Güncel
Giriş Tarihi : 22-10-2013 13:37   Güncelleme : 22-10-2013 13:37

VE GALİP ÖZTÜRK İLK KEZ KONUŞTU!

Galip Öztürk yeni projelerini, stratejik ortaklıklarını, halka açık şirketlerle ilgili aldığı yeni kararları anlattı.

VE GALİP ÖZTÜRK İLK KEZ KONUŞTU!
Geçmiş ilişkileri irdelendi. Bugüne kadar hep zenginliğinin kaynağı sorgulandı, spekülasyonlar birbirini kovaladı. Geçen yıl hakim karşısına çıktığında yer yerinden oynadı. Ancak o, tüm dava boyunca sürekli haksızlığa uğradığını, suçsuz olduğunu haykırdı. Ve ‘Adalet’,  geçtiğimiz Nisan ayında tahliyesine karar verdi. Cinayete azmettirme suçlamasıyla Samsun’da yargılandığı davada da beraat etti. Borsa işlemleri yeniden masaya yatırıldı. Herkes tüm varlıklarını satıp köşesine çekilmesini beklerken o daha büyük bir hırsla işinin başına döndü. Ve medyanın peşinden koştuğu bu ‘sıra dışı’ işadamı, Türk basınında ilk kez Borsagundem.com’a konuştu…
 
Dev bir kulenin kanatları altındaki ünlü AVM’ye giriyoruz. Burası Levent’te, hem Maslak, hem Beşiktaş hattını kontrol eden, Boğaz’ı tepeden gören Metro City. Galip Öztürk bekliyor bizi.
 
Dev binanın 17. katındaki; satın almalar ve halka arzlarla birlikte kısa zamanda borsaya taşıdığı 6 şirketin (Metro Holding, Metro Petrol ve Tesisleri, Avrasya GMYO, Avrasya Petrol Turizm, Atlas Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı ve Vanet Gıda) ya da bir başka deyişle borsanın hareketli ve heyecanlı 6 hissesinin sahibi Galip Öztürk’ün ofisine adım atınca ilk göze çarpan İstanbul manzarası oluyor. Seyrederken, insan kentin büyüsüne bir kez daha kapılıyor, hayran kalıyor.
 
Samimi, sıcak ve çok hareketli
 
İçeri girdiğiniz andan itibaren göz göze gelince, izleyince, anlıyorsunuz ki hiperaktif, samimi, sıcak biri karşınızdaki.
 
Hiperaktif diyoruz çünkü, çok hareketli. Röportajda bile boş durmuyor. Bilgiler alıyor, talimatlar veriyor. Dev otobüs filosunun yani Metro Turizmin, Kurban Bayramı trafiğini yönetiyor. Yabancı misafirleriyle ilgileniyor. Burada zaman boşa akmıyor.
 
Samimi diyoruz çünkü, kendine sahte, düzmece bir imaj vermemiş, vermiyor. Bir yabancıyı oynamıyor. Tıpkı rahmetli Sakıp Sabancı. Ağa’yı çok andırıyor. Şivesi Samsun’un Ayvacık İlçesi’nden çıktığı gibi, değişmemiş, memleket kokuyor.
 
Sıcak diyoruz çünkü, neşeli, konuksever. Gizlisi, saklısı yok. Her şey açık, yüreği de, sözleri de...
 
Neredeyse her yaşa bir şirket düşüyor
 
Anadolu’dan 6 yaşında kopup İstanbul’a gelmiş, iş dünyasının acımasız rekabet ortamında ayakta kalmış, 48 yaşında 40’tan fazla şirkete sahip olma başarısına imzasını atmış bir ‘beyin’ Galip Öztürk. Hırslı, çalışkan, inatçı. Daha da önemlisi mücadeleyi seviyor. Ama ilginç bir inanca sahip, “Kendimi kamuoyuna iyi anlatamadım” diyor. Metro Turizm’in başarı öyküsünü dile getirirken ne kadar büyük keyif alıyorsa, hızlı yükselişin ardından kendisini çekemeyenlerin iftiralarına kurban gittiğini söylerken o kadar üzüntü duyuyor.
 
Çok önemli iddiaları tek tek yanıtlıyor
 
İki saati aşan konuşmada, yeni projelerini, stratejik ortaklıklarını, halka açık şirketlerle ilgili aldığı yeni kararları heyecanla Borsa Gündem’le paylaşıyor.
 
Tayfun Acar ile olan ilişkisini, MÜSİAD eski Başkanı Ali Bayramoğlu ile ortaklık görüşmeleriyle ilgili ayrıntıları ve daha da önemlisi “350 milyon dolar rüşvet vererek serbest kaldı” iddialarını ilk kez yanıtlıyor.
 
Özetle diyoruz ki; son yıllarda turizmci kimliğinden ziyade borsacı kimliğiyle anılan; 2009’da manipülasyon yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan; 2012’de tutuklanıp tahliye kararı verilen Nisan 2013’e kadar demir parmaklıklar arkasında geçen günlerde yaşadıklarını anlatan bir Galip Öztürk bekliyor sizi. İşte BİST’teki her işlemi yatırımcı dünyasında yakından izlenen; dünü, bugünü ve yarınıyla ünlü iş adamı; bir ‘Anadolu kartalı’…
 
“Bizim gibi büyük şirketler halka açık olmalı”
 
-Biz Galip Öztürk’ü 2005 yılında halka açık Vanet’i almasıyla tanıdık. Galip Öztürk, borsayla ilk tanışması bu yıllara mı denk geliyor yoksa geçmişte borsayla bir ilgisi var mıydı?
 
Galip Öztürk: Borsa’ya ilgim sizin de dediğiniz gibi 2005 yılında halka açık bir şirket olan Vanet’e ortak olmamla başladı. Fakat biz yapı itibarıyla çok ortaklı olmaya zaten alışığız. Benim de ortağı olduğum çok ortaklı şirketlerimiz, borsayla tanışmadan önce de ticari faaliyetlerine devam ediyordu. Ancak şunu belirtmem gerekir ki, ben en başından beri Türkiye’de bizim gibi büyük şirketlerin halka açık olmasına inanıyorum. Zira bu durum sermayeyi tabana yaymaktan, şeffaflık, kurumla ve halkla bütünleşme anlamında büyük önem arz ediyor. Hal böyle olunca Vanet’in çoğunluk hisselerine sahip olmanın hemen ardından, sahibi olduğum şirketleri birer birer halka açtık. Bugün BİST’te işlem gören 6 şirketimiz bulunuyor.
 
“Tayfun Acar danışmanlık hizmeti aldığımız bir arkadaş”
 
-Galip Öztürk ismi borsada yıllarca SPK eski Daire Başkanlarından Tayfun Acar ile anıldı. Tayfun Acar’ın Metro Grubu ile bağlantısı ne zaman başladı ve bu işlemlerde üstlendiği görev neydi? Tayfun Acar ile Metro Grubu’nun ilişkisi devam ediyor mu?
 
Galip Öztürk: Prensip olarak her konuda müşavereyi ön plana alan bir yönetim anlayışına sahibiz. Sayın Acar da bu doğrultuda, emekli olduktan sonra 2009-2010 yılları arasında danışmanlık hizmeti aldığımız bir arkadaştı. Şu an grubumuzla bir ilişkisi bulunmuyor.
 
“Ali Bayramoğlu’na bir devir söz konusu değil”
 
-Geçtiğimiz günlerde sahibi olduğunuz Metro Yatırım isimli  aracı kurumu Ak Parti eski milletvekili, MÜSİAD eski başkanı Ali Bayramoğlu’na devrettiniz. Ardından halka açık şirketlerin hisselerini borsada satışa konu olacak şekilde Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirdiniz. Bu işlemler “Galip Öztürk borsadan çıkma kararı aldı” şeklinde yorumlandı.
 
Ayrıca, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding’in iştiraki Metro Turizm Seyahat’in yüzde 5’ini de Ali Bayramoğlu’na satma kararı aldınız. Bazı şirketlerin hisselerinin hükümete yakın bir isim olarak bilinen Ali Bayramoğlu’na devredilmesi borsa çevrelerinde “Hükümetten destek almak için bu işlemleri yapıyor” söylentilerinin yayılmasına neden oldu.
 
Galip Öztürk: Bu konuyla ilgili görüşmeler yaptığımızı zaten duyurmuştuk. Yani böyle bir devir söz konusu değil. Sahibi olduğum hisselerin satışı konusunda ise MKK’ya yaptırdığım kaydın bununla hiçbir ilgisi bulunmuyor. Zaten daha önce kayıtlı olan hisseler, hukuki problemlerden dolayı kayıt dışına alınmıştı. Haklarımı yeniden kazanınca böyle bir prosedürü hukuki olarak işlettik. Durum bundan ibarettir. Bizim Sermaye Piyasası’na inancımız tamdır. Metro Grubu, yatırımcılarıyla birlikte, Sermaye Piyasası’nda büyüyerek ilerleme kararlılığındadır. Teknik heyetlerimizin sunacakları raporların ardından bu durum gerçekleşebilir. Herhangi bir gelişme olursa bunu da yatırımcılarla paylaşma zorunluluğumuzu sanıyorum benim hatırlatmama gerek yok.
 
"Stratejik ve finansal önemde ortaklıklar oluşturacağız”
 
-Neden aracı kurumunu ve şirket hisselerinin bir kısmını Ali Bayramoğlu’na devrettiniz. Satış işlemlerinde teklif kimden geldi?
 
Galip Öztürk: Böyle bir durum da söz konusu değil. Lokal ortaklıklarla Metro Turizm 21 yıldır global anlamında hizmet vermeye devam ediyor. Zaten az önce belirttiğim gibi ortaklıklarla, işbirliklerine önem veren bir grup anlayışımız vardır. Önümüzdeki dönemde grubumuzdaki diğer şirketlerde de nitelikli ve bize hem stratejik hem de finansal anlamda katkı sağlayabilecek ortaklıkların oluşturulması çabası içindeyiz.
 
-Önümüzdeki dönemde diğer şirketlerin de Ali Bayramoğlu’na satılacağı dile getiriliyor. Bayramoğlu’nun Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding’de Yönetim Kurulu Başkanı olacağı söyleniyor, doğru mu?
 
Galip Öztürk: Bugün yapılan genel kurulda, ben de yönetim kuruluna girdim ve 2013-2014 mali döneminde Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapacağım. Dolayısıyla bu da sizin sormuş olduğunuz soruya bir yanıt olmuştur diye düşünüyorum.
 
ORHAN PALA / BORSA GÜNDEM
adminadmin