Ekonomi
Giriş Tarihi : 08-02-2014 19:21   Güncelleme : 08-02-2014 19:21

ÜRÜN BAZINDA DA DESTEKLER GELİYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sektörel ve bölgesel teşvikler verdiklerini, şimdi de "ürün bazında destek verebilir miyiz?" diye bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

ÜRÜN BAZINDA DA DESTEKLER GELİYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, cari açığı minimize etmenin önemli yollarından birinin, ithal edilen ürünlerin yerli üretimini desteklemek olduğunu bildirdi. Bakan Işık, sektörel ve bölgesel teşvikler verdiklerini, şimdi de "ürün bazında destek verebilir miyiz?" diye bir çalışma başlattıklarını açıkladı.
 
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabul eden Işık, burada yaptığı konuşmada, Bakanlığın asli görevinin sanayi olduğunu söyledi.
 
ASO üyelerinin de Bakanlığın en önemli iş ortaklarından biri olduğunu belirten Işık, "Dolayısıyla bu ülke kalkınacaksa sizlerle olacak. Şu anda neredeyse Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'i sanayi ürünü. Dolayısıyla sizin ağzınızdan çıkan her kelimeyi önemsiyoruz" diye konuştu.
 
Türkiye'nin ekonomisi üzerinde bir cari açık riski olduğunu ve bunu minimize etmenin kendilerinin görevleri arasında olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti:
 
"Bunun da en önemli yollarından biri, ithal ettiğimiz ürünlerin yerli üretimini desteklemek. Bu noktada biz sektörel teşvikler, bölgesel teşvikler veriyoruz. Stratejik yatırımlara hangi bölge olursa olsun destek veriyoruz. Şimdi yeni bir çalışmayı daha başlattık, o da acaba ürün bazında destek verebilir miyiz? Türkiye'nin yaklaşık 10 milyar dolar civarında bir hurda ithalatı var. Acaba biz bu ithalatı engelleyip, yerine cevherden üretim yapabilir miyiz? Bunun çalışmasını başlattık. Bu konuda sizlerin de vereceği katkıları önemsiyoruz. Bunun gibi Türkiye'de ithalatı yoğun olan ama yerli olarak üretme imkanı bulduğumuz tüm kalemlerle ilgili çalışmayı başlatacağız. Bunu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da (EKK) bir miktar görüştük. Prensip olarak bu, bizim açımızdan öncelikli konu."
 
"Bir araştırma altyapısı yasasını yakında Meclise sevk edeceğiz"
 
Ar-Ge laboratuvarlarına ciddi paralar harcandığına işaret eden Işık, bununla ilgili bir kanun çalışması olduğunu söyledi. Bakan Işık, Türkiye'deki Ar-Ge ekosistemiyle uyumlu bir araştırma altyapısı yasasını yakında Bakanlar Kurulu'na, ardından da TBMM'ye sevk edeceklerini belirterek, bunu çok önemsediklerini ifade etti.
 
Kamu ihalelerinde teknolojik ürünlerde yerli üretime yüzde 15'e kadar fiyat avantajı
 
ASO Başkanı Özdebir'in taleplerini de değerlendiren Işık, dün gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "Torba Tasarı"da kamu alımlarıyla ilgili önemli hususların olduğunu söyledi.
 
Bunlardan birinin, off-set uygulamalarının kamu ihalelerinde istisna kapsamına alınması olduğunu aktaran Işık, şöyle konuştu:
 
"Teknolojik üründe iş bitirme belgesini de biz Bakanlık olarak vereceğiz. Bir girişimcimiz, bir teknolojik ürün üretti, kamu ihalelerine girecek, karşısına iş bitirme belgesi çıkıyor. Şimdi diyoruz ki 'kardeşim, bizim istediğimiz teknolojik ürünse bu, senin iş bitirme belgeni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz vereceğiz', oradaki engeli de kaldırıyoruz. Üç, herhangi bir fikrin patentinin alınması, fikri mülkiyetin devredilmesi veya ürüne dönüştürülmesi, bundan dolayı elde edilen gelirden doğan Kurumlar Vergisi'nin yüzde 50'sinden biz devlet olarak vazgeçiyoruz ve en önemlisi de 4. madde. Teknolojik ürünlerde yerli üretime yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlıyoruz. Yüzde 15'e kadar dahi pahalı olsa, yerli teknolojik ürünü tercih zorunlu olacak."
 
"Valilikler, belediyeler, il özel idareleri veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, OSB'ler adına kamulaştırma yapabilecek"
 
Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) kamulaştırmaya ilişkin taleplerine de değinen Işık, bu konuyla da ilgili bir müjde verdi.
 
Dün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuya ilişkin bir teklif sunduklarını anlatan Işık, "Dedik ki, Organize Sanayi Bölgeleri; valilikler, belediyeler, il özel idareleri veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından herhangi birine kamulaştırma yaptırabilir. Sizin müteşebbis heyetinizde bulunan herhangi bir kamu kurumu sizin adınıza kamulaştırma yapabilecek. Orada da tercih OSB yönetiminin olacak. OSB yönetimi en hızlı ve en kolay hangi kurumla yapmak istiyorsa, onunla yapacak. Eğer Meclis genel kurulumuz da bu kanun değişikliğini tasvip ederse, sorunu çözmüş oluyoruz. Bu da bizim için önemli bir şey" diye konuştu.
 
Denetim konusu
 
Bakan Fikri Işık, piyasa denetimiyle ilgili de bu konuda çok hassas olduklarını söyledi.
 
Piyasa şartlarına uymayan, tüketiciye taahhüt edilen şartları taşımayan ürünlerin piyasadan toplatılması veya piyasada bulunmamasına yönelik bir çalışmaları olduğunu belirten Işık, bu sayede haksız rekabetin önlenmesini de amaçladıklarını ifade etti.
 
Burada da teşhirci mantığıyla hareket etmeyeceklerini ve firmaları uyaracaklarını anlatan Işık, "Burada bir de mümkün olduğu kadar yüksek teknolojiyi kullanıp, insan unsurunu ikinci plana düşürmeyi arzu ediyoruz. Yani bir denetimi biz dijital ortamda ve insan unsuru olmadan online yapabiliyorsak, buna yatırım yapalım" dedi.
 
Ürün bazında destek, en çok ithal edilen ve yerli ikame imkanı olan ürünlere verilecek
 
Soruları da yanıtlayan Işık, ürün bazında verilecek destekler kapsamına hangi ürünlerin gireceğinin sorulması üzerine, "Bu hangi ürünler konusu sır değil. Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı 500, 300, 200, 100 ürün belli. Bu ürünlerden, yerli ikame imkanı olan ürünlerle ilgili tek tek çalışma başlatıyoruz. Hurda konusunda talimatı verdim. Bu kadar hurda ithal eden bir ülke, bunu kendi imkanlarıyla yapamaz mı? Yapabiliriz. Bunun gibi bizim petro-kimya ürünlerinde önemli ithalat yaptığımız kalemler var. Bunlarla ilgili çalışmayı başlatacağız" yanıtını verdi.
 
Bakan Işık, bu çalışmayla Türkiye'nin ara malı ve hammadde ithalatında dışa bağımlılığını bir ölçüde de olsa azaltacaklarını ve çalışmanın, cari açığa önemli katkısı olacağını ifade etti.
adminadmin