Genel
Giriş Tarihi : 27-12-2018 08:57   Güncelleme : 14-01-2019 17:02

Vücut Kitle İndeksi Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle indeksi, kiloyla ilgili sağlık risklerinin önceden saptanması için önemli bir araç vazifesi görür.

Vücut Kitle İndeksi Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle indeksi, kısaca boyunuzun kilonuza oranıdır. Kişinin ağırlığının sağlığına etki edip etmediğini belirlemek amacıyla kullanılan bir yöntemdir, bir kişinin ağırlığını ve boyunu kullanarak hesaplanan çok basit bir indekstir. Vki hesaplama için kullanılan formül ise kişinin kilogram cinsinden ağırlığı bölü boyunun karesidir. Bu işlemin sonucuna göre 25’in üzerinde değere sahip olan kişiler, aşırı kilolu sayılmaktadır. Vki değeri, 18,5 ve 24,9 arasında olan kişilerin değerleri normal kabul edilir. Vki, genellikle 18-65 yaş arasında uygulanan bir yöntemdir. Diğer yaş grupları için özel olarak geliştirilen vücut kitle indeksi kullanılabilir.

Vücut kitle indeksi, kişilerin kas kütlesini belirleyerek onları az kilolu, normal kiloda, obez ve aşırı kilolu olmak üzere gruplandırmayı amaçlayan bir yöntem olarak bilinir. Kitle endeksi, 18,5’un altında kalan kişiler normalden daha zayıf olarak kabul edilir. VKİ’si 25 ve 30 arasındaki kişiler ise aşırı kilolu olarak adlandırılır. 30’un üzerinde VKİ’ye sahip olanlar ise obez olarak isimlendirilir. Asyalı kişilerin Avrupalı kişilere göre farklı bir vücut kitle indeksi, farklı sağlık riskleri ve farklı bir yağ oranı bulunur.

Vücut Kitle İndeksi Kimlerde Kullanılmaz?

VKİ; uzun mesafe koşucularında, ağırlık çalışanlarda, hamilelerde, yaşlılarda ve çocuklarda kullanılmayan bir yöntemdir. VKİ yöntemi, vücuttaki yağ ve kas oranını dikkate almadığı için bu gruplar için doğru sonuçlar vermeyebilir. Bol miktarda kas kütlesine sahip olan sporcular, yüksek VKİ’ye sahip olabilirler fakat bu durum onların sağlık riski taşıdıklarını göstermez. Kas gelişimini henüz tamamlamamış çocuklar ve kas kaybı gibi durumlar gözlenen yaşlı bireyler için yapılan klasik VKİ test sonuçları, yanıltıcı sonuçlar verecektir. Hamilelik ve kadınların diğer özel durumlarında da VKİ, kişileri yanıltabilir.

Vücut Kitle İndeksi Neden Önemlidir?

Vücut kitle indeksi, kiloyla ilgili sağlık risklerinin önceden saptanması için önemli bir araç vazifesi görür. Kilolarının aşırı olduğunu düşünen kişiler vücut kitle indeksi sayesinde kendi çaplarında bir ölçüm yapabilirler ve bu ölçümlere göre doktora gidebilirler. Tüm bunların yanı sıra vücut kitle indeksi, mükemmel bir ölçü değildir çünkü vücuttaki yağ oranı için kesin sonuçlar vermez. Daha kesin sonuçlar için doktor kontrolü şarttır. Öte yandan risk grupları dışında kalan kişiler için vücut kitle indeksi iyi sonuçlar verebilir. Aşırı kilolar, hastalık riskini de beraberinde getirdiğinden dolayı vücut kitle indeksi de erken teşhis için önemli araçlardan biri olarak dikkat çeker.

adminadmin