Güncel
Giriş Tarihi : 20-09-2018 13:17   Güncelleme : 20-09-2018 13:17

YÖK, Atamalarda Yetkiyi Rektörlere Devretti

YÖK, Atamalarda Yetkiyi Rektörlere Devretti

YÖK, akademisyen kadrolarına atama yetkisini geçen hafta yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile öngörülen 60 günlük süreyi beklemeden rektörlere devretti. 2018-2019 eğitim öğretim yılının başlamasına yakın üniversite kadrolarında sıkıntı yaşanmaması için YÖK erken devir yoluna başvurdu. YÖK, buna ilişkin bir yazıyı rektörlere gönderdi. Ayrıca YÖK, atama yönetmeliği çalışmalarında da sona geldi.

Geçen günlerde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile akademisyenlerin atamaları YÖK’ten üniversitelere devredilmiş ve bununla ilgili olarak YÖK’e 2 ay süre tanınmıştı. YÖK, eğitim öğretim yılının açılışında söz konusu süre zarfında üniversitelerde oluşacak kadrolarda yığılma ve mağduriyetlerin yaşanmaması için yükseköğretim kurumlarına YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er imzalı resmi yazı göndererek yönetmelik yayınlanana kadar atama yapmalarının önünü açtı.

YÖNETMELİK ÖNE ÇEKİLDİ

Kararname kapsamında üniversitelerin, kurulacak olan ortak web portalı üzerinden akademik kadro ilanı yaparak akademisyen alması öngörüyordu. Ancak web portalının henüz hizmete açılmaması ve eğitim öğretim yılının başlaması sonrası oluşacak sorunlara karşı YÖK, duruma el attı. Bu duruma göre YÖK bir taraftan üniversitelere web sitesi kurulana kadar atama yapabilmelerine imkan tanırken diğer taraftan da 2 ay içinde yayınlanma süresi tanınan Norm Kadro yönetmeliği çalışmalarını hızlandırarak öne çekmeye çalışıyor.

SAĞLIK KADROLARINA ACİLİYET GETİRİLDİ

Öte yandan YÖK gönderdiği yazıda aciliyet gerektiren tıp, diş hekimliği ve eczacılık gibi alanlarda atamaların bir an önce yapılması için uyardı. Buna göre üniversiteler, ihtiyaç duyduğu sağlık alanındaki öğretim elemanı kadrolarına Tıpta ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği ile Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği çerçevesinde atamaları hemen yapabilecek.

YÖK: SINIRLAYICI OLMAYACAĞIZ

Konuyla ilgili açıklama yapan YÖK yetkilileri ise gönderilen yazının temel amacının üniversiteleri ve atama bekleyen öğretim elemanlarını mağdur etmemek olduğunu ifade ederek çıkacak yeni yönetmeliğin geniş çerçeveli, üniversitelere çok sınırlayıcı kurallar getirmek yerine, söz konusu yönetmelik akademik özerklik, yetki devri, çeşitlilik ve araştırma gibi kavramlar çerçevesinde oluşturulacağını söyledi. Yetkililer, çalışmanın en yakın zamanda tamamlanacağını açıkladı.

Yeni Şafak

adminadmin