Samsun Haber
Giriş Tarihi : 13-12-2016 10:07   Güncelleme : 13-12-2016 10:07

Yumurta Zammının Altında Yatan Gerçek!

Yumurtaya yapılan yüzde yüzlük zammın sebebi ne olabilir diye araştırdık.

Yumurta Zammının Altında Yatan Gerçek!

Samsun Ticaret Borsası Akasyam Haber’e verdiği özel röportajda açıkladı.
Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, bazı ülkelerde görülen kuş gribi vakaları nedeniyle Türkiye’nin yumurta sektöründe yeniden söz sahibi olmaya başladığını dile getirdi. Son dönemde artan yumurta fiyatlarının altında yatan nedenin de ihracat talebi olduğunu vurguladı.
İran başta olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri, Rusya ve Asya’da görülen kuş gribi vakaları nedeniyle Türkiye’deki yumurta üreticilerine olan ilgi arttı. Yumurta fiyatların biranda yükselmesinin altında yatan nedenin ise ihracatta yaşanan artış olduğu belirtildi.

Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, 30 yumurtalı koli fiyatının 8 liradan 15 liraya yükselmesindeki etkenin ihracat talebi olduğunun altını çizerek, “İran’da geçtiğimiz haftalarda rastlanan kuş gribi vakası nedeniyle 513 binden fazla tavuk telef edildi.  Yine Uzak Doğu ve Asya Ülkeleri’nin yanı sıra Rusya’da da ender de olsa vakalar görüldü. Bu gelişmeler nedeniyle başta Irak olmak üzere çevre ülkelerin yumurta ihtiyacı Türkiye’den karşılanmaya başladı” dedi.

Türkiye'de 2015 yılında lokal olarak ortaya çıkan kuş gribinin faturasının yumurta ve kanatlı hayvan üreticisi sektöre geçen yıl 1.2 milyar liraya mal olduğunu hatırlatan Sinan Çakır, Türkiye'de AB standardı üzerinde üretim yapan 20 kesimhane olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin yumurta ihracatında önemli pazarları olan Irak ve İsrail'de yaşanan sorunlar nedeniyle yılın 4 ayında yüzde 36 düşerek 83.7 milyon dolara gerilediğini kaydeden Çakır, “Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) verilerinden derlenen bilgiye göre, yılın 4 ayında 22 ülkeye ihracat yapıldı. Bu dönemde sektörün miktar bazında ihracatı 103 bin 27 tondan 83 bin 330 tona düştü. Aynı dönemde ihracat tutarı ise geçen yılın ilk 4 ayına göre 130 milyon 16 bin dolardan 83 milyon 663 bin dolara geriledi. Buna göre miktar bazında ihracat yüzde 19, tutar bazında ihracat yüzde 36 azaldı. Toplam ihracatın yaklaşık yüzde 75'inin gerçekleştirildiği Irak'a yapılan yumurta satışı büyük oranda azaldı. Bu ülkeye yapılan ihracat, 89 milyon 576 bin dolardan 62 milyon 26 bin dolara geriledi. Geçen yılın aynı döneminde ihracatın yaklaşık yüzde 10'unun gerçekleştirildiği İsrail'e ise bu yıl yumurta satışı yapılmadı. İsrail'e, geçen yılın dört ayında, 12 milyon 800 bin dolarlık ihracat yapılmıştı. Geçen yılın dört ayında yaklaşık 3 milyon dolarlık ihracat yapılan Rusya'ya da bu yıl yumurta gönderilmedi. Fakat bu bölgedeki bazı ülkelerde görülen kuş gribi vakaları nedeniyle yumurta sektöründe Türkiye’de bir hareketlenme oldu. Yeniden yumurta ihracatında Türkiye söz sahibi konuma geldi” diye konuştu.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin