, İspanyolca, Rusça, Fransızca, Portekizce gibi dillerden sonra dünyada en çok konuşulan dillerden biri Türkçe… Bugün dünya üzerinde yüz milyon kişi Türkçe konuşuyor” diye konuştu.

UCUBE BİR DİL ORTAYA ÇIKTI 

Teknoloji transferi ve sosyal medyanın gelişimiyle bazı yabancı kelimelerin Türkçe’ye yerleştiğini hatırlatan Baran, “Türkilizce” olarak tanımlanan yarı İngilizce yarı Türkçe ucube bir dil ortaya çıktığını söyledi. Baran, şöyle devam etti:

“Türkçe karşılıkları olduğu halde, özentiyle ya da bilinçsizce Batı kökenli kelimeleri kullanıyoruz. Bu durum ne yazık ki dilimizi fakirleştiriyor, kirletiyor, yozlaştırıyor. Sadece dilimizi değil, Türk kültürünü de derinden yaralıyor ve kültürel mirasımızın yeni nesillere aktarılmasının önünde engel teşkil ediyor.

TÜRKÇE TABELA UYARISI

Ünlü filozof Konfüçyüs’ün, “Bir ülkeyi yıkmak istiyorsanız önce dilini tahrip edin” sözlerini hatırlatan ATO Başkanı Baran, “Dilini kaybeden bir millet, milli değerlerini, özünü, her şeyini kaybetmiş demektir. Geçmişimizi anlamak ve geleceğimizi inşa etmek için atalarımızdan bize kalan bu mirasa sahip çıkmalı, dilimizi yabancı kelimelerin istilasından korumak için hepimiz duyarlı ve özenli olmalıyız” dedi.

Türk dilini koruma konusundaki çabalara, ticaret erbabının da destek vermesini isteyen Baran, tabelalarda Türkçe kelimelerin kullanılmasına azami özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı da konuşmasında, gençlerden Türkçe’yi iyi öğrenmelerini isteyerek, “Gelecek yüzyıl Türkiye’nin hakim olduğu ve Türk dilinin konuşulduğu bir yüzyıl olacak” dedi. Diller arasında kelime alışverişinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Bardakcı, bu durumun dili zenginleştirdiğini kaydetti. “Çocuklarımıza kendi dilimizi çok iyi öğretmemiz lazım” diyen Bardakcı, gençlerin yabancı dil bildiğini gösterme kaygısıyla Türkçe konuşurken araya yabancı kelimeler sıkıştırma alışkanlığını da eleştirdi. Orhun Yazıtları’nın Türkçe’nin yüzyıllardır var olduğunu gösteren en önemli kanıt olduğunu hatırlatan Bardakcı, Yunus Emre’nin şiirlerini, günümüz Türkçesi’ne yakın arı bir Türkçe ile yazdığını da sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, ATO Başkanı Baran’a plaket takdim etti. “Türkçenin Söz Hazinesi” başlıklı ilk oturumun moderatörlüğünü TDK Başkanı Kaçalin yaptı.

adminadmin