Genel
Giriş Tarihi : 10-08-2018 08:35   Güncelleme : 10-08-2018 08:35

Yerel seçimde ittifak olacak mı?

Yerel seçimde ittifak olacak mı?

Yerel seçim yaklaşıyor. Normal şartlarda yerel seçim 2019 Mart ayı içinde yapılması planlanıyor. Erken seçim olur mu? Erken seçim ne zaman yapılır? soruları da araştırılıyor. Erken belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili bir çok kanaat açıklamaları bulunuyor. En Önemli soru da; Ak Parti ve MHP arasında yerel seçimde bir ittifak olur mu?

24 haziran genel seçimlerinde Ak Parti - MHP arasında kurulan Cumhur ittifakıyla birlikte gerçekleştirilen çalışma vatandaşlar tarafından da ilgi çekti, taktir topladı ve başarılı oldu. Peki aynı çalışma, yani Ak Parti ve MHP arasında yerel seçimde (Belediye Başkanlık seçimi) bir ittifak çalışması olur mu? Ak Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük birlik partisi arasında yerel seçime yönelik bir ittifak kurulur mu?

Bilindiği üzere Milliyetçi Hareket Partisi Ak Parti ile gerçekleştirdiği ittifakın en az 2023 yılına kadar süreceğini taahhüt etti. Yapılan açıklamalarda, ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı bulunduğu İki, yeni sistemin bütün kurum ve kuralları ile ülkede yerleşmesi gerektiği  bu sistem tam olarak oturuncaya kadar ittifak süreceği ifade edildi.

Yerel yönetimlerin belediye başkanı belirlemesi için gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde en çok tartışılan konular arasına girdi. Yerel seçim ittifakı gerek Ak Parti ve MHP kulislerinde konuşuluyor ve formül bulunmaya çalışılıyor.

Yerel Seçim Ne Zaman?

Yerel seçimlerin normal şartlarda ne zaman yapılacağına dair net bir bilgi 2019 Mart ayı gözüküyor. Zaten az bir süre kalmış olan yerel seçimlerin daha kısa zaman içerisinde nasıl yetişeceği de merak konusu. 24 Haziran Genel seçimlerinin gerçekleştirilip sonuçlarının alınmasıyla birlikte yerel seçimler ne zaman sorusuna cevap aranmıştı. Yerel seçim erkene alınır mı tartışmaları ise hala devam etmektedir.

Konuyla ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Türkiye'yi seçim atmosferinden çıkarıp güven ve istikrar atmosferine sokmuşken yeniden erken seçim tartışmalarının başlamasını doğru bulmuyoruz... Bizim de gündemimizde şu anda bir erken seçim tartışması söz konusu değil" dedi.

Yerel Seçimler'de İttifak Olacak mı?

Yerelde ittifak modeli şart gibi gözüküyor. Ne Milliyetçi Hareket Partisi ne de Ak Parti özellikle büyük şehirlerde bir riske girmek istemeyecektir. Büyükşehirlerde özellikle İstanbul, İzmir Ankara, Adana'da yapılacak veya yapılamayacak ittifaklar seçimin kaderini doğrudan etkileyecektir. hatırlamak lazım dır ki, 2014’teki yerel seçiminde Ankara'da Melih Gökçek ile Mansur Yavaş arasındaki yarışın yüzde 44’e yüzde 43’le sonuçlanmıştı. İşte burada ittifakların önemi ortaya çıkmaktadır. Yerel seçim ittifakı elbetti Cumhurbaşkanlığı ittifakında olduğu gibi kolay bir iş olmayacak. Ancak şu da iyi düşünülmesi gerekir; Belediye seçimlerinde ittifak kurulduğu taktirde mi devam edeceği söylenen Cumhur ittifakı zarar görür yoksa ittifak kurulduğunda mı? bunularında hesaplarının iyi yapılması gerektiğ konuşuluyor.

Kanaat ve beklentiler Ak Parti ile MHP ittifak yapacağı yönünde.

İttifak Formülü

Milliyetçi Hareket Partisi yöneticilerinden birisi henüz konuşulmayan İttifak ile ilgili bir formülü şöyle dile getiriyor?

Yerel seçimlerde yani Belediye başkanlarını seçeceğimiz seçimlerde, Ak Parti - MHP arasında ittifak demek Türkiye'nin yüzde 65-70 oyunu almak demektir. Şu sıralarda çeşitli formüller üzerine çalışmalar yapılıyor. Ancak İttifak yapılmaması yönünde de görüşler az değil. İttifak ile ilgili aslında basit bir formül var. İttifak yapacak partiler belediye başkan adaylarını çıkaracak. Her parti farklı liste yerine ortak tek liste yapacaklar. Cumhur ittifakı'nda olduğu gibi vatandaşlar yine partisine oy verecek. Ençok oy alan başkan koltuğuna oturacak. Diğeri ise başkan yardımcılığı görevi yapacak.

KAPSAMHABER

adminadmin