Güncel
Giriş Tarihi : 25-07-2020 18:42   Güncelleme : 25-07-2020 18:49

Yeni Mezunlar İçin Samsun’da İş Arama Rehberi!

Karadenizin en büyük şehri Samsun, yeni mezunlara ve işsiz kalanlara imkan sunuyor mu?

Yeni Mezunlar İçin Samsun’da İş Arama Rehberi!

Samsun 1.336 milyon nüfuslu olup,yıllar geçtikçe gelişen imkanlarıyla karadenizin gözde şehiri haline gelmiştir.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi yılda en az 50 bin mezun vermekte olup nüfusun çoğunluğunu öğrenci oluşturmaktadır.

Sunulan imkanlardan ve sahil şehri olmasından dolayı öğrenciler genelde Samsunda olmaktan memnun.

 

Fakat mezun olan öğrenciler kendi alanları ile ilgili iş bulabiliyor mu? Gelin bu soruyu tartışalım.

Samsun da birçok özel sektör bulunduğundan dolayı yeni mezunlar iş ararken önce kendi alanları ile ilgili olan kurumlara başvuruyor.Fakat bilindiği gibi iş başvurusu yapıldıktan sonra dönüş yapılması uzun bir zaman alıyor.

Bu zamanda boş kalmak istemeyen yeni mezun veya işsiz kalanlar alternatif işler bakıyor.

Alternatif işlere bakan adaylar uzun dönemli kalmayı düşünmediği için genel olarak ufak işletmelerden reddediliyorlar.

Bunun sebebi olarakta işe giren kişiye yapılacak görevi anlatırken ve işi öğretirken zaten belirli bir zaman harcanıyor.Bu zaman bitiminde kişi işten ayrıldığı zaman işveren tekrardan eleman aramak ve tekrardan işi öğretmek zorunda kalıyor.

Bu yüzden genç kesim kalıcı olacağı işlerden başlamak istiyor.Bakıldığında iş başvurusu alan çok işletme var.İşsiz kalan vatandaş eğer para kazanmak istiyorsa Samsunda iş bulabilir.

Örnek verecek olursak İşinolsun.com sitesinde Samsun ve çevresinde oldukça güncel iş ilanı bulunmakta.Gerek yarı zamanlı gerekse tam zamanlı işler var.Adaylar buradan yoğun olarak başvuru yapmaktadır.Ancak söylediğimiz gibi mezun olunan bölüm ile ilgili iş bulurken biraz zorlanmak kaçınılmazdır.

 

Peki İş Başvurularında Reddedilince Ne Yapılmalı?

 

E-posta kutusunu açıp ret cevabı görmek, her iş arayanın korkulu rüyası. Özellikle görüşmenin çok iyi geçtiğini düşündükten sonra bu cevabı almak daha da rahatsız edici bir durum. Peki, bir mülakat sonucunda olumsuz cevap aldığında ne yapmalı?

Ret cevapları ile yüzleşmek ve bunlarla baş etmek gerçekten güç bir iş. Çaresizliğin ve hayal kırıklığının içine sürüklenmektense bu sonuçlarla baş etmeyi öğrenerek iş arayışına devam etmek en iyisi. Peki bunu nasıl başaracaksın?

 

Öncelikle resmin geneline bakmaya çalış

İş arama sürecinde birkaç ret alman kaçınılmaz. Bu ret cevaplarına takılmaktansa kariyer hayatına ve izlemek istediğin yola odaklanmalısın. Aldığın birkaç ret mektubunu da, bu yolda karşına çıkan küçük engeller olarak görmeli ve yoluna devam etmelisin.

 

Asla vazgeçme

Alınan ret mektupları birçok kişiyi vazgeçmeye itebilir. Bu vazgeçme geçici bile olsa sana uygun olabilecek birçok iş fırsatını da kaçırmana yol açabilir. Bu nedenle hiçbir zaman vazgeçmemeli, özgeçmişini güncel tutup, çevreni genişleterek arayışına devam etmelisin.

İş arayışı sürecinde pozitif kalman, aldığın ret mektuplarıyla başa çıkabilmen daha sonraki görüşmelerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Genişlettiğin çevren ve edindiğin tecrübelerle belki de bir sonraki iş görüşmende listenin başında sen yer alacaksın ve o işi kapacaksın.

 

Sonuç Olarak…

Konunun geneline bakıldığı zaman gençler veya iş arayan kişiler şehir ne olursa olsun asıl önemli olan kendisini geliştirmesi ve umudunu asla kaybetmemesi.Sektörde öne çıkmak için gayret ve özveri gereklidir bunu çok iyi biliyoruz.Emek göstermeden gayret etmeden kimse biryerlere gelemez.Gelse de kalıcı olamaz.

Kısaca özetlemek gerekirse Samsunda iş bulmak veya başka illerde iş bulmak istiyorsanız öncelikle kendinize güvenin ve çıktığınız yoldan asla geri dönmeyin.İş seçmeyin,ne iş olursa yapın ve kendinizi her alanda geliştirin.Çünkü nasibiniz ummadığınız yerdedir…

Haber: Semanur Benli

Recep YAZGANRecep YAZGAN