Teknoloji
Giriş Tarihi : 14-05-2019 12:39   Güncelleme : 14-05-2019 12:39

WhatsApp'ta yeni bir casus yazılım ortaya çıktı

WhatsApp'taki sesli aramalardan telefonlara bulaşan yeni bir casus yazılım tespit edildi.

WhatsApp'ta yeni bir casus yazılım ortaya çıktı

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, hemen hemen herkes tarafından kullanılıyor. Uygulamanın bu kadar popüler olması, internet korsanlarının da bir numaralı hedefi haline gelmesine neden oluyor.

Mayıs ayının başlarında WhatsApp'taki sesli aramalar aracılığıyla birçok kullanıcının telefonuna bulaşan zararlı yazılım, telefonların gizlice gözetlenmesine neden oldu. Üstelik bu casus yazılımdan hem Android hem de iOS kullanıcıları etkilenmiş durumda.

ÇAĞRIYLA TELEFONA GİREN VİRÜS

İsrailli firma NSO Group tarafından geliştirilen kötü amaçlı yazılım, WhatsApp sesli aramalar esnasında kullanıcıların telefonuna sızıyor ve telefonu ele geçiriyor.

YANIT VERMESENİZ BİLE...

Üstelik kullanıcı aramaya yanıt vermese bile sızma gerçekleşebiliyor.

ARAMA KAYDINIZ SİLİNİYOR, FARK EDEMEZSİNİZ

Daha sonra ise zararlı yazılım otomatik olarak arama kaydını silerek kullanıcıların fark etmesini engelliyor.

WHATSAPP ÇALIŞMALARA BAŞLADI

WhatsApp, söz konusu açığı kapatma çalışmalarına geçtiğimiz cuma gününden itibaren başladığını açıkladı. Şirket, kaç kullanıcının bu zararlı yazılımdan etkilenerek bilgilerinin çalındığını ise henüz açıklamadı.

Söz konusu casus yazılımı üreten İsrail firması NSO Group, çeşitli casus yazılımlar üretip, terörizm ve suçla mücadeleye destek olmak için bu yazılımları hükümetlere satmasıyla biliniyor.

Kendi yazılım kodlarının başka kişilerin eline geçtiğini belirten şirket, WhatsApp'taki bu sorun hakkında üzgün olduklarını açıkladı.

NSO Group sözcüsü, ''Şirketimiz yalnızca istihbarat ve kanun uygulayıcı kurumlar tarafından talep edilen teknolojiler üzerinde çalışıyor. Şirketimiz, ürettiği herhangi bir yazılımı bir kişi veya kurumu hedef alacak şekilde asla kullanamaz. Söz konusu ihlalin nasıl oluştuğunu biz de araştıracağız.'' ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü'nde çalışan bir araştırmacı da casus yazılımdan etkilenen WhatsApp kullanıcıları arasında bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü bu durumdan dolayı İsrail Savunma Bakanlığı'ndan NSO şirketinin ihracat lisansının iptal edilmesini istedi.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: '' NSO şirketi, geliştirdiği yazılımları insan hakları ihlalleriyle bilinen hükümetlere satıyor ve hükümetler de bu yazılımları  aktivistleri ve eleştirmenleri takip etmek için kullanıyor. İsrail savunma bakanlığı, NSO'nun insan hakları savunucularına yönelik saldırılarla ilişkilendiren kanıtları görmezden geldi. NSO şirketinin  geliştirdiği yazılımlar, uygun kontrol ve gözetim olmadan pazarlandığı sürece Uluslararası Af Örgütü personelinin ve dünyadaki diğer aktivistlerin, gazetecilerin ve muhaliflerin hak ve güvenliği risk altındadır. ”

Ensonhaber

adminadmin