Ekonomi
Giriş Tarihi : 10-06-2014 13:06   Güncelleme : 10-06-2014 13:06

TÜRKİYE İLK ÇEYREKTE YÜZDE 4,3 BÜYÜDÜ!

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre,Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdü.

TÜRKİYE İLK ÇEYREKTE YÜZDE 4,3 BÜYÜDÜ!
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdü. Bu sonuçla Türkiye ekonomisi üst üste 18 çeyrek büyüme gösterdi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.
 
Buna göre, üretim yöntemiyle GSYH, 2014 yılı birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 4,3'lük artışla 29 milyar 210 milyon lira, cari fiyatlarla ise yüzde 14,8'lik artışla 407 milyar 310 milyon lira oldu.
 
İmalat sanayi, 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 18,6'lık artışla 67 milyar 81 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 4,9'luk artışla 7 milyar 518 milyon lira, finans ve sigorta faaliyetlerinin ise yılın lik çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 4,5'lik azalışla 12 milyar 839 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 13,9'luk artışla 4 milyar 5 milyon lira olduğu görüldü.
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarını değerlendirdi.
 
Yılın ilk çeyreğinde siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü ifade eden Şimşek, bu faktörlerin iç talep üzerinde baskı yaratmasına karşın AB’deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyinin dış talebi olumlu yönde etkilediğini ve yılın ilk çeyreğinde dış talebin büyümeye 2,7 puan katkı yaptığını belirtti.
 
Özel sektör tüketiminin ise 2,1 puan ile büyümeyi destekleyen en büyük ikinci unsur olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:
 
"Yılın geri kalanına baktığımızda ise yerel seçimlerinin ardından pekişen siyasi istikrar, piyasaların istikrara kavuşması ile para politikasındaki göreceli gevşeme iç talebi destekleyici yöndedir. Zira ekonomiye dair öncü göstergeler de bu durumu teyit etmektedir. ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanma, Avrupa Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmesi dış talep koşullarındaki iyileşmeyi daha da destekleyecektir. Bu çerçevede, 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz.
 
Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir. Ilımlı büyüyen iç talep ile güçlenen dış talep ise azalan cari işlemler açığında kendisini göstermektedir. Öte yandan istihdamdaki artış eğilimi 2014 yılında da devam etmektedir. İşgücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranı küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyretmektedir."
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,3 gerçekleşen büyüme rakamının beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti.
 
Gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) reel olarak ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artış gösterdiğini ifade eden Babacan, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH'nin ise aynı dönemde yüzde 1,7 arttığını kaydetti. Babacan, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,3 gerçekleşen büyüme rakamının beklentilerin üzerinde olduğunu bildirdi.
adminadmin