Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 10-07-2014 09:57   Güncelleme : 10-07-2014 09:57

YAZAMAYAN YAZARLAR VAR!

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar, gazetelerin asgari kadrolarında gösterdikleri yazar kontenjanlarında görülen birçok ismin gazetelerde köşe yazmadığına dikkat çekti.

YAZAMAYAN YAZARLAR VAR!
Gazete kadrolarında yazar olarak gözüküp köşe yazmayanların olduğunu belirten BİK Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar,"Maalesef yazamayan yazarlar var. Gazeteler kadrolarında gösterdikleri kişilerin dışında herkese uzman oldukları alanda yazı yazdırabiliyor ama kendi yazar kadrolarındakilere yazdıramıyor. Yazarlık sıradan bir iş mi? Yazar, yazılı bir iş üreten, genelde de profesyonel bir şekilde eser üreten veya farklı formatlarda çok sayıda eseri olan kişiler için kullanılır. Bir yazar, farklı formatlarda yazılar yazabilir; şiir, roman, kısa hikaye, güfte, senaryo gibi. Yazarın eserleri, mensup olduğu toplumun kültürüne katkıda bulunur ve toplumda bir sanatçı olarak kabul edilir” dedi.

Yazarların, toplumun en önemli aynalarından biri olduğunun altını çizen Bayraktar, “Yazarlar yazdıklarıyla kamuoyu oluşturma gücü olduğuna göre herkese bu hak verilmemeli. Yazarlık bilgi, birikim ve yetenek ister. Bakıyoruz öyle isimler var ki bırakın yazarlığı kağıtla kalemle bağı yok. Yeterliliği olmayan, yazamayan bir ismi o kadro da nasıl gösterirler? Bunu kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Gazetelerin kadro yapılarına çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Bir bakıyorsunuz muhabir kadrosunda yer alanlar günlerce, aylarca hiçbir habere imza atmıyor bir bakıyorsunuz öyle muhabirler var ki gazetede çıkan bütün haberlerde imzası var. Tabi bunun böyle olması mümkün değil. Süpermen muhabir olsa bu kadar habere imza atılması mümkün değil. Tabi bir de en önemli konularda birisi de asgari kadrolarda yer alan arkadaşlarımızın vergi mükellefi olduğunu görüyoruz. Bu kanunen yasak. Vergi mükellefi olan veya gazetecilik dışında başka bir işte çalışanların asgari kadrolarda yer alması mümkün değildir. Mahreç kullanma gerekliliği olduğu için ajans haberleri dışında kalan haberlere muhabir kadrolarında gösterdikleri kişilerin imzalarını atıyorlar. Atılan imzaların sorumlulukları var. Çalışmadığı halde muhabir kadrosunda yer alan arkadaşların bu konuda dikkatli olması lazım. Haberleri olmadan imzalarının kullanılmasına müsaade etmemeleri gerekir. Olacak şey değil. Bazı gazete yöneticileri hak ettiğinden fazlasını almak için çaba içine giriyor. Buna müsaade etmedik, etmeyeceğiz.”şeklinde konuştu.
adminadmin