Kültür
Giriş Tarihi : 18-02-2018 08:00   Güncelleme : 18-02-2018 08:00

Ulu Hakan Memlekete Büyük Yatırımlar Yaptı

Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ercan Yeni, “Abdülhamid Han memlekete büyük yatırımlar yapmış bir sultandır. Bunlardan birisi de hastanemizdir. Kurtuluş Savaşı yıllarında hastanemiz, gerçek bir şehir hastanesi görevi yürütmüştür” dedi.

Ulu Hakan Memlekete Büyük Yatırımlar Yaptı

Ankara Numune Hastanesinin kurucusu Sultan II. Abdülhamid Han, vefatının 100. yılında gerçekleştirilen bir program ile anıldı. Ulu Hakan’ı anma programının açılış konuşmasını yapan Başhekim Prof. Dr. Ercan Yeni, Abdülhamid’in memlekete çok büyük yatırımlar yaptığını belirterek, “Bu hastane de onlardan birisi. Hastane, Kurtuluş Savaşı yıllarında evleri ve okulları kullanarak 3 bin yatağa kadar hizmet vermiştir. Gerçek bir şehir hastanesi görevi yürütmüştür. Sultan Abdülhamid Han günümüze kadar yanlış anlaşıldı. Ancak ne kadar kıymetli bir sultan olduğunun keşfedilmesi gerekir” dedi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin ise, Necip Fazıl Kısakürek’in “Abdülhamid’i anlamak, her şeyi anlamaktır” sözünü hatırlatarak, “Abdülhamid’in 30 yıllık saltanatında yapılanlar olmasaydı belki Türk toplumu 20’inci yüzyılı görmeyecekti” diye konuştu.

TIP EĞİTİMİNİ MODERNLEŞTİRDİ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Doç. Dr. Murat Beyazyüz, Bir hekim gözüyle Sultan II. Abdülhamid adlı sunumunda, hekim ve devlet yöneticisi arasındaki ilişkiden bahsetti. Abdülhamid’in bilginin gücüne inanan bir sultan olduğunu ifade eden Beyazyüz,  “Kurduğu ilk enstitülerle tıp eğitimini modernleştirdi” dedi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kankal ise şunları söyledi: “Herkes Abdülhamid’i tahta çıktığında tecrübeli bilirdi ama değildi. Zamanla ve karşılaştığı olaylarla tecrübesini arttırdı. Abdülhamid Han’ın sağlık alanında önemli icraatları oldu.”

GARİBANLAR ŞİFA BULSUN DİYE

Numune Hastanesi’nin kuruluş yıllarından bahseden Yrd. Doç Dr. Tarık Eren Yılmaz da, Sultan II. Abdülhamid’in fakir fukara şifa bulsun diye Ankara Gureba (Numune) Hastanesi’nde toplam 34 bin 419 kuruş yardım topladığını belirtti. Yılmaz, Abdülhamid’in insanların dertlerine derman olmaya çalışan bir Sultan olduğunun ifade etti. Hastane camiinde Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programa, TBMM Camii İmam Hatibi Mehmet Göregen, Hacı Bayram Camii İmam Hatibi Yunus Koçan, ve Öveçler Hacı Derviş Camii Hatibi İrfan Orhan katıldı.

Ankara Numune Numune Hastanesi’nin kurucusu Sultan II. Abdülhamid Han’ın, vefatının 100. yılında gerçekleştirilen anma programı Mevlit ve Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Program sonunda öğle namazına katılan cemaate de gül suyu ve lokum ikram edildi.

FERMAN YAYINLANDI

Sultan II. Abdülhamid Han, özellikle 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı- Rus Savaşı sonrası tüm Osmanlı coğrafyasında eğitim, sağlık ve askeri alanlarda önemli hamleleri başlattığı dönemde, Ankara Gureba Hastanesi’nun kurulması için ferman yayınladı. Anadolu Demiryolu’nun ulaşmasını takiben önemi artan Ankara’nın şehre hâkim bir tepesi olan “Namazgâh Tepesi”nin yanında bizzat Sultan II. Abdulhamid Han’ın iradesi ve fermanları ile hizmete açılan ilk hastane, 50 yatak ile hizmet verirken zaman içinde ek binalar yapılarak yatak kapasitesi 150 yatağa çıkarılmış ve ameliyathane de eklenerek cerrahi yapılabilir hale getirildi.

STAR

adminadmin