Sağlık
Giriş Tarihi : 21-09-2019 13:14   Güncelleme : 21-09-2019 13:14

VM Medıcal Park Samsun Hastanesi’nden Alzheımer İle Hayat Etkinliği

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla düzenlenen “Alzheimer ile Yaşam” toplantısında konuşma yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Akkaya, toplumdaki bir bireyin yaşamı boyunca Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüzde 10 olduğunu belirterek önemli bilgiler verdi.

VM Medıcal Park Samsun Hastanesi’nden Alzheımer İle Hayat Etkinliği

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği'nden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Akkaya, "Alzheimer ile Yaşam" toplantısı düzenledi. Akkaya, toplantıda Alzheimer hastaları ve yakınları, huzurevi sakinleri ve diğer katılımcılar ile bir araya geldi. Dr. Öğr. Üyesi Akkaya, toplantıda Alzheimer hastalığının evreleri, risk faktörleri, tanı ve tedavi süreçleri, unutkanlık durumları ve hayatımıza etkileri konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

DOĞAL UNUTKANLIK SÜRECİNDEN FARKLI

Toplantı sonunda açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Akkaya, unutkanlığın her yaşın yakınması olabileceğini belirterek, Alzheimer hastalığının teşhisi konusunda şunları söyledi: “İnsan yaşamın erken döneminden itibaren öğrenmeye, öğrendiklerini kullanmak için hatırlamaya çalışır. Yaşamı için gerekli ve duygusal olarak kendisini etkileyen öğretileri kalıcı belleğe alır. Yaşamın sonraki yıllarında belleğinde kullanmadıkları hatıralarını, yeni bilgilere yer açmak için unutur. Bu doğal bir süreçtir. Genç yaşlarda yoğunluk, stres, dikkat ve konsantrasyon bozukluklarına bağlı olarak, bazen unutmak istemediklerini de unutabilir. Bu istenmeyen unutkanlık, hastalıktan çok doğru öğrenme tekniklerinin kullanılmaması sonucudur. Yaşla birlikte beyin işlem hızında doğal hücre bozulmaları nedeniyle yavaşlama izlenir. Bu nedenle de unutkanlıklar genç yaşlara istinaden artma gösterir. Bunun yanında günlük hayatında, eşyalarının yerini bulamama, ocakta yemek unutma, alışveriş listesi yapmak, randevularını unutmak, adres bulma güçlüğü gibi şikâyetlerle başlayan doğal unutkanlık sürecinden farklı Demans (bunama) hastalığı gelişebilir.”

ALZHEIMER’A YAKALANMA RİSKİ YÜZDE 10

Demans ilerleyici bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Akkaya, kişinin öncelikle yakın olayları unuttuğunu, hastalığın ilerleyen döneminde ise eski yaşanmışlıkları da unuttuğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Akkaya, “Unutkanlık son dönemlerinde kişiyi en yakınlarını bile tanıyamaz duruma getirebilir. En sık görülen Demans nedeni Alzheimer hastalığıdır. 65 yaş üzerinde yüzde 5-10 sıklıkla izlenir. 85 yaş üzerinde ise yüzde 35 görülme sıklığına ulaşır. Toplumda herhangi bir bireyin yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanma riski yüzde 10'dur. Hastalığı iyileştirecek kesin tedavisi yoktur. Erken döneminde tanı almış tedavi başlanmış hastalarda hastalığın ilerlemesi yavaş ve yaşam kalitesi daha yüksektir. İleri yaşlarda günlük işlerini aksatan unutkanlıklarını fark edenlerin mutlaka nöroloji hekimi tarafından değerlendirilmesi, hastalığın erken tanınması ve tedavisinin başlanması gerekir” şeklinde konuştu.

adminadmin