Sağlık
Giriş Tarihi : 02-10-2014 14:18   Güncelleme : 02-10-2014 14:18

Türkiye Alzheimer'a hazır değil

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin önündeki sorunlardan biri artan yaşla nüfus ve bunama hastalıkları. Kurumun öngörülerine göre, 2023 yılında 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranımız yüzde 10’unun üzerine çıkacak. Buna paralel, bunama hastalıklarının sıklığı da büyük bir hızla artmaya devam edecek. TÜRKİYE HAZIR DEĞİLTürkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, “salgın” denebilecek bu durum karşısında özellikle yaşlı nüfusa sahip gelişmiş ülkelerin alarma geçerek Alzheimer’e karşı eylem planları oluşturduklarını söyledi. Nüfusun hızla yaşlanmasıyla beraber hem ülkemiz hem de tüm dünyada Alzheimer hastalığının daha yaygın hale geleceğini belirten Prof. Dr. Kulaksızoğlu, “Yeni Alzheimer vakalarının  yarıdan fazlasının Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde çıkacağı öngörülüyor. Maalesef ülkemiz hızla artmakta olan yaşlı nüfusun ihtiyaçlarına ve Alzheimer hastaları için gerekli bakımın sağlanmasına hazır değil” dedi. GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BUNAMA SIKLIĞI AZALIYORTüm dünyada Alzheimer ve bunama hastalarının sayısı artsa da gelişmiş ülkelerden (ABD, Almanya, Hollanda, İsveç ve İngiltere) umut veren yeni veriler geliyor. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, “Verilere göre yaşlılarda bunama hastalığının görülme sıklığında geçmişe oranla azalma var. Ünlü Framingham çalışmasına göre, 30 yıl önceki yaşlılara göre şimdiki yaşlılar arasında yeni bunama hastası görülme sıklığında yüzde 44’e varan azalma var” dedi. Araştırmacılar bu düşüşü eğitim düzeyinin ve daha fazla zihinsel işlev gerektiren iş kollarının artması, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi damarsal risk faktörlerinin daha yaygın olarak kontrol altına alınması, sigara tüketiminin azalmasına bağlıyor. Prof. Dr. Hanağası, “Şeker hastalığıyla daha etkin mücadeleyle bu oranın daha da azalması mümkün. Gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerdeki hastalık oranlarının düştüğüne dair henüz bir veri yok” dedi. ORTA YAŞTA KART, DAMA OYNA, BULMACA ÇÖZProf. Dr. Haşmet Hanağası, Alzheimer hastalığından korunmada orta yaşlarda risk faktörlerinin azaltılarak fiziksel ve zihinsel aktivitelerin arttırılmasının yararlı olduğunu hatırlattı. Bu yıl Dünya Alzheimer Kongresinde sunulan yeni bulgulardan birisi de orta yaşlarda daha fazla kart oyunları, dama oynayanlar ve bulmaca çözenlerin beyinlerinin daha hacimli. Ayrıca bu kişilerin zihinsel yetileri bu aktiviteleri yapmayanlara göre daha iyi.   

Türkiye Alzheimer'a hazır değil

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin önündeki sorunlardan biri artan yaşla nüfus ve bunama hastalıkları. Kurumun öngörülerine göre, 2023 yılında 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranımız yüzde 10’unun üzerine çıkacak. Buna paralel, bunama hastalıklarının sıklığı da büyük bir hızla artmaya devam edecek.

TÜRKİYE HAZIR DEĞİL
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, “salgın” denebilecek bu durum karşısında özellikle yaşlı nüfusa sahip gelişmiş ülkelerin alarma geçerek Alzheimer’e karşı eylem planları oluşturduklarını söyledi. Nüfusun hızla yaşlanmasıyla beraber hem ülkemiz hem de tüm dünyada Alzheimer hastalığının daha yaygın hale geleceğini belirten Prof. Dr. Kulaksızoğlu, “Yeni Alzheimer vakalarının  yarıdan fazlasının Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde çıkacağı öngörülüyor. Maalesef ülkemiz hızla artmakta olan yaşlı nüfusun ihtiyaçlarına ve Alzheimer hastaları için gerekli bakımın sağlanmasına hazır değil” dedi.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BUNAMA SIKLIĞI AZALIYOR
Tüm dünyada Alzheimer ve bunama hastalarının sayısı artsa da gelişmiş ülkelerden (ABD, Almanya, Hollanda, İsveç ve İngiltere) umut veren yeni veriler geliyor. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, “Verilere göre yaşlılarda bunama hastalığının görülme sıklığında geçmişe oranla azalma var. Ünlü Framingham çalışmasına göre, 30 yıl önceki yaşlılara göre şimdiki yaşlılar arasında yeni bunama hastası görülme sıklığında yüzde 44’e varan azalma var” dedi. Araştırmacılar bu düşüşü eğitim düzeyinin ve daha fazla zihinsel işlev gerektiren iş kollarının artması, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi damarsal risk faktörlerinin daha yaygın olarak kontrol altına alınması, sigara tüketiminin azalmasına bağlıyor. Prof. Dr. Hanağası, “Şeker hastalığıyla daha etkin mücadeleyle bu oranın daha da azalması mümkün. Gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerdeki hastalık oranlarının düştüğüne dair henüz bir veri yok” dedi.

ORTA YAŞTA KART, DAMA OYNA, BULMACA ÇÖZ
Prof. Dr. Haşmet Hanağası, Alzheimer hastalığından korunmada orta yaşlarda risk faktörlerinin azaltılarak fiziksel ve zihinsel aktivitelerin arttırılmasının yararlı olduğunu hatırlattı. Bu yıl Dünya Alzheimer Kongresinde sunulan yeni bulgulardan birisi de orta yaşlarda daha fazla kart oyunları, dama oynayanlar ve bulmaca çözenlerin beyinlerinin daha hacimli. Ayrıca bu kişilerin zihinsel yetileri bu aktiviteleri yapmayanlara göre daha iyi.
 



 

adminadmin