Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-11-2014 17:00   Güncelleme : 18-11-2014 17:00

TÜRKİYE, ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA 42 ÜLKEYİ GERİDE BIRAKTI

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr

TÜRKİYE, ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA 42 ÜLKEYİ GERİDE BIRAKTI
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Türkiye, 42 ülke arasında Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ülke olmuştur” dedi.
“18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” münasebetiyle İl Sağlık Müdürlüğü’nde bir toplantı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Türkiye, 42 ülke arasında Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ülke olmuştur. Antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
“AVRUPA’DA EN ÇOK TÜRKİYE’DE ANTİBİYOTİK KULLANILIYOR”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ise Avrupa’da en çok Türkiye’de antibiyotik kullanıldığını söyledi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Ülkemizde ilaçlar arasında en fazla antibiyotik kullanılıyor. Bakanlığımız verilerine göre, ülkemizdeki her 3 reçeteden birinde antibiyotik var. Bunlar oldukça yüksek rakamlar. Ülkemizde antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı söz konusu. Sıklıkla yaptığımız, enfeksiyon yokken antibiyotik kullanıyoruz. Gereğinden fazla antibiyotik kullanılıyor. Ülkemizde ayrıca komşu önerileriyle antibiyotik kullanıyoruz. Komşuda bulunan antibiyotikleri ‘bu bana iyi geldi, sana da iyi gelir’ düşüncesiyle kullanılması çok önemli hatadır. Bir kişiye iyi gelen, bir başka kişiye iyi gelmez. Bu ilaçların yan etkisi bir kişide görülmezken, diğerinde görülebilir. Yarım duran antibiyotiklerin etkinlikleri ortadan kalkıyor. Reçetesiz antibiyotik kullanımı bire başka sorunumuzdur. Bunu çözebilmek için el ele verilmelidir. Bu konuda bilinç oluşturulmalıdır. Antibiyotikler, kişi kullandığı vakit yanlış kullanırsa mikro organizmalar direnç gösteriyor. Mikro organizmalar çok rahat gezer. Yani uzak bir ülkede bir salgın olsa mikro organizmalar sayesinde ülkemize gelebiliyor. Elimizde çok antibiyotik yok. Yeni antibiyotik yok. Önümüzdeki 10 yılda ülkemize ancak 1-2 tane antibiyotik girecektir. Elimizdeki antibiyotikleri çok iyi kullanmamız gerekiyor” şeklide konuştu.
Düzenlenen programa ayrıca OMÜ Farmakoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Sarıbilge, OMÜ Aile Hekimliği Öğretim Üyesi Doç. Fusun İğde, TEB 2.Başkanı Ecz. Armağan Üney ve Sağlık Bakanlığı İlaç-Eczacılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı İlaç Birimi personelleri katıldı
adminadmin