Güncel
Giriş Tarihi : 03-10-2014 21:15   Güncelleme : 03-10-2014 21:15

YÜKSEK ATEŞTE ET PİŞİRMEYİN

Medical Park Trabzon Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Erden Abdüsselam, protein içeren besinlerin sindiriminin diğer besin gruplarına göre daha zor ve uzun sürdüğünü söyledi

YÜKSEK ATEŞTE ET PİŞİRMEYİN
Medical Park Trabzon Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Erden Abdüsselam, protein içeren besinlerin sindiriminin diğer besin gruplarına göre daha zor ve uzun sürdüğünü söyledi.
Abdüsselam, Kurban Bayramı’nda bilinçsiz ve kontrolsüz kırmızı et tüketiminin yanı sıra tatlı tüketimiyle birlikte günlük alınan doymuş yağ, protein, karbonhidrat ve enerji alımının artması nedeniyle başta kalp-damar, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet (şeker), obezite hastalarının ve bu hastalıklara yakalanma riski olan bireyleri beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
Yeni kesilmiş hayvan etlerinde kanın tam boşalmamasından, sertlikten ve dinlenemediğinden olgunlaşma tam olmadığı için sindiriminin daha zor olduğunu dile getiren Abdüsselam, “Sorunsuz bir sindirim için etin dinlendirilmesi, kızartma ve kavurma gibi yöntemlerin kullanılmaması gerekir, geç saatte tüketilen et hem kilo alımı açısından hem de sindirimi daha zor olduğundan uyku düzenini bozar ve daha yorgun uyanmanıza neden olur. Et yemeklerini ya da etli yemekleri kendi yağıyla pişirmeye, kızartma hariç haşlama, buğulama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemlerini daha çok tercih edin. Et demir açısından zengin bir besin içindeki demiri verimli bir şekilde kullanabilmek için mutlaka yanında yeşil yapraklı sebzelerden oluşan salata veya C vitamini içeren taze sıkılmış meyve suyu tüketmeye özen gösterin. Yemek esnasında alınan yağın emilimini bir nebzede olsa engellemek için yeşil yapraklı sebzelerden salata, kepekli, çavdar, tam tahıl ya da tam buğday unundan yapılmış ekmek tercih edin” dedi.
İyi pişmemiş ette hayvansal kaynaklı hastalıkların bulaşma olasılığının yüksek olduğu, bu nedenle etin pişme süresi ve sıcaklığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Abdüsselam, “Ancak aşırı pişirme, ateşe yakın tutma ve yüksek ısıda pişirme gibi yöntemlere de başvurmamak gerek çünkü bu yöntemlerin sonucunda kanserojen maddeler meydana gelmektedir. Yanık veya kömürleşme olan etleri tüketememeye özen gösterin. Eti sağlığa uygun kesmek ve pişirmek kadar uygun bir şekilde saklamak ta sağlık açısından çok önemlidir. Etleri birer yemeklik olacak şekilde yapmayı düşündüğünüz yemek çeşitlerine göre porsiyonlayıp buzdolabının buzluk kısmında ya da derin dondurucuda saklamak gerek. Bu şekilde hazırladığınız etleri 0-2 derecede 3-5 gün, -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede daha uzun süre saklayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
“Et ve et ürünleri kolaylıkla bozulabilen ve mikroorganizmaların çoğalması için her şeyi ihtiva eden tehlikeli besinlerdir” diyen Abdüsselam, “Bu tehlikeden korunmak için bu şekilde porsiyonlama yapıp sakladıktan sonra çözdürmeye de dikkat etmek gerekir. Çözdürme işlemi buzdolabının alt kısmında yapılması en uygun yöntemdir. Çabuk çözmek için kalorifer veya soba üzerinde çözme ya da oda ısısında çözme hem etin yapısını bozmaya ve mikroorganizmaların çoğalması için zemin hazırlayarak insan sağlığını tehdit etmektedir” diye konuştu.
adminadmin