Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-12-2017 09:33   Güncelleme : 16-12-2017 09:33

Türkiye’yi Dünyanın 10 Ekonomisi Arasına taşıyacak Strateji planı!

Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşıma potansiyeline sahip başlıca 10 kentimizi işlediğimiz bu özel dosya çalışmamıza Samsun'dan başladık.

Türkiye’yi Dünyanın 10 Ekonomisi Arasına taşıyacak Strateji planı!

Anadolu'nun 10 kenti sanayiden turizme, istihdamdan yenilikçi yatırımlara şehirlerini büyütürken, Türkiye'yi nasıl dünya markası haline getiriyor?

Samsun, Gaziantep, Konya, Van, Eskişehir, İzmir, Antalya, Bursa, Kayseri, Adana...

Dünya artık yerelleşmeye gidiyor ve kalkınma hamlesinde yereli güçlendiriyor. Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefinde önemli bir kilometre taşı olması beklenen 10 kentimizin yerel yönetimleri, sanayi, belediye, üniversite gibi dinamiklerin stratejik planlan nelerdir?

10 kentin bütün güçleri bir araya gelerek sanayi, İhracat, coğrafi işaret, kentleşme ve mega projeleriyle Türkiye'yi yerelden globale nasıl anlatıyor?

Anadolu'nun 10 şehri kendileri ihracattan üretime, şehircilikten, turizme büyürken, bir yandan da Türkiye'yi dünya markası yapıyor. İşte 10 kentin stratejik planları ve gelecek öngörüleri.

GUÇLU BİR SANAYİ ALTYAPIMIZ VAR

Beş organize sanayi bölgesine sahip olduklarını belirten Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu kentin sanayi ve lojistik alanındaki altyapılarına dair sorularımızı yanıtladı.

Samsun'u dünya ya anlatma adına neler yapıyorsunuz? Samsunlu işadamlarımız Avrupa'dan Afrika'ya, Amerika’dan Asya'ya kadar açılmaktadır.

Samsun 130'dan fazla ülkeye ihracat yapan bir kent. Kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığı liman ve liman geri bölgesinde yer alan serbest bölgenin varlığı ve ovaların tarımsal üretim potansiyeli beraber düşünüldüğünde, Samsun'da var olan ve ihracata da yönelebilecek tarımsal ürünlerin İşlendiği tarıma dayalı sanayilerin daha da gelişmesi beklentimiz. Türkiye'nin en büyük ilk 500 ve ikinci 500 u arasında firmalarımız da var ama maalesef ihracatımız istediğimiz noktada değil. Daha önce hazırlamış olduğumuz ihracat master planı çerçevesinde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.

ÖNCELİĞİMİZ İHRACATIMIZIN ARTIRILMASI

Ekonomik büyüklüğün en önemli verisi ihracat. Samsun oldukça önemli üretim altyapısına sahip bir şehir, ancak bunun ihracattaki karşılığı potansiyelimizle oranlı değil maalesef. İhracat yapmanın öneminin bilincinde olarak kentin ekonomisinin gelişimi hususunda çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bizim Oda olarak önceliğimiz ihracatı nasıl artırabiliriz.

DIS TİCARET EĞİTİMLERİ; SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE DİPLOMAT BULUŞMALARI

Samsun TSO'nun network gücünü ve potansiyelini uluslararası arenada nasıl paylaşıyorsunuz?

Avrupa İşletmeler Ağı kanalıyla İşlendiği tarıma dayalı sanayii- İhracat yapmanın öneminin   pek çok etkinlik gerçekleştiriyor, erin daha da gelişmesi beklen-     bilincinde olarak kentin ekono-  network sağlıyoruz. Samsun timiz. Türkiye’nin en büyük ilk         inişinin gelişimi hususunda çok    fuarcılık anlamında tarihinde çok önemli bir yerde. Firmaların ihracat yapabilmesine katkı vermek adına dış ticarete yönelik pek çok alt başlıkla eğitimler düzenledik, bunların karşılığını görüyoruz. Büyükelçilik veya ticari ataşelik düzeyindeki ülke temsilcileri ile üyelerimiz bir araya getirip diyalog oluşturulmasına zemin yaratmak adına toplantılar organize ediyoruz.

GIDA ALANINDA İHTİSASLAŞMIŞ 5 ORGANİZE SANAYİ BÖLGEMİZ VAR

Bu diyalogların ülke ekonomisine nasıl bir katkısı oldu ve olmaya devam ediyor? Güçlü bir sanayi altyapımız var. Biz kentimizin alternatifli gelişim fırsatlarının farkında olarak pek çok çalışma yürütüyoruz. Biri gıda alanında ihtisaslaşmış olmak üzere beş organize sanayi bölgesine sahibiz. Ancak sahip olduğumuz potansiyel nedeniyle dışarıdan gelecek yatırımları ve kapasite artışı ile oluşacak yeni yatırımlara yönelik yeterli alanımız yok. Bu çerçevede önceliklerimizden biri Samsun'da yeni bir büyük organize sanayi bölgesi oluşturulmasıdır. Merkez OSB'de doluluk oranı yüzde 100 durumda. Bugüne kadar Samsun nasıl bir değişim ve gelişme kaydettiğim söyleyebilirsiniz? Hızla değişen dünyada artık ülkeler değil, şehirler ön plana çıkıyor. Artık ülke ekonomileri, dünyanın patronları tarafından değil, yerelden şekilleniyor. Onun için Samsun olarak sürdürülebilir kalkınma anlayışını ortaya koymaya çalışıyoruz. Yatırımı kendine çeken, istihdam yaratan, huzurlu ve mutlu bir şehri oluşturacak olan şey, yine şehrin kendi dinamikleridir. Ekonominin bel kemiğini oluşturan reel sektörün Samsun'daki en büyük temsil kuruluşu olarak bu anlayışla kentimiz geleceği adına projeler üretip, ortak akılla bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz.

ULAŞİM ALTYAPIMIZ İLE SANAYİCİ VE SEVKİYATI KOLAYLAŞTIRMAK İLK İSİMİZ

Kentin bütün güçleriyle birlikte nasıl bir işbirliğiniz var? Samsun Fuar ve Kongre Merkezi kentin kalkınmasına yön veren kurumların Samsun Valiliğimizin, Samsun Büyükşehir Belediyemizin, Ondokuz Mayıs Üniversitemizin ve Samsun Ticaret Borsamızın ortak bir paydada buluşması ve beraberlik ruhunun tesis edilmesi bağlamında çok önemli bir yapı. Dışarıdan gelecek yatırımcı, kuracağı tesisin limana, havayoluna, demiryoluna ve karayoluna yalan yerde olmasını istiyor. Yatırımcı, gerek üretilen ürünün sevkiyatının kolaylığı bakımından, gerek yan sanayiye erişim kolaylığından gerekse istihdam bakımından OSB'nin ulaşım ağlarına yakınlığını ve merkezi konumunu bir avantaj olarak görüyor ve bu saydığım kriterleri talep ediyor. Eğer kentimizin ihracatını, üretimini, istihdamını artırmak istiyorsak dışarıdan gelecek yatırımcının da taleplerine cevap verebilecek büyük bir OSB'yi mutlaka Samsun'a kazandırmalıyız. İstediğimiz özellikteki büyük bir OSB sadece Samsuna değil, bölgesine de önemli katkı sağlar.

BUSİNESSLİFE

adminadmin