Samsun Haber
Giriş Tarihi : 26-07-2019 14:53   Güncelleme : 26-07-2019 14:53

Usta, Fındıktan Sonra Ayçiçeğini de meclise taşıdı!

Usta, Fındıktan Sonra Ayçiçeğini de meclise taşıdı!

16 Temmuz’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye fındık alım fiyatının ne zaman açıklanacağını soran ve fındık üreticisinin problemini Meclise taşıyan Samsun Milletvekili Erhan Usta, bugün de %30 oranında eksik yatan ayçiçeği fark destek ödemelerinin geri kalan kısmının ne zaman yapılacağını sorarak yağlık ayçiçeği üreticilerinin sesi oldu. Usta, sosyal medya hesaplarından paylaştığı yazılı soru önergesinde şunlara değindi.

İki senedir 400 TL idi ama yine de eksik yattı, problem ne?

2017 yılı ürünü yağlık ayçiçeği fark desteği ödemesi ton başına 400 TL iken, bu tutar 2018 yılı ürünleri için de arttırılmayarak yine 400TL olarak belirlenmiştir. Verilen destekte ton başına tutarlarda herhangi bir artış olmamasına rağmen, 2018 yılı ürünü pamuk ve yağlı tohumlu bitkiler fark destek ödemeleri bu sene %30 oranında eksik yapılmıştır. Bu durum seçim bölgem olan Samsun’da yağlık ayçiçeği yetiştiricilerini zor durumda bırakmıştır. Yapılan bu eksik ödemenin nedeninin ne olduğuna ilişkin resmi bir açıklama yapılmasa da bunun bir tahmin ve bütçelendirme problemi olduğu aşikardır.

Ayçiçeği cari açığa da iyi gelir, yanlış yapmayın!

Türkiye, ayçiçeğinin değişik formlarının her birinde (tohum, yağ ve küspe) net ithalatçı durumdadır. Cari açık sorununun da çözümü bakımından, ayçiçeğinde yerli üretiminin teşvik edilmesi son derece önemlidir. Bu anlamda, ayçiçeği üretiminin teşviklerinin arttırılması, çiftçilerimizin desteklerinin zamanında ve tam alması gerekir ve beklenirken; hem artan maliyetlere rağmen birim başına destek tutarında değişiklik yapılmaması, hem de ödemelerin üreticilerimize zamanında ve tam olarak gerçekleştirilmemesi; üstüne bir de sıfır gümrükle yüksek miktarlarda ayçiçeği tohumu ithalatına izin verilmesi son derece yanlıştır.

İşte sorular:

1-     2018 yılı ürünleri için çiftçilerimize eksik yatırılan (%30’luk) destek ödemesi ne zaman yapılacaktır?

2-     Bitkisel ürünlerde bütçelendirilmenin eksik yapılmasının sebebi, Bakanlığınızın ekili alan ve verim konusundaki öngörüsüzlüğü müdür? Bir daha aynı durumla karşılaşmamak için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

3-     2019 yılı ürünleri için fark destek ödeme tutarları ne zaman açıklanacaktır? Açıklanacak tutar, cari açıkla mücadele anlamında üretimi gerçekten teşvik etmeye ve artan maliyetler altında ezilen üreticimize gerçekten destek olmaya yetecek midir?

 

adminadmin