Genel
Giriş Tarihi : 14-08-2019 11:36   Güncelleme : 14-08-2019 11:36

Ücretsiz Hava Ambulansı Servisini Sunan Tek Ülke Türkiye Mi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Anadolu Ajansı Editor Masası programında Türkiye’nin hava ambulans hizmetinde son derece ileri noktada olduğunu belirterek Dünya’da kendi vatandaşına, hiç ücret almadan, hava ambulans hizmeti veren tek ülkenin Türkiye olduğunu iddia etmişti.

Ücretsiz Hava Ambulansı Servisini Sunan Tek Ülke Türkiye Mi!

Dışişleri Bakanlığı’nın İlk Yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri metnine göre; Türkiye’de 2008’den itibaren ambulans uçak ve helikopterler de dahil olmak üzere, 112 acil ambulans servisi; yerli yabancı, sigorta kapsamında veya dışında her hasta ve yaralı için ücretsiz olarak gerçekleşiyor.

Öte yandan Türkiye ücretsiz hava ambulansı hizmetinde dünyada yalnız değil.

Bütçesi devlet tarafından karşılanan ve bünyesinde ambulans uçak ve helikopter bulunduran acil sağlık hizmetleri Polonya ve İskoçya’da da bulunuyor.

Polonya Medikal Hava Yardım Teşkilatı, kendi sağlık bakanlıkları bünyesinde 29 ambulans uçak ve helikopteriyle 2000 senesinden bu yana Polonya halkına acil sağlık hizmeti veriyor. Bununla beraber İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin maliyetini üstlendiği İskoçya Ambulans Servisi, ikişer adet ambulans helikopter ve uçağı ile 1974 yılından itibaren sınırları içerisinde kamusal hava ambulans hizmeti veriyor.

Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlık bağı ve sigorta şartı aranmaksızın ücretsiz hava ambulans hizmeti sağlıyor fakat Sağlık Bakanı Koca’nın iddia ettiğinin aksine bu kamu hizmeti Türkiye’ye özgü değil. Dünyada devlet kaynaklı hava ambulans hizmeti sunan diğer iki ülke, Polonya ve İskoçya da bu alanda Türkiye’nin yanında yer alıyorlar.

Kaynak: Doğrulukpayı – Burcu ERBAŞ

adminadmin