Genel
Giriş Tarihi : 07-12-2017 08:51   Güncelleme : 07-12-2017 08:51

Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Sos Veriyor

620 okulda 5’nci sınıflarda yabancı dil ağırlıklı eğitim veriliyor. Ancak öğretmen olmadığı için bazı okullarda İngilizce dersine diğer öğretmenleri giriyor.

Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Sos Veriyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 620 okul ve 100 bini aşkın öğrenciyle hayata geçirdiği 5’nci sınıfta yabancı dil ağırlıklı eğitim pilot uygulama aşamasında uyarı verdi. Eğitim Bir-Sen’in hazırladığı rapora göre, pilot uygulamanın yapıldığı okullarda yeterli sayıda İngilizce öğretmeni olmadığı için alan dışı öğretmenler ders veriyor. Hizmet içi eğitim verilmeden başlayan uygulamada, ders kitabı da hazırlanmadı. Pilot uygulamayı “erken uyarı” Eğitim Bir Sen olarak değerlendiren Eğitim Bir Sen, MEB’i bu uygulamadan vazgeçmeye çağırdı. Eğitim İş de alt yapı olmadan başlayan uygulamanın yanlış olduğunu açıkladı.

ÖĞRETMEN EKSİK

Bu eğitim öğretim yılında 81 ilde belirlenen 620 okulda 5’nci sınıflarda İngilizce ağırlıklı eğitim veriliyor. Haftada 15 saat yabancı dil verilen bu okullarda Türkçe 6, matematik 4, fen bilimleri ve sosyal bilgiler 3’er, din kültürü ve ahlak bilgisi de 2 saat veriliyor. Pilot okullarda, 5’nci sınıflar beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar derslerini görmüyor. Uygulamanın hayata geçtiği okullarda pek çok sorun da gündeme geldi. Eğitim Bir Sen’in hazırladığı raporda, İngilizce öğretmenlerinin yeterli sayıda olmaması nedeniyle ücretli branş dışı öğretmenlerin de İngilizce dersi verdiği ifade edildi. Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Pilot uygulama yapılan bütün bölgelerde çalışma yaptık. Öğretmen, öğrenci ve velilerle görüştük. Uygulama hem yabancı dil öğrenimine yönelik hedefler açısından hem de eğitimin genel hedefleri açısından sorunlu. MEB’in bu uygulamadan vazgeçmesini önerdik” dedi.

Latif Selvi, alan bilgisi öğretmeni olmadığı için bu dersi okutabilecek başka öğretmenlerden yararlanıldığını söyledi. Selvi, “Yaygın olarak İngilizce öğretmenleri vermekle birlikte, belli sayıda başka branş öğretmenleri de derslere giriyor. Dersi en iyi şekilde verebilecek kişilerle çalışacaksınız ki, bir sonuç elde edebilesiniz.

Böyle bir uygulama ölü doğum demektir. Bu öğretmenler, KPSS’de belki İngilizce alanında yüksek puan almış olabilirler. Ancak İngilizce bilgileri iyi olabilir ama öğretim tekniklerini bilmek başka bir şeydir” diye konuştu.

Eğitim Bir Sen’in verdiği bilgiye göre kamuda 16 bin İngilizce öğretmeni var. 5’inci sınıfların tamamının İngilizce ağırlıklı olması halinde 46 bin 500 öğretmen ihtiyacı doğuyor. Uygulamanın gelecek yıl tüm Türkiye’de hayata geçmesi durumunda ciddi oranda yabancı dil öğretmeni açığı doğacak.

DERS KİTABI YOK

Raporda, okullar 2 ay önce açıldığı halde yabancı dil ağırlıklı sınıflarda ders kitabı olmadığına da dikkat çekildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Bakanlık, bir taraftan müfredatla uyumsuz, 3 saate göre hazırlanmış, bir ders kitabının okutulması gibi pedagojik açıdan kabulü mümkün olmayan bir talimat verirken, diğer taraftan öğrencilerin materyal almalarını engelleme sorumluluğunu da okul yönetimlerine yüklemiştir. Okullar açıldığı zaman öğrencinin elinde olması gereken ders kitapları, öğretim yılının başlamasının üzerinden iki ay geçmesine rağmen henüz okullara ulaştırılamamıştır. EBA ve DynEd gibi sistemler üzerinden de pilot uygulamada kullanılmak üzere herhangi bir materyal üretilmemiştir. 100 TL’den başlayıp 1.000 TL’ye varan fiyatlarla velilerin kaynak kitap aldıkları görülmüştür. Öğretmenler, pilot uygulamaya ilişkin herhangi bir hizmetiçi eğitim almadıkları gibi, uygulamada karşılaşılan güçlükler konusunda da adeta kaderleri ile baş başa bırakılmışlardır.

FANTEZİDEN VAZGEÇİLMELİ

Latif Selvi, yabancı dilde yetersizliğin temel nedeninin ders saatinde değil öğretim tekniklerinde aranması gerektiğini söyledi. Selvi, “Elbette yabancı dil bir ihtiyaç ama asıl olan eğitimin genel kazanımlarıdır. Bu, bir fanteziden çıkıp öğrenci gelişimine katkı verecek bir niteliğe kavuşmalı. Pilot uygulamadan sonra gerekli çalışmalar biran önce yapılmalı' dedi.

SPOR VE SANATTAN UZAKLAŞTIRIYOR

EĞİTİM İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da Aydınlık’a yaptığı açıklamada, yabancı dil seviyesinin arttırırken öğrencilerin spor ve sanattan uzaklaştığını söyledi. Yıldırım, “Beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik dersleri tamamen kaldırıldı. Fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişim açısından son derece önemli olan bu dersler kaldırıldığında çocukların bu yönden gelişimini engelleyeceksiniz. Bu yaş, düşünsel ve fiziksel açıdan gelişme çağı. Bu dersleri kaldırdığınızda çocuk, yeteneklerini nerede ve nasıl keşfedecek?” diye konuştu. Yıldırım bu uygulamayla eğitimcilerin de sorun yaşayacağını ve branş öğretmenlerinin norm fazlası hale geleceğini, açığa düşeceklerini ifade etti.

AYDINLIK

adminadmin