Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-02-2019 08:58   Güncelleme : 16-02-2019 08:58

Vali Kaymak: Gerçek Bağımsızlık Ekonomik Bağımsızlığın Elde Edilmesiyle Mümkündür

Samsun Valisi Osman Kaymak, Teknopark ve AR-GE buluşmaları açılış programında konuştu.

Vali Kaymak: Gerçek Bağımsızlık Ekonomik Bağımsızlığın Elde Edilmesiyle Mümkündür

Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Hepimiz ülkemiz insanının refahı, mutluluğu ve ülkemizi muasır medeniyetler üzerine çıkarmak için çabalıyoruz. Kişi başına düşen milli gelirimizin artması için mücadeleye ediyoruz. Teknopark'da kendi faaliyet alanı içinde bu mücadeleye katkı vermeye çalışıyor. Samsun’a, insanlara ve Samsun sanayisine hizmet etmeye çalışıyoruz. Teknopark, faaliyete girdiğimizden bu yana kısa sürede başarılı işlere imza atmaya başladı. Kısa süre içerisinde yüzde yüz doluluk oranına ulaşan AR-GE firmalarımız var. 2017 yılında firmalarımızın 3.8 milyon olan ihracat gelirleri, 2018 yılında 8.3 milyona çıktı. Gençlerimizin girişimci fikirlerinin önünü açmak için her türlü imkânlarımızı ortaya koyuyoruz.” dedi.

 Samsun Teknopark’ın kısa sürede çok başarılı işlere imza attığını ifade eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Samsun Teknopark, üniversite, kamu-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden bir tanesi. 30’a yakın ortağın bir araya gelip, birleşerek kurulan teknopark önemli başarılar elde etti. Çok daha güzel başarılara da imza atacak. Genç bir ekiple çalışıyor ve bu ekibi görünce ben de heyecanlanıyorum. Samsun bu potansiyeli en iyi şekilde kullanacak.” diye konuştu.

Milletler arası mücadelede ekonomik yarışın çok önemli olduğunu kaydeden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Teknolojik gelişmelerin de bunu çok etkilediğini biliyoruz. Milletler arası yarışta geri kalmamak için hükümet olarak bu işe çok önem veriyoruz. Üretimi kendi yaptığımız zaman, istihdama da büyük katkı sağlanıyor. Samsun'da böyle bir Teknopark’ın olması bize de çok enerji ve moral verdi. Birlikte çalışmanın sonucunda zaten hep başarı olunur.” dedi.

Üniversite-sanayi işbirliğinin öneminin altını çizen Samsun Valisi Osman Kaymak, “İlimizdeki bilimsel AR-GE çalışmalarının Samsun ve ülkemizin kalkınmasına katkı yapmasını hep konuşuyoruz. O yönüyle Teknopark’ın şehirle buluşması, ciddi miktarda ihracat yapması inanın bizi her zaman mutlu ediyor. İlimizdeki bilimsel AR-GE çalışmaları gelişmeye katkı veriyor. Artık Türk gençleri AR-GE’nin önemini biliyor. O anlamda biz dünya ile yarışmak durumundayız. Ben Tunceli ilinde de Valilik yaptım.  Orada milli ve yerli silahların kullanım faydalarını yakinen gördüm. Var olan bir savaş var. Bu savaşta sizler de üreterek savaşıyorsunuz. Bu bir ekonomik savaş. Gerçek bağımsızlık ekonomik bağımsızlığın elde edilmesiyle mümkündür.” diye konuştu.

Ekonomik yönden güçlü olmadığımız takdirde, bizden güçlü olan ülkelerin yönlendirmelerine maruz kalınacağını belirten Valimiz Sayın Osman Kaymak, “O yönüyle bu çalışmaları çok önemsiyoruz. İnşallah bu gün açacağımız Teknopark ve AR-GE buluşmasından şehrimizde üretim yapan genç girişimciler faydalanacaktır. Biz bunu çok önemsiyoruz ve destekliyoruz. Gerçekten devletimiz firmaların AR-GE çalışmalarına son derece destek veriyor. O anlamda ilimizde AR-GE’si olan kuruluş sayısı çok fazla değil. İnşallah ilerleyen zamanda bu sayı daha da artarak devam edecektir. Samsun tam olarak ihracat yönüyle istediğimiz düzeyde değil. Samsun sanayileşme ve ihracat yönüyle istenilen ve hakettiği düzeyde değil. Ancak her zaman söylediğimiz gibi Samsun’un çok yüksek potansiyelleri var. Ama bizim en önemli potansiyelimiz insan gücümüz. Samsun’da çok yetişmiş güzel insan gücü var. Bu gücün Samsun'a ve ülkemize katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu çalışmaların ilimize ve ülkemize büyük katkı sağlaması dileğiyle, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından, ITEA Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Sarılar, ‘Teknolojide Trendler ve Çözümler’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından Valimiz Sayın Osman Kaymak, 2018 yılı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre yapılan değerlendirmeler neticesinde Teknopark’ta bulunan en başarılı firmalara ve etkinliğe sponsor olarak katkı sağlayan firmalara ödüllerini protokol üyeleriyle birlikte verdi.

30 firmanın stant açtığı Samsun Teknopark ve AR-GE buluşmaları etkinliği Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda 15-16 Şubat 2019 tarihleri arasında iki gün süreyle açık kalacak.

 Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşen buluşmanın açılış programına, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Samsun Teknopark Genel Müdürü Buğra Çolak, SAMGİAD Başkanı Savaş Gömeç, MÜSİAD Başkanı Haluk Tan, İş İnsanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri ve çok sayıda firma temsilcisi katıldı.

adminadmin