Genel
Giriş Tarihi : 27-07-2019 09:53   Güncelleme : 27-07-2019 09:53

Türkiye’nin ilk yerli üretim elektrikli traktörü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 69. Geleneksel Hasat Bayramı’nda yaptığı konuşmada, “Gıda güvenliğini garanti altına almak, altını çizerek söylüyorum, ülkemiz için aynı zamanda bir millî güvenlik meselesidir. Bizim nazarımızda iç tüketimimiz için buğdayı dışarıdan satın almakla silahı satın almak arasında temelde bir farklılık yoktur. Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlılık, en az savunma sanayinde dışa bağımlılık kadar tehlikeli ve riskli bir durumdur” uyarısı yaptı.

Türkiye’nin ilk yerli üretim elektrikli traktörü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca düzenlenen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) 69. Geleneksel Hasat Bayramı’na katıldı.

Polatlı Tarım İşletmeleri Müdürlüğü hasat alanında gerçekleşen programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, buğday hasadı yaptı, yerli olarak geliştirilen elektrikli traktörün deneme sürüşünü de gerçekleştirdi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın okuduğu duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile biçerdövere bindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi kullandığı biçerdöverle buğday hasadı gerçekleştirdi. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile bindiği Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan ve yerli olarak geliştirilen elektrikli traktörü de kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, traktörün arkasındaki pullukla tarla sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hasat alanında kendisini karşılayan Karaahmet Köyü çiftçileri ile de sohbet ederek, fotoğraf çektirdi.

Daha sonra alandaki çiftçilere ve vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 69’uncusu düzenlenen Hasat Bayramı’nın Polatlılı ve Ankaralı çiftçilerle Türkiye’deki tüm üreticiler için hayırlara vesile olmasını diledi.

Hasatın, çiftçinin bir yıllık emeğinin, alın teri ve bekleyişinin semeresini topladığı bir bayram olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizler bugün sadece tarlanızdaki ürünün hasadını yapmıyorsunuz, aynı zamanda her anı sabırla, tevekkülle geçirilen bir senelik çalışmanın neticesini de alıyorsunuz. Sizler bugün Rabbimizin insanın istifadesine sunduğu toprağın, güneşin, suyun bereketine bir kez daha şahitlik ediyorsunuz. İşte böyle bir günde buradaki çiftçilerimizin nezdinde Türkiye’nin dört bir yanındaki üreticilerimizin Hasat Bayramı’nı gönülden tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

FINDIK ALIM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün açıkladığı fındık alım fiyatlarıyla hasat bayramında üreticilere güzel bir haber verdiğine inandığını aktararak, şöyle devam etti: “Ben bu müjdemizi bir kez de burada sizlerle paylaşmak istiyorum; yüzde 50 randıman esasına göre Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyat kilogramda 17 lira, levant kaliteli kabuklu fındık için de taban fiyat kilogramda 16,5 liradır. Buna kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot-gübre desteği ve alan bazlı desteği de eklediğimizde kilogram fiyatları fiilen 19 lira ile 18,5 lira arasına gelmiş oluyor. Hazırlıklarını tamamlayan Toprak Mahsulleri Ofisi hasat başlangıcına denk gelen Kurban Bayramı’nın hemen akabinde inşallah alıma geçiyor, hayırlı uğurlu olsun.”

“ELEKTRİKLİ TRAKTÖR ÇİFTÇİLERİMİZİN MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk tarımı adına gurur verici bir adımı atmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını belirterek, Türkiye’nin ilk yerli üretim elektrikli traktörünün tanıtımını ve deneme sürüşünü gerçekleştirdiğini anlattı. Traktörün 45 dakika şarj süresiyle yedi saat aralıksız çalıştığını, 105 beygir gücüne sahip bu traktörün seri üretime hazır olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yüzde 95’e varan yakıt tasarrufu sağlayan elektrikli traktörün bu özelliği ile çiftçilerimizin maliyetlerini çok ciddi düşüreceğine inanıyorum. Bu önemli projenin hayata geçmesinde emeği olan herkesi buradan bir kez daha tebrik ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yağlı tohum ve hububatta bekleyen 1 milyar 200 milyon lira desteğin Kurban Bayramı’ndan önce ödeneceği müjdesini de verdi.

DÜZCE’DE YAŞANAN SEL FELAKETİ

Düzce’de yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketinin ardından resmî kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla vatandaşların yaralarını sarmak için süratle harekete geçtiklerini, şu ana kadar 51 köy ve mahallede bin 899 üreticimize ait 96 dekar açık alanda çok ciddi hasar oluştuğunun tespit edildiğini söyledi.

Düzce merkez, Akçakoca, Cumayeri, Kilimli, Gölyaka ve Gümüşova ilçelerindeki üreticilerin sel felaketinden olumsuz etkilendiğini, heyelan ve sel, su baskını sebebiyle yaşanan afetlerin Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarım sigortası bulunan üreticilerin zararlarının bu kapsamda karşılanacağını, felaketin yaşandığı bölgeyle ilgili genel hayata etkililik kararı aldıklarını ve böylece bürokratik engellere takılmadan hem zarar tespit çalışmalarının kısa sürede yapılmasını, hem de bölgeye yönelik yardımların etkili bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah devlet olarak Düzceli kardeşlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi için bugüne kadar olduğu gibi bunda sonra da gerekeni yapacağız” dedi.

“DEVLETLER TARIMI, TIPKI SAVUNMA GİBİ, MİLLÎ GÜVENLİKLERİNİN YAPI TAŞLARINDAN BİRİ OLARAK GÖRÜYOR”

Tarımın önemi ve Türkiye’nin bekasında oynadığı rolün daha da arttığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bugün birçok ülke gıda güvenliğiyle millî güvenlikleri arasında doğrudan bir bağ kuruyor. Artık devletler tarımı tıpkı savunma, haberleşme, üretim, ileri teknoloji ve enerji gibi millî güvenliklerinin yapı taşlarından biri olarak görüyor. Türkiye olarak bizim için de durum farklı değildir. Gıda güvenliğini garanti altına almak, altını çizerek söylüyorum, ülkemiz için aynı zamanda bir millî güvenlik meselesidir. Bizim nazarımızda iç tüketimimiz için buğdayı dışarıdan satın almakla silahı satın almak arasında temelde bir farklılık yoktur. Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlılık, en az savunma sanayiinde dışa bağımlılık kadar tehlikeli ve riskli bir durumdur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarımsal üretimi ekonomik boyutunun ötesinde stratejik bir sektör olarak değerlendirdiklerinin altını çizerek, bu anlayışla son 17 yılda özel önem ve öncelik verdikleri alanların başına tarım ve hayvancılığı koyduklarını, 120 milyar lira tutarında tarımsal destek verdiklerini, Türkiye’nin üretim kapasitesini artırmak, tarım alanındaki potansiyelini layıkıyla harekete geçirmek için çok büyük emek sarf ettiklerini vurguladı.

“TARIM SEKTÖRÜMÜZÜ DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKELERİYLE YARIŞIR HÂLE GETİRDİK”

Tarım sektörümüzü yılların ihmalinden kurtararak dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle yarışır hâle getirdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün tarım sektörümüz 82 milyonluk nüfusumuzun, 4,5 milyonluk sığınmacı kardeşimizin, her sene ülkemizi ziyaret eden 46 milyonluk turistin ihtiyaçlarını karşılarken, 5 milyondan fazla vatandaşımıza da istihdam imkânı sağlıyor” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında yaklaşık 37 milyar lira olan tarımsal gayrisafi yurt içi hasılayı 2018 yılında 213,4 milyar liraya ulaştırarak, Türkiye’yi tarımsal hasılada dünyada yedinci, Avrupa ise birinci sıraya yükselttiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2018 yılında sebze ürünlerinde üretimin talebi karşılama oranı yüzde 106,6’ya çıktı; nereden nereye. Meyve ürünlerinin tamamına yakınında kendimize yeter durumdayız. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bay Kemal’in sürekli diline doladığı buğday meselesinde, bak şu rakama dikkat et; 2002 yılında üretimimiz iç talebi karşılamazken, şimdi yüzde 112 gibi bir oranı yakaladık. 2002 senesinde sadece 3,7 milyar dolar olan tarımsal ürün ihracatımızı yaklaşık dört kat artırarak 2018 yılında yaklaşık 18 milyar dolara çıkardık. Ah Bay Kemal ah, bu iş öyle yalanla dolanla olmaz” şeklinde konuştu.

“2018 YILINDA TARIMDA DIŞ TİCARET FAZLASI 5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

2018 yılında tarımda dış ticaret fazlasının yaklaşık 5 milyar dolar gibi çok önemli bir rakama ulaştığı bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, topraksız tarım yapılan teknolojik sera sayısını bin 413’e çıkardıklarını, bu modern seralarda üretilen ürünlerin yüzde 90’ının ihraç edildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldikleri andan itibaren organik tarım ve tohum üretimine öncelik verdiklerine vurgu yaparak, “2002 yılında sadece 150 organik ürünümüz varken, 2018 yılı itibarıyla sayıyı 213’e ulaştırdık. Üretim miktarı açısından baktığımızda, organik üretim 2002’en günümüze yüzde 665 artarak 2 milyon 372 bin tona yükseldi. Bu ürünleri aynı zamanda yurt dışına pazarlayarak 2018 yılında 361 milyon dolar gelir elde ettik” diye konuştu.

Sertifikalı tohum üretimine ciddi destekler verdiklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “2002 yılında 145 bin ton olan tohum üretim miktarı 2018 yılında 1 milyon tonu aştı; nereden nereye. Sertifikalı tohumda en fazla ekiliş alanına sahip türlerde yerli üretimle ülkemiz ihtiyacını karşılar duruma geldik Allah’a hamdolsun. Tohum ihracatımız 2002 yılına göre 2018 yılında 11 kat artarak 102 bin tona ulaştı. Hep tohumu ithal eden ülkeyken, şimdi ihraç ediyoruz. İşte ata tohumu projesiyle ülkemiz gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin koruma altına alınmasını sağlıyoruz. Şimdiye kadar milletimizden toplanan binin üzerinde cins ve çeşitlere ait tohumlar çoğaltılarak tescile hazır hâle getirildi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genç nüfusun köyde yatırım yapmasını ve tarımsal nüfusun gençleşmesini sağlamak için köye dönüş projelerini başlattıklarını kaydederek, genç çiftçilere kişi başı 30 bin lira tutarında hibe desteğini 2016 yılında uygulamaya başladıklarını, hayvancılıktan bitkisel üretime, yerel ürünlerden tıbbi aromatik bitkilere kadar birçok alanda gençlere imkânlar sunduklarını, sadece son üç yılda genç çiftçilere 1,5 milyar lira tutarında hibe desteği sunduklarını anlattı.

“11. KALKINMA PLANI’NDA TARIM SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ HEDEFLER VE TEŞVİKLER YER ALMAKTA”

Buğday ve arpada prim ve gübre desteğini yüzde 100 artırdıklarını, nişasta bazlı şeker kotasını 2018 yılında yüzde 10’dan yüzde 5’e, 2019 yılında ise yüzde 2,5’a düşürdüklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şeker kotalarında yapılan bu düzenlemeyle 2019 yılında bir önceki yıla göre pancar üretiminde yüzde 11’lik bir artış beklediklerini bildirdi.

11. Kalkınma Planı’nda tarım sektörü için çok önemli hedefler ve teşvikler yer aldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Tarım sektörünü, savunma sanayi ve turizmle aynı kategoriye aldık. Dijitalleşme, yapay zekâ, veri madenciliği gibi etkin, veriye dayalı iş modelleriyle tarımsal bilgi sistemleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede tarım ve hayvancılıktaki bütün faaliyetler anında izlenecek, stratejiler geliştirilecek, çiftçilerimizin mağduriyeti giderilecektir. Yani 780 bin kilometrekare şu vatan toprağımızda ne ekiliyor, nerede ekiliyor, ne kadar ekiliyor, ne kadar hayvan yetiştiriliyor; hepsini bileceğiz, hepsini planlayacağız. Tohumdan sofraya tüm süreç analizi yapılarak kayıt altına alınacak. Sulama alanlarının genişletilmesi amacıyla 2 milyon hektar alanı daha sulamaya açacağız. GAP Bölgesi başta olmak üzere ülkemiz genelindeki sulama barajlarının ve kanallarının bir an önce hizmete girmesi önceliklerimiz arasındadır. Böylece 1,7 milyon kişiye istihdam, ekonomiye de 15 milyar liralık yıllık gelir artışıyla çok ciddi katkı sağlayacağız. Küçük aile işletmelerinin büyükbaş hayvancılıkta 10, küçükbaş hayvancılıkta 300 başa kadar ulaştırılması hedefiyle alet ve ekipman alımını destekleyeceğiz. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde anaç hayvan sayısının artırılmasıyla kırmızı et üretimindeki küçükbaş payını yükselteceğiz. 2023 yılı için 30 milyon baş ilave anaç koyun artışı hedefliyoruz. Ayrıca, ülkemizdeki sığır miktarını artırmak için suni dölleme uygulamalarına ağırlık vereceğiz. İnşallah tüm bu çalışmalarla ülkemizi 2023 senesinde tarım ve hayvancılıkta dünyanın en güçlü ülkelerinden biri hâline getireceğiz.”

Hedeflere ulaşma konusunda çiftçi ve üreticilerden destek beklediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üniversiteler kamu kurumlarıyla el ele vermezse tarım ve hayvancılıkta arzu ettiğimiz hamle yaşanamaz. Hepimizin aynı gemide olduğunun bilinciyle hareket etmesi, eleştirirken aynı zamanda ortaya daha iyisi için öneri koyması gerekir. Muhalefetin yaptığı gibi yalanlara, çarpıtmalara sarılmak hiç kimseye bir fayda sağlamaz” diye konuştu.

“BİZ TÜRKİYE’YE HİZMET ETMENİN, MİLLETİMİZİ HAYALLERİYLE BULUŞTURMANIN PEŞİNDEYİZ”

Türkiye’nin tarımını ilerletecek, üretimi artıracak, Türkiye’nin gıda güvenliğini tahkim edecek her türlü öneriye açık olduklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Açık söylüyorum; biz kavganın, gerilimin kesinlikle yanında değiliz. Türkiye’ye hizmet etmenin, milletimizi hayalleriyle buluşturmanın peşindeyiz. Biz çiftçilerimize en güzel imkânları sunmanın mücadelesini veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılsonuna kadar oranların daha da düşeceğini, çiftçiyi, yatırımcıyı, girişimciyi faiz belası altında ezdirmeyeceklerini söyledi.

69. Hasat Bayramı’nın çiftçiler için hayırlı olmasını dileyen, elektrikli traktör projesinde de emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizdeki tüm üreticilerimize Rabbimden bereketli, huzurlu ve bol kazançlar niyaz ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

adminadmin