Kültür
Giriş Tarihi : 07-06-2019 12:19   Güncelleme : 07-06-2019 12:25

Vefatının 32. Yılında Cahit Zarifoğlu

Seçkin bir kimse değilim/ ismimin baş harfleri acz tutuyor / Bağışlamanı dilerim

Vefatının 32. Yılında Cahit Zarifoğlu

Büyük Üstad Necip Fazıl Kısakürek tarafından "Artist" diye hitap edildikten sonra lakabı Artist olarak kalan Cahit Zarifoğlu, ikinci yeninin önde gelen şairlerinden biridir.

Geride Türk şiirlerinin ve edebiyatının başyapıtlarını bırakan soyadı gibi zarif insan olan şair, aynı zamanda güreş ve pilotlukla da ilgilenirdi. Avrupayı motosikletle dolaşacak kadar deli dolu olan Cahit Zarifoğlu, 1940 yılında Ankara´da doğdu.

Aslen maraşlıdır. Babasının memuriyeti (hakim) dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini Siverek, Ankara, Kızılcahamam ve Kahramanmaraş´ta tamamladı. Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, Kafkasları çok sevdiğini, soylarının da Kafkasya'dan gelip Maraş'a yerleştiklerini söyledi. Zarifoğlu, Rasim Özdenören ve Necip Fazıl Kısakürek’in tavsiyesi üzerine Berat hanımla evlenmiş 4 çocuk sahibidir.

4 çocuk babası olan Zarifoğlu, çocukları sever ve onlarla anlaşırdı.

İçe kapanıklığı ile öne çıkan şair, zeki ve dalgındı. Şair, serüvenci, girişimci ve gezgin bir ruha sahipti. Çünkü bir dönem otostopla Avrupa’nın belli başlı ülkelerini gezmiş ve dostlar edinmiştir (1967). Lise yıllarında güreş sporuna da ilgi duyan Zarifoğlu, pilotluğa merak saldı hatta 3 ay kurs görmüş. İç kulağındaki bir rahatsızlığı nedeni ile pilotluğa kabul edilmedi.

Cahit Zarifoğlu, berat hanımla evlenmiş nikah şahitliğini Üstat Necip Fazıl Kısakürek yapmış.

Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başlayan şair, Usta hikayeci Rasim Özdenören, Şair Erdem Bayazıt, Sair Alaaddin Özdenören ile aynı sıralarda okudular. Lise yıllarında okul dergisi olan “Hamle”de şiirlerini yayınladı. Maraş’ta öğretmenlik yapan Zarifoğlu, 1961 yılında İstanbul’a geldi. İstanbul’daki edebiyat dergilerinde şiirlerini yayınlamaya devam etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyat’ı bölümünde öğrenim görürken maddi imkansızlıktan dolayı muhtelif gazetelerde sayfa sekreterliği yaptı. Bu yüzden öğrenim hayatı aksaklılarla geçti. Zarifoğlu, yaşadığı bu aksaklı dönemi “vazgeçmediğim, değişmeyen, istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı” olarak belirtti.

Edebiyat dergilerinde yazıları yayınlandı

Şiirlerini Papirüs, Yeni Dergi, Türk Dili ve Soyut gibi edebiyat dergilerinde yayımlar. Nihayet söz konusu edebiyat dergilerinde yayınlanmış olan şiirlerini kitaplaştırmak ister. Borç dert, aç kalma pahasına şiirlerini “İşaret çocukları” adlı eserde kitaplaştırır.

Şair´in, "İşaret Çocukları"yla başlayan şiir serüveni "Yedi Güzel Adam"la sürmüş, "Menziller"de odaklanmış ve Korku ve Yakarış’la sonlanmıştır.

"Sezai Karakoç hocamızdı"

Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç’un kurduğu Diriliş Dergisi’nde şiirlerini yayınladı. Zarifoğlu, Sezai Karakoç için “Ağabeyin sohbetlerinden ve yazdıklarından çok şeyler öğrendik. Her anlamda bizim hocamızdı. Yetişmemizde çok büyük faydası oldu” dedi. Nuri Pakdil ve arkadaşlarının yayın yaptığı edebiyat dergisinde yazmaya başladı. 1976’dan itibaren, Mavera dergisinde şiirleri, hikayeleri, senaryoları ve günlükleri yayınlandı. Zarifoğlu daha sonra Savaş Ritimleri ve çocuk edebiyatı dalında da kitaplar yazdı.

Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaaddin Özdenören'i "Yedi Güzel Adam" şiirinde anlatmış ve bu grubun adı artık, "Yedi Güzel Adam" olmuştu.

Şair, pankreas kanseri nedeniyle, 7 Haziran 1987'de 47 yaşında İstanbul'da vefat etti.

Cahit Zarifoğlu'nun naaşı, küplüce mezarlığında her yıl ölüm yıl dönümünde, mezarı başında anma töreni düzenleniyor.

Sultan

Seçkin

Bir kimse değilim

İsmimin baş harfleri acz tutuyor

Bağışlamanı dilerim

 

Sana zorsa bırak yanayım

Kolaysa esirgeme

 

Hayat bir boş rüyaymış

Geçen ibadetler özürlü

Eski günahlar dipdiri

Seçkin bir kimse değilim

İsmimin baş harflerinde kimliğim

Bağışlanmamı dilerim

 

Sana zorsa yanmaya razıyım

Kolaysa affı esirgeme

 

Hayat boş geçti

Geri kalan korkulu

Her adımım dolu olsa

İşe yaramaz katında

Biliyorum

Bağışlanmamı diliyorum

 

Cahit Zarifoğlu

adminadmin