Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 18-04-2017 12:23   Güncelleme : 18-04-2017 12:23

Türkiye’nin Zaferi

Dünya’nın bir olup hayır dediği referandumdan yaklaşık %52 ile evet çıktı. Bu zafer bütün Türkiye’nin olduğu gibi Erdoğan’ın da 14. Zaferi oldu.

Türkiye’nin Zaferi

***

1923'ten bu yana uygulanan parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören 18 maddelik anayasa değişikliği ile kabul edildi.

***

%51,4 evet %48,6 hayır oranlarının bir birine yakın olması da demokrasinin ispatıdır.

***

Her zaman olduğu gibi CHP’nin itirazları üzerine YSK açıklama yapmış ve şöyle demiştir.

***

"Bu bizim ilk kez yaptığımız bir işlem değildir. Oyların sahte olduğu ispat edilmedikçe oylar bu şekilde kullanıldığında geçerli olduğuna dair birçok kararımız vardır. Biz bu kararı sonuçlar sisteme girmeden, kimsenin kafasına bir şey takılmadan verdik. Sonrasında verseydik belki tartışma olurdu ama sandıklar açılmaya başladığı anda vatandaşın hakkını zayii etmeme adına aldık" Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, saat 23:00 itibariyle açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğunu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin bulunduğunu, "evet" oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516, "hayır" oyları toplamının 23 milyon 511 bin 155 olduğunun anlaşıldığını, bu sonuca göre halk oylamasında "evet" çıktığını bildirdi.

***

İngiltere’nin eski başbakanı, David Cameron 2016 Birleşik Krallığı’n Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılma referandumun ’da çıkan %51,89 evet sonrası 13 Temmuz 2016 tarihinde parti başkanlığından ve başbakanlıktan istifa etmiştir.

***

Bakalım ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu istifa edecek mi? Yoksa görevine devam mı edecek?

***

Referandumun kaybedenleri ise anket şirketleri oldu. İki üç şirket dışında hepsi fiyasko sonuçlar çıkarmış hatta evet çıkarsa şirketi kapatırız diyen de olmuştu.

***

Bakalım şirketi kapatırız diyen, Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM) ne yapacak çok merak ediyorum.

***

Sevgili okurlarım, önceki yazımda da belirttiğim gibi evet’ te bizim hayır ’da bizim.

***

Referandumun kazananı büyük Türkiye olmuştur.

Kalın sağlıcakla.

Ahmet ÖZTÜRK

Araştırmacı - Yazar

[email protected]

 

adminadmin