Eğitim
Giriş Tarihi : 14-08-2014 21:27   Güncelleme : 14-08-2014 21:27

YÖNETİCİ ATAMA DEĞERLENDİRMESİNDE SON GÜN!

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği 10 Haziran 2014 Tarihli resmi gazetede yayınlandı.

YÖNETİCİ ATAMA DEĞERLENDİRMESİNDE SON GÜN!

Puanlama sistemine göre belirlenecek olan başarılı yöneticilerin belirlenmesi aşamasında puanlama işlemi bu gün sona eriyor..

Yöneticiler aldıkları puanlara göre başarılı iseler görevlerine devam edecekler, başarılı değil iseler görevlerine devam etmeyecekler.

Milli Eğitim Bakanlığı başarıyı tespit etmek için 100'e yakın kriter geliştirdi. Bu kriterleri ölçmek için her okulun yöneticilerini ilçe milli eğitim müdürü, ilçede atamalardan sorumlu şube müdürü, okul aile birliği başkanı, okulda en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmen, en genç ve en yaşlı öğretmen, bu 100 kriter üzerinden yöneticileri elektronik ortamda değerlendirecekler..

Bu durumda Türkiye genelinde 16 bin yönetici için bu gün değerlendirmeler tamamlanmış olacak.. Milli Eğitim Bakanlığı’na göre değerlendirme sonunda yüze 30 ya da 40 oranında yöneticinin yerleri değişecek..

 

Kamudanhabermerkezi’nin Yönetici atama yönetmeliği maddeleri üzerine artı ve eksileriyle yaptığı değerlendirme şu şekilde:

YÖNETİCİ ATAMALARINDA BAŞARIYA ENDEKSLİ OBJEKTİF ÖLÇÜTLER

 

“Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği göre, okul müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı, öğretmenlerce ikincil görev kapsamında yürütülecek ve bir kadro olmayacak. Eğitim kurumu yöneticiliği görevlerinin “kazanılmış hak” olarak algılanması veya “Yöneticilik görevi, yöneticilerin istekleri dışında sonlandırılmayacağı” anlayışının önüne geçilerek, hukuki itilaflar da önlenecek.

 

Değerlendirme: Atandığı kurumda kendini kral zanneden idarecilerin ayaklarının yere basması için yerinde bir karar.

 

AYNI OKULDA, AYNI UNVANLA EN FAZLA 8 YIL YÖNETİCİLİK YAPILACAK

 

Yönetmeliğe göre, 4 yıllık görev süresini tamamlayan yöneticinin görevleri ders yılı bitiminde sona erecek. Ancak değerlendirme sonucunda başarılı olanlara, aynı veya başka eğitim kurumunda, 4 yıl daha görev yapma imkanı sağlanacak. Yöneticilerin zorunlu rotasyon yerine istekleri dâhilinde başka eğitim kurumlarına geçişlerinin sağlanması için bir yönetici aynı okulda aynı unvanla 8 yıldan fazla yöneticilik yapamayacak.

 

Değerlendirme: Sürekli aynı okulda çalışan iyi bir idarecinin 8 yıl sonra o okulda yapacak çok da fazla işi kalmaması gerekir. Eğer hala yapacağım çok iş var diyorsa o idarecinin 8 yıl o okulda kalmış olması zaten hatadır.

 

HÂLİHAZIRDA MÜDÜRLER 75 VE ÜZERİ PUAN ALIRSA GÖREV SÜRELERİ UZATILACAK

 

Görev süresi uzatılacak müdürler, ilçe mili eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda 75 ve üzerinde puan alan müdürlerin görev süreleri uzatılacak. Bu uygulama yalnızca müdürlerin görev sürelerinin uzatılmasıyla sınırlı kalmayacak; bundan sonra müdürlük yapacakların da rehberi olacak. Daha önce müdürlük görevinde bulunanlar ile ilk defa müdürlüğe görevlendirilmek üzere başvuranlar, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden 2 aşamalı bir sisteme tabi tutulacak. Bu değerlendirme sonucunda da başarılı olanlar, tercihleri dikkate alınarak, puan üstünlüğüne göre müdür olarak görevlendirilecek. Görev süreleri uzatılmayan müdürler de yeniden görevlendirmek üzere tekrar başvurabilecek.

 

Değerlendirme: Bir idarecinin yeniden görevlendirilmesi için mutlaka bir değerlendirme yapılması gerekir. Fakat bu şekilde bir değerlendirme idarecileri pasif bir hale getirecektir. Şirin idareciler olacak ama çalışan idareciler olmayacak. Çünkü çalışırsan birilerinin çıkarına dokunursun. Çalışmazsan sorun yaşamazsın hata da yapmazsın.

 

YÖNETMELİKTE KADIN YÖNETİCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK

 

Öğrencilerin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürleri ve bu kurumlar ile yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri kadın olacak. Karma eğitim yapılan ve müdür yardımcısı sayısı 3 ve daha fazla olan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından da en az birinin kadın adaylar arasından görevlendirilmesi ve meslek liselerinin müdür yardımcılarından en az birinin meslek derslere alan öğretmenleri arasından belirlenmesi esas alındı. Aynı uygulama spor liseleri, güzel sanatlar liseleri, sosyal bilimler liseleri ile imam hatip ortaokullarında da bu eğitim kurumlarının niteliklerine uygun olarak yapılacak.

 

Değerlendirme: Desteklenmesi gereken bir madde. Her kurumda bir bayan idareci kesinlikle olmalıdır. Fakat ikinci bayan idareci de kesinlikle olmamalıdır.

 

ARTIK OKUL MÜDÜRÜ, KENDİ EKİBİNİ KURACAK

 

Uyumlu bir ekip oluşturarak daha etkin ve verimli bir çalışma ortaya konulması amacıyla müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları, müdür tarafından belirlenecek.

 

Yönetmeliğe göre, 2011 yılı Ekim’de yapılan Eğitim Kurumları Müdürlüğü Seçme Sınavı’nda başarılı olanlardan sınav sonuçlarına göre müdürlüğe görevlendirilmesi yapılmayan, ancak müdürlüğe görevlendirmek üzere başvuranların, sınav sonuçlarının geçerlilik süresiyle sınırlı olmak üzere değerlendirilmeye tabi tutulmaksızın doğrudan sözlü sınava alınmasını da öngörüyor.

 

Değerlendirme: Kelimeler gayet güzel ekran koruyucu sözler mantıklı. Gerçek olan ve uygulanacak olan şu ki hiçbir müdür kendi ekibini seçemeyecek. Diyecekler ki müdür yardımcın şu olsun, müdür başyardımcın bu olsun. “Yönetmelikte müdür ekibini kendi seçer diyor, ben ekibimi kendim seçerim” diyecek müdür sayısı da az olur. Diyebilenler de 4 yılın sonunu biraz zor görür.(Bu değerlendirmede yanılmış olmak en büyük temennimdir.)

kamuhabermerkezi.com

adminadmin