Tarih
Giriş Tarihi : 11-09-2013 09:30   Güncelleme : 11-09-2013 09:30

ULAŞTIRMA DÜNYASI

Ülkemizin değil bir diğer ifadeyle Orta Asya’nın ulaştırma ve lojistik sektörünün baş aktörü olmamıza ramak kalmış…

ULAŞTIRMA DÜNYASI
Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesine  Ulaştırma ve Lojistik sektöründe son on yılda yapılan yeni ve revize yatırımlarla,  asırlara değer ölçüde arayı kapattığı gerçeği ortadadır.

 Samsun ve Trabzon İllerimizin geçmişten gelen ticari bir alt yapısı vardır.  M.Ö. 8. yy. da  Kafkaslar yoluyla Doğu Anadolu bölgesine giren Kimmerler’in Orta, Doğu ve Güney Karadeniz kıyılarında yaşayan halk üzerinde egemenlik kurdukları, İon gemicilerinin Samsun da Liman Mahallesi sınırları içerisinde kalan, bir ucu Baruthane’ye kadar uzanan ve şimdiki Şehir Stadyumu karşısında yer alan “antik liman” sırtlarındaki Toraman Tepe ve Cedit Mahallesi yamaçlarında, eski ismi “Enete” denilen yerde M.Ö. 562’de “Amisos” adını verdikleri “Yukarı ve Aşağı Şehir”den oluşan bir “site” içerisinde alış veriş merkezi tesis ettikleri muhtelif tarihçilerce ifade edilmektedir.

 Osmanlı döneminde de  Sinop,Samsun ve Trabzon limanları Karadeniz önemli liman kentiydi. Samsun bu yapının yapılanma da ayrı bir özelliğe sahipti şehirde askerî ve sivil tersaneler bulunuyordu.
Samsun limanının 1960 yılında resmi açılışı yapılmadan önce ‘derme çatma’ haliyle 18 milyon liralık ihracat ve 13 milyon liralık ithalatı 1927 yılında yapılabilmişti. Menderes hükümeti zamanında limana, o günün şartlarında, devletin kıt imkanlarıyla en üst düzeyde yatırım yapılmıştı. Maalesef 2008 yılına kadar çivi bile çakılmadan 50 yıl istenilen düzeyde çalışmadı veya çalıştırılamadı.
Ve nihayet, 2008 yılın da TCDD’ye ait Samsun Limanı Yer Hizmetleri Kiralama Yöntemiyle özelleştirildi. 61. Hükümet tarafından  Samsun Lojistik Köy yatırımı başta olmak üzere Samsun Limanının özelleştirilmesi, Toros Gübre Rıhtımının genişlemesine yani; ağır tonajlı gemilerin doldur boşalt yapmasına imkan verdi.Ve bir diğer gelişme ise Yeşilyurt Limanını şehrimize kazandırmış olmasıdır.

 Trabzon Limanının da özelleştirilmesiyle konteynır taşımacılığıyla bölgemize katma değer kazandırılmıştı.Ama maalesef bugünler de durağanlık yaşaması bölgemiz için kabul edilemez bir durum arz etmektedir.Bölgemizin en önemli ve yüksek kapasiteli limanının eskiye rağmen bu gün ki, durağanlığı kabul edilemez bir durumdur. Sinop, Ordu ve Giresun Limanları özel sektör tarafından yap işlet modeliyle yine bölgemiz için önem arz etmektedir. Bu limanlarımız da istenilen kapasiteye henüz ulaşamamıştır.

Ayrıca; Hopa Limanı Sarp sınır kapısında önemi giderek artmakta ve bir eksikliği demiryolu bağlantısının olmaması dır.Orta da bir gerçek var ki, Hopa’nın Batum demir yollarına mesafesi 18 km. dir. İki ülke arasında bu konu acilen masaya yatırılmalı Türkiye’nin Lojistik ve Taşımacılık sektöründe önemli bir yere sahip olan bu noktada ki HOPAPORT Liman işletmeleri bu gün ki, mevcut konumunu katlayarak büyüyeceği kaçınılmaz olacaktır.

Bin Yılın Projesi... TRACECA projesi ile Samsun Limanı'nın küresel ticaretteki rolünü yeniden üstlenerek; Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi görmesi, yüzyıllardır kullanılan ve önemli ticaret merkezlerinden biri olan Samsun Limanı,  İpek Yolu’nun tekrar hayata geçirilmesiyle birlikte  Karadeniz’deki en önemli limanlarımızdan biri haline gelmiştir.
 
Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde üç dönemdir iktidarda bulunan Hükümetimizin ve Özel sektörün Ulaştırma-Lojistik ve depolama alanında yaptıkları yatırımlar takdire değer olduğu apaçık ortadadır. Ulaştırma Dünyası gazetesi tarafından hazırlanan bu ilavede Ulaştırma-denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın ve Özel sektör tarafından son on yıl içinde yapılan yatırımlarından ve yakın gelecekte gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımları siz okurlarımızla paylaşmanın gururunu yaşıyoruz.

Başta, Karayolları,Deniz,Demir ve Hava yolları genel müdürlerimizin makalelerinden anlaşılacağı üzere Bölgemize yapılan yatırımlara bakıldığında; Ülkemizin değil bir diğer ifadeyle  Orta Asya’nın ulaştırma ve lojistik sektörünün  baş aktörü olmamıza ramak kalmış. Ha.. gayret…    
 
Recep Söylemez
 
Ulaştırma Dünyası Gazetesi
Karadeniz Bölge Temsilcisi
 
 
 
 
 
 
adminadmin