Röportaj
Giriş Tarihi : 24-11-2016 12:50   Güncelleme : 24-11-2016 12:50

Türk Eğitim Sen Samsun Şubesi Başkanı Levent Kuruoğlu; Öğretmenlik itibarsızlaştırılıyor!

24 Kasım Öğretmenler Günü’nü eğitim sektörü düzenlediği anket ile öğretmenlerine sordu. Çıkan sonuç ise şaşırtmadı.

Türk Eğitim Sen Samsun Şubesi Başkanı Levent Kuruoğlu; Öğretmenlik itibarsızlaştırılıyor!

Öğretmenler halinden mesut değil diyen Türk Eğitim Sen Samsun Şubesi Başkanı Levent Kuruoğlu Akasyam Haber’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

24 Kasım Öğretmenler günü münasebetiyle eğitim dünyası ve sendikalar bir anket ile öğretmenlerine çalışma koşullarından ve sistemden memnun olup olmadığı sorulduğunda öğretmenlerin aslında 24 Kasım’a mutsuz girdiği gözler önüne serildi.

Biz Sadece 24 Kasım’da anılmak ve halimizin sorulmasını istemiyoruz diyen Türk Eğitim Sen Sendika Başkanı Levent Kuruoğlu, “öğrencilerimizin bir liralık çiçekleri bizlere yeterli asıl yetkililer bizim günümüzü bizlerin şartlarını yeniden düzenleyerek mutlu etsin” diye ifade etti.

ÖĞRETMENLİK İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Türk Eğitim Sen Samsun Şubesi Başkanı Kuruoğlu, “5 internet sitesi üzerinden ayrı ayrı düzenlenerek sonuçları doğrulanan anketten çıkan sonuç öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığı yönünde çıktı. Bu meslekten evlerimize ekmek parasını kazanmanın yanında bizim için kutsal bir meslek. Toplumun aydınları olarak bilinen bu mesleğin gün geçtikçe daha da itibarsızlaştırılmasından öğretmenler olarak rahatsızız” diye söyledi. İşte anket sonuçları http://www.turkegitimsen.org.tr/icerik_goster.php?Id=11250

BİZLERİ ZAN ALTINDA BIRAKIYORLAR

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 900 binden fazla personeli bulunan bir bakanlık diyen Kuruoğlu, “ bugün 800 bin ’den fazla öğretmen var haliyle bu kadar öğretmenin bulunduğu yerde hatalı davranışta bulunan kişilerinde yer alması diğer yüz binlerce öğretmeni kötü yapmaz. Yanlış yollara, suça karışan, öğretmenlik mesleğine yakışmayan davranışları bulunan insanlarda çıkabilir. Ama bu büyüklükteki öğretmen kadrosuna sahip bir yerde rastlanması normaldir. Keşke bunlar tabi ki yaşanmasa, bir öğretmenle alakalı bir durum binlerde öğretmeni zan altında bırakabiliyor” dedi.

BİZE HİÇ FİKRİMİZ SORULMUYOR

Sürekli Milli Eğitimde bakanlığın değişmesi eğitime zarar veriyor diyen Başkan Kuruoğlu, “AK Parti hükümeti veya ondan önceki diğer hükümetlerin bakan değişikliklerinde her gelenin farklı bir yönetmelik çıkartması eğitim dünyasına faydasından çok zarar vermekte. Her yeni gelen Milli Eğitim Bakanı ben daha yeni deldim değiştireyim, ben daha iyisini biliyorum benim dediğim olacak düşüncesinden gelen öğretmenlik ve bakanlık arasında sürekli bir kargaşa sürekli bir bakış farkı mevcut. Bununda sebebi düzenlenen yönetmeliklerin öğretmenlere hatta öğrencilere danışılmadan fikirleri sorulmadan uygulamaya sunmaktan kaynaklı. Sürekli değişen müfredat ve yönetmelik değişiklikleri eğitim sistemini giderek zorlaştırıyorlar ve itibarsızlaştırıyorlar. 20 – 30 yıl boyunca siyasetçilerin yapmış olduğu hatalardan kaynaklı garabetin bugün başarısız eğitimciler diyerek üzerimize yüklenmesi haksızlıktır. Bizim için ekonomi ikinci planda azda maaş alsam çokta maaş alsak çocuklarımızı en iyi şekilde öğretmen için elimizden geleni yaparız, çünkü öğretmenlik gönül işidir” şeklinde konuştu.

BU VELİLERE BİR DUR DEMELİ

Okullarda velilerin okul yönetmeye kalkmasını şu sözlerle eleştiren Kuruoğlu, “Bazı veliler her şeyi bildiklerini iddia ederek okulun, öğretmenlerin hatta eğitim düzenine varana kadar karışmaya kalkıp adeta okulu yönetmek istiyorlar. Bu tür bazı veliler okulun her kademesine kadar karışmaya kalkıyor ve eğitim vermeyi zorlaştırıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü buna bir dur demeli, onların bu yapmış oldukları karşılığında sırtını sıvazlamamalı. Okul bir disiplin ve öğrenim alanıdır. Bu veliler bu davranışlarıyla öncelikle kendileri disipline uymamakla çocuklarının okulda ki öğrenim ve ahlak kuralları anlayışına ters davranmaktalar. Bazı okullar bu davranışlara dur demek için bazı katı kurallar koymakla velilerin okul içine sürekli etkilemeye kalkmasına mani olundu bizde bunu takdirle karşılıyoruz. Veli bilgi alacaksa çocuğunu görecekse belirli izinler ve randevular eşliğinde yapmalı ki okulda ki düzeni etkilemesin” ifadelerine yer verdi.

ÖĞRETMENLİK KUTSALDIR

Eğitimin kötü gidişatından öğretmenleri suçlayanlara cevap veren Kuruoğlu, “Geçmiş dönem eğitim kurallarını yargılayanlar unutmasın ki bugünün doktorları, avukatları, hâkimleri, başbakanı, siyasetçisi, bilim adamlarının da bizim öğretmenlik mesleğimizle öğrenerek hayata atıldıkları unutulmasın.  Bunun Yanında kötü alışkanlıklarla sokaklarda şiddet yapanlarda tabi ki yine öğretmenlerin önünden geçti, ama yaşam ortamları kaynaklı biz biliyoruz ki isteyerek bunları onlarda yaşamıyor. Biz ne olsun çocuklarımıza ülkemiz ve milletimiz için en güzel eğitimi vermeye devam edeceğiz” diye söyledi.

ÖĞRETMENLERE ZULÜM YAPILIYOR

24 Kasım öğretmenler günün de öğretmenlik yapan birçok kişinin problemi ve sıkıntısı çok diyen Başkan Kuruoğlu, “ Milli Eğitim Bakanlığında liyakatsizlik, torpil, adam kayırma, başarılı öğretmenlerin ödüllendirilmemesi, mobbing  gibi birçok konuda sorunlar aldı başını gidiyor. Öğretmenler çaresizliğe doğru itiliyor. İşini yap, dersine gir hiçbir şeye karışmayan bir öğretmen profili edinilmeye çalışılıyor. Okullarda itiraz eden öğretmenlere bir zulüm yapılması da idareciler tarafından cabası. Bu noktada sendika olarak, bu baskıları aşabilmek için binlerce mahkeme açmak zorunda kaldık ve çoğunu kazandık. Yıllarca açılan bu mahkemelerin kazanılmış olmadı yaşamış olduğumuz züllümün birer kanıtıdır. Bu davaların kanıtı yaşamış olduğumuz haksızlıkların en net kanıtıdır bize deliliniz var mı diyenlere de en güzel delildir bu” ifadesinde bulundu.

ÇOCUKLARINIZIN YETENEĞİNİ ÖZGÜR BIRAKIN

Öğrencilik hayatına başlayan her bir çocuğun yeteneğinin farklı olduğunu söyleyen Kuruoğlu, “Çocukların her birinin yeteneği farklıdır kimi sözelci kimisi sayısalcı kimisi teknik beceri sahibidır. Sözel yeteneği olan çocuğa sayısal öğretmek çok güç olduğu gibi o çocuğun öğretmenini sevmemesi kötü öğretmenlikten değil yanlış eğitim sisteminden kaynaklanmaktadır. Kimi çocuğumuz teknik beceriye sahiptir bu o çocuğa puan sisteminden ziyade yeteneği olan meslek tekniğine göre yetiştirmek en doğrusudur. Biz bunu yaparsak o çocuklar kendi yetenekleri içinde en mükemmel seviyede meslek adamı olarak yetişecektir. Her meslek kutsaldır çocuklarınıza illa kendi istediğinizin olması yönünde baskı kurulmamalıdır. Yoksa ileride okumuş ama meslek sahibi olmamış nesiller ile dolacak ve yaşam sıkıntısı giderek artacaktır” şeklinde konuştu.

ÖĞRETLENLERİN HAYKIRAN SESİNİ DUYUN

Biz Milli Eğitimden siyasetin el çekmesini istiyoruz diyen Kuruoğlu, “ dayatmalı eğitim sisteminden vazgeçerek, öğrencilerin, öğretmenlerin fikirleri isteklerini göz ardı etmeden gerçekten yüzyıllarca sürecek bir eğitim politikası yapılmasını istiyoruz. Sürekli değişen eğitim politikaları hiçbir zaman eğitimde verim vermeyecek ve giderek bizleri geriye götürecektir. Bizler öğretmenler olarak 24 Kasım öğretmenler gününde bunların bir milat olmasını ve sesimizin duyulmasını talep ediyoruz” diye yaşadıkları sorunları ifade etti.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin