Genel
Giriş Tarihi : 14-06-2018 10:26   Güncelleme : 14-06-2018 10:26

Yetim Çocukların Hayalleri Resimlere Değiyor

​12 ülkeden yetim çocuklar hayallerine dokunmak için fırçaları eline alıyor.

Yetim Çocukların Hayalleri Resimlere Değiyor

Hayallere Değen Resimler Projesi’nin basın lansmanı Yetim Vakfı’nın bahçesinde yapıldı. Tanıtılan bu proje ile yetim çocuklar; savaş, doğal afet, yoksulluk, açlık ve kuraklık ya da sömürge altında olmaktan kaynaklanan duygularını resimleriyle dünyaya anlatacak.

Basın açıklamasında konuşan Yetim Vakfı Başkanı Mehmet Gülsatar, şunları söyledi: “Yetim Vakfı, sosyal yardıma odaklanan ülkemizde, sadece sosyal hizmet, eğitim ve psikososyal destek alanında çalışan, odağına bu hizmetleri alan tek vakıf. Alanımızla ilgili olarak çocuklarımızı çok yönlü gelişimine odaklanıyoruz. Çocuklarımızın mesleki açıdan kendi ayakları üzerinde durabilmelerini ve psikolojik sosyal ve sanatsal gelişimini sağlamak için ciddi şekilde bir çok atölye çalışmaları yapıyoruz. Çocukların kendilerini ifade etmelerini sağlamak, duygularını resim aracılığıyla ortaya çıkarmalarını sağlamak ve onların seslerini dünyaya duyurmak arzusundayız.”

“Artık Yardım Anlayışımızı Değiştirelim”

Konuşmasını sona erdirmeden yetim çocuklarla ilgili bir mesaj vermek istediğini dile getiren Gülsatar, insani yardım alanında gayrı safi milli hasılaya oranla dünyanın en çok sosyal yardım yapan ülkesi olduğunu hatırlattı ve sözlerine şöyle devam etti: “Allah’a şükür insanlarımız çok cömert. Üzerine düşeni elinden geldiği kadar yapıyor. Burada sosyal yardım alanında sosyal hizmet alanına geçişi teklif ediyorum.Yardım paradigmasını değiştirelim. İnsanlara yardım yaparken onların üretim potansiyellerini ortadan kaldırmayalım. Buna bir denge getirelim ve çözüm odaklı bir sonuç bulalım.”

“Renkler Hayattan Daha Güzel”

Yetim Vakfı Başkanı Gülsatar’ın ardından konuşan proje ressamlarından Cemal Toy, çocukların çizdiği her ayrıntının bizlere birşeyler anlattığını söyledi. Kullandığı renkten, çizdiği şeyin büyüklüğüne, bastırıp bastırmamasından, uzuvların detaylarına, cisimlerin uzaklığından çizilen şekillere kadar her şeyi gözlemleyerek onların ruh dünyalarını keşfetmek için veriler toplamaya çalıştıklarını anlatan Toy, kafamızdaki resim algısının değişeceğini ifade etti.

Sözlerine karşılaştığı hikayeyi anlatarak devam eden Ressam Toy şunları söyledi: “Sanatçı arkadaşlarımızla bir çok ülkeye gideceğiz. Çocukların ruh durumları, sıkıntıları, çektikleri acılar hepsi resimlerine yansıyor. Önlerine rengarenk paletler koymamıza ragmen siyah ya da çok koyu renkleri tercih ediyorlar. Reyhanlı’daki Çocuk Yaşam Merkezi’mizde bu atölye çalışmalarından birini yaparken ailesini kaybeden bir yetim çocuğumuz rengarenk balonlar yapıp üzerine arapça bir şey yazdı. Bu nedir diye sorduğumda “renkler hayattan daha güzel” diye bir cümle kurdu. Çektikleri sıkıntıları anlatan bir cümleydi bu. Resim ve sanat yoluyla hakikaten çok mesafe katettik. Başlarda biraz saldırgan içine kapanık olan çocuklar şimdi sakinleşti ve iletişim bağlarını kuvvetlendirdi. Bu hem bizim açımızdan hem çocuklarımız açısından çok büyük bir kazanım.”

“Bu Proje Dünyada Bir İlk”

Hayallere Değen Resimler Projesini, ‘dünyanın kıyısında yaşayan çocukların dünyanın merkezine konulması’ olarak değerlendiren Ressam İsmail Erdoğan ise, hayali bile güzel dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Sanat insanın kanına en hızlı karışan şeydir. Bu anlamda insanı en hızlı tesiri altına alan, yapanı da bakanı da bu derece etkileyen bir araç. Biz bu aracı kullanmak istedik. Herkes heyecanlandı. Dünyada ilk defa tasarlanan bir şey olduğu için ileride bir çok projeye de hayat vereceğine inancım tam. Dünyadaki bu kadar farklı ülkedeki yetimi bir araya getirip tek bir organizasyonla tek bir dille kendilerini ifade etmelerini sağlayacak bir proje yapılmadı. Sanat yoluyla yapılması müthiş bir fikirdi ve bu şu anda hayata geçiyor.”

Bu proje ile Yetim Vakfı bir taraftan duygularını en yalın şekilde sanatla ifade edecek olan 12 ülkeden yetim çocukların çağrısını ve psiko-sosyal destek/sanat terapisi ile savaşın izlerini silerken, diğer taraftan yeniden hayal kurmanın, üretebilme duygusunu aşılamanın, sorgulamayı öğretmenin mümkün olacağı mesajını tüm dünyaya ulaştırmayı hedefliyor. Uluslararası bir sergiye dönüşecek resimlerin aynı zamanda turnelere çıkacağını belirten Vakıf, projeyle yetenekli olan çocukların keşfinin söz konusu olacağını aktardı. O keşifle yatırımlar yapılacağını ve sadece çocuğa değil dünyaya katkı sağlayacak kazanımları olacağını belirtti.

Projenin ana sponsoru Vakıf Katılım ve Sergi & Sanat sponsoru Kültür AŞ.’nin olduğu Hayallere Değen Resimler Projesi ekibi Ressam İlhami Atalay ve Cemal Toy ile Sanat Tarihçisi İsmail Erdoğan’dan oluşan ressam kadrosu, psikologlar, terapistler ve atölye eğitmenleri ile yola çıkacak.

1 Temmuz itibari ile yola çıkacak olan ekipler Suriye Rahmet Köyü, Lübnan (Filistin kampları), Tayland Patani, Bosna Hersek, Sierra Leone, Filipinler Moro, Burkina Faso, Endonezya Açe, Etiyopya, Sri Lanka ve Pakistan Yetimhanelerindeki çocuklarımız ile atölye çalışmaları yapacak.

adminadmin