Eğitim
Giriş Tarihi : 05-07-2018 10:58   Güncelleme : 05-07-2018 10:58

Yeni Başlayacaklar İçin Üniversite Takvim Rehberi!

Yeni Başlayacaklar İçin Üniversite Takvim Rehberi!

Bu yıl ilk kez düzenlenen ve 2 milyonu aşkın öğrencinin girdiği YKS’nin tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlandı.

Öğrencilerin ve eğitimcilerin erişimine açılan kılavuzda yerleştirme işlemlerine ilişkin detaylar ve üniversitelerin kontenjanları paylaşıldı.

Tercihler 7-14 Ağustos arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) yapılacak.

Adayların 24 tercih hakkı olacak. Ön lisans programlarına TYT’den 150 ve üzeri puan alan adaylar başvurabilecek. Yabancı Dil Testi’nin ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puana sahip adaylar ise “Tablo 4”teki programlara tercih edebilecek. Adayların tercihleri, tercih sıralamaları dikkate alınarak değerlendirilecek.

Kayıtlar 3-7 Eylül’de

Yerleştirmelerin ardından kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül arasında olacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül’de yapılacak.

Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yollar izlenecek:

»Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

»Adayların TYT puanının hesaplanabilmesi için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekecek.

Puanlar nasıl kullanılacak?

Üniversite sınavına giren adayların merakla beklediği sonuçlar 31 Temmuz’da açıklanacak. Peki adaylar, sınav sonuçlarını nasıl kullanacak?

»TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecek.

»TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adaylar sadece ön lisans programlarını tercih edebilecek.

» Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurmak isteyen adayların TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekecek. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerli olacak.

BİRGÜN - Mustafa Mert Bildircin

adminadmin